Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych
Abstract
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu systemu utrzymania (ściółkowego, wybiegowego i ekologicznego) na masę jaj oraz intensywność barwy żółtka. System wolnowybiegowy i ekologiczny sprzyja pozyskiwaniu jaj o intensywniejszej barwie żółtka i większej ich masie. Większa masa jaj, intensywniejsza barwa żółtka, świadczą o korzystnym wpływie dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj.
Downloads
The publisher's shop:
Pubblicato
2022-09-02
Come citare
1.
DYKIEL, Magdalena e SOKOŁOWICZ, Zofia. Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych. HERBALISM. Online. 2 settembre 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 111-118. [Accessed 19 gennaio 2025].
Fascicolo
Sezione
Artykuły
Licenza
Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.
Stats
Number of views and downloads: 291
Number of citations: 0