Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu systemu utrzymania (ściółkowego, wybiegowego i ekologicznego) na masę jaj oraz intensywność barwy żółtka. System wolnowybiegowy i ekologiczny sprzyja pozyskiwaniu jaj o intensywniejszej barwie żółtka i większej ich masie. Większa masa jaj, intensywniejsza barwa żółtka, świadczą o korzystnym wpływie dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
2022-09-02
Jak cytować
1.
DYKIEL, Magdalena & SOKOŁOWICZ, Zofia. Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych. HERBALISM [online]. 2 wrzesień 2022, T. 5, nr 1, s. 111–118. [udostępniono 19.1.2025].
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 291
Liczba cytowań: 0