Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Antioxidant potential of water extracts from flowers of berry plants
  • Home
  • /
  • Antioxidant potential of water extracts from flowers of berry plants
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Antioxidant potential of water extracts from flowers of berry plants

Authors

  • Agnieszka Wysokińska Koło Naukowe „Free Radicals” przy Zakładzie Chemii Organicznej i Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, WUM
  • Iwona Wawer Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.007

Keywords

chokeberry, elderberry, black and red currant, FRAP, ABTS, DPPH, ORAC

Abstract

The oxidative stress is one of the causes of overload and ineffectiveness of the body’s defense system. The factor that activates oxidative stress are radicals. An important role in reducing damage caused by the reactivity of radicals is played by dietary antioxidants, the supply of which is preventive, delaying the oxidation process. Examples of raw materials containing large amounts of antioxidants are the berry fruits, including chokeberry (or simply aronia) and elderberry. However, chokeberry, black currant and red currant flowers have not been a common research material so far. The aim of the study was to analyze the antioxidant properties of water extracts obtained from chokeberry, black currant, red currant and elderberry flowers by determining the total polyphenol content (TP) using the Folin-Ciocalteu method and the FRAP, DPPH, ORAC, and ABTS+ tests. Antioxidant properties of the extracts of liophylized flowers decrease in the order: aronia > black current > elderberry > red currant. According to our results, there is a relationship between total polyphenolics content and antioxidant activity of the extracts. These results are important from
the perspective of utilization of berry flowers, which might be potential sources of phenolics and other natural antioxidants.

References

Kołodziej B., Drożdżal K., Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4, s. 36–44.

Zych I., Krzepiłko A., Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH, Chemia – Dydaktyka – Ekologia – Metrologia, 2010, 1, s. 51–54.

Cybul M., Nowak R., Przegląd metod stosowanych w analizie własciwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych, Herba Polonica, 2008, 1, s. 68–78.

Cejpek K., Maloušková I., Konečný M., Velíšek J., Antioxidant Activity in Variously Prepared Elderberry, Foods, 2009, Special Issue, s. 45–48.

Frohne D., Leksykon roślin leczniczych, MedPharm, Wrocław 2010.

Sikora J., Markowicz M., Mikiciuk-Olasik E., Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej, Bromatologia i Chemia Toksykologia, 2009, 1, s. 10–17.

Glinka R., Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii, Oficyna Wydawnicza MA, Łódź 2003.

Mrukot M., Receptariusz kosmetyczny, Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa w Krakowie, Kraków 2004.

Wilczyńska A., Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 3, s. 870–874.

Puzanowska-Tarasiewicz H., Starczewska B., Kuźmicka L., Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43(1), s. 9–14.

Nowak G., Leki pochodzenia naturalnego, Uniwersytet Madyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2012.

Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2006.

Kucharska A., Sokół-Łętowska A., Gabrielska J., Bąkowska-Barczak A., Włoch A., Dudra A., Sroka Z., Żbikowska B., Antioxidant properties of polyphenolic extracts from chokeberry, blackcurrant, blackberry and raspberry fruits, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, 2011, 24(3), s. 183–188.

Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zevallos L., Byrne D., Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts, Journal of Food Composition and Analysis, 2006, 19, s. 669–675.

Kruszewski B., Fąfara P., Ratusz K., Obiedziński M., Ocena pojemności przeciwutleniającej i stabilności oksydacyjnej wybranych olejów roślinnych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2013, 572, s. 43–52.

Wu X., Gu L., Prior R., McKay S., Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of ribes, aronia, and sambucus and their antioxidant capacity, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52, s. 7846–7856.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-06-16

How to Cite

1.
WYSOKIŃSKA, Agnieszka, WAWER, Iwona and PARADOWSKA, Katarzyna. Antioxidant potential of water extracts from flowers of berry plants. HERBALISM. Online. 16 June 2023. Vol. 9, no. 1, pp. 95-110. [Accessed 2 July 2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.007.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 470
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

chokeberry, elderberry, black and red currant, FRAP, ABTS, DPPH, ORAC
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop