Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu systemu utrzymania (ściółkowego, wybiegowego i ekologicznego) na masę jaj oraz intensywność barwy żółtka. System wolnowybiegowy i ekologiczny sprzyja pozyskiwaniu jaj o intensywniejszej barwie żółtka i większej ich masie. Większa masa jaj, intensywniejsza barwa żółtka, świadczą o korzystnym wpływie dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj.
Stahování
The publisher's shop:
Publikováno
2022-09-02
Jak citovat
1.
DYKIEL, Magdalena a SOKOŁOWICZ, Zofia. Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych. HERBALISM. Online. 2 září 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 111-118. [Accessed 19 leden 2025].
Číslo
Sekce
Artykuły
Licence
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0.
Stats
Number of views and downloads: 291
Number of citations: 0