Antioxidant potential of water extracts from flowers of berry plants
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.007Keywords
chokeberry, elderberry, black and red currant, FRAP, ABTS, DPPH, ORACAbstract
The oxidative stress is one of the causes of overload and ineffectiveness of the body’s defense system. The factor that activates oxidative stress are radicals. An important role in reducing damage caused by the reactivity of radicals is played by dietary antioxidants, the supply of which is preventive, delaying the oxidation process. Examples of raw materials containing large amounts of antioxidants are the berry fruits, including chokeberry (or simply aronia) and elderberry. However, chokeberry, black currant and red currant flowers have not been a common research material so far. The aim of the study was to analyze the antioxidant properties of water extracts obtained from chokeberry, black currant, red currant and elderberry flowers by determining the total polyphenol content (TP) using the Folin-Ciocalteu method and the FRAP, DPPH, ORAC, and ABTS+ tests. Antioxidant properties of the extracts of liophylized flowers decrease in the order: aronia > black current > elderberry > red currant. According to our results, there is a relationship between total polyphenolics content and antioxidant activity of the extracts. These results are important from
the perspective of utilization of berry flowers, which might be potential sources of phenolics and other natural antioxidants.
References
Kołodziej B., Drożdżal K., Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4, s. 36–44.
Zych I., Krzepiłko A., Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH, Chemia – Dydaktyka – Ekologia – Metrologia, 2010, 1, s. 51–54.
Cybul M., Nowak R., Przegląd metod stosowanych w analizie własciwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych, Herba Polonica, 2008, 1, s. 68–78.
Cejpek K., Maloušková I., Konečný M., Velíšek J., Antioxidant Activity in Variously Prepared Elderberry, Foods, 2009, Special Issue, s. 45–48.
Frohne D., Leksykon roślin leczniczych, MedPharm, Wrocław 2010.
Sikora J., Markowicz M., Mikiciuk-Olasik E., Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej, Bromatologia i Chemia Toksykologia, 2009, 1, s. 10–17.
Glinka R., Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii, Oficyna Wydawnicza MA, Łódź 2003.
Mrukot M., Receptariusz kosmetyczny, Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa w Krakowie, Kraków 2004.
Wilczyńska A., Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3, s. 870–874.
Puzanowska-Tarasiewicz H., Starczewska B., Kuźmicka L., Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43(1), s. 9–14.
Nowak G., Leki pochodzenia naturalnego, Uniwersytet Madyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2012.
Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2006.
Kucharska A., Sokół-Łętowska A., Gabrielska J., Bąkowska-Barczak A., Włoch A., Dudra A., Sroka Z., Żbikowska B., Antioxidant properties of polyphenolic extracts from chokeberry, blackcurrant, blackberry and raspberry fruits, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, 2011, 24(3), s. 183–188.
Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zevallos L., Byrne D., Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts, Journal of Food Composition and Analysis, 2006, 19, s. 669–675.
Kruszewski B., Fąfara P., Ratusz K., Obiedziński M., Ocena pojemności przeciwutleniającej i stabilności oksydacyjnej wybranych olejów roślinnych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2013, 572, s. 43–52.
Wu X., Gu L., Prior R., McKay S., Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of ribes, aronia, and sambucus and their antioxidant capacity, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52, s. 7846–7856.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 408
Number of citations: 0