Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Rocznik Toruński

Sławniejsza niż pierniki? - toruńska rzepa w XVIII wieku
  • Strona domowa
  • /
  • Sławniejsza niż pierniki? - toruńska rzepa w XVIII wieku
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 49 Nr 49 (2022): Rocznik Toruński /
  4. Artykuły

Sławniejsza niż pierniki? - toruńska rzepa w XVIII wieku

Autor

  • Jerzy Dygdała Instytut Historii PAN https://orcid.org/0000-0002-9804-6845

DOI:

https://doi.org/10.12775/RT.2022.002

Abstrakt

Toruń w XVIII w. znany był nie tylko z pierników, ale także ze słodkawej drobnej rzepy o smaku orzechowym. Uchodziła ona za wyjątkowy rarytas i była przez władze miasta przesyłana w prezencie na dwór królewski i dla wysokich urzędników Rzeczypospolitej. Była ona uprawiana w toruńskich wsiach położonych w dolinie Wisły, zwłaszcza w Czarnowie. W rzeczywistości była to odmiana rzepy bardzo popularna w krajach niemieckich w XVII–XIX w., uprawiana zwłaszcza w Brandenburgii koło wsi Teltow pod Berlinem, skąd też jej popularna nazwa – teltówka (Brassica rapa teltoviensis). W Polsce nazywano ją rzepą (rzepką) niemiecką lub toruńską W wielu polskich i niemieckich książkach kucharskich z tego czasu podawano sposoby jej przyrządzania.

Biogram autora

Jerzy Dygdała - Instytut Historii PAN

Pracownik naukowy Zakładu Historii Pomorza Instytutu Historii PAN. Prowadzi
badania nad historią polityczną Polski epoki saskiej (zwłaszcza bezkrólewia 1733–1834
i pierwszego panowania króla Stanisława Leszczyńskiego 1704–1709), a także nad
dziejami Prus Królewskich i Torunia w XVII–XVIII w., w tym nad historią społeczną
i życia codziennego. Współautor wielotomowej Historii Torunia. ORCID: 0000-0002-
-9804-6745

Bibliografia

Allefeld F., Landwirthschaftliche Flora oder die nutzbaren kultivirten Garten- und Feldgewächse Mitteleuropas in allen ihren wilden und Kulturvarietäten, Berlin 1866 (reprint Königstein/Ts. 1966).

Büsching A.F., Geografia Krolestwa Polskiego y Wielkiego Xięstwa Litewskiego, Lipsk–Drezno 1768.

Ćwierczakiewiczowa L., 365 obiadów, Warszawa 1886 (wyd. 14).

Czerniecki S., Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wyd. J. Dumanowski, M. Spychaj, Warszawa 2012 (wyd. III).

Dumanowski J., Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze, Warszawa 2011.

Dygdała J., O początkach firmy piernikarskiej Weese, transporcie miodu i nadgorliwych celnikach w 1767 roku, „Rocznik Toruński”, t. 47, 2020, s. 233–245.

Dygdała J., Polityka Torunia wobec władz Rzeczypospolitej w latach 1764–1772, Warszawa–Poznań–Toruń 1977.

Haur J.K., Ziemiańska generalna ekonomika, Kraków 1679.

Hooff M., Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin für die Kochkunst, Thorn–Leipzig 1894 (wyd. VIII).

Kizik E., Prezenty w polityce Gdańska w XII–XVIII wieku, [w:] Prusy i Inflanty między średniowieczem a nowożytnością. Państwo – społeczeństwo – kultura, red. B. Dybaś, D. Makiłła, Toruń 2003, s. 105–116.

Kluk K., Dykcyonarz roślinny, w którym podług układu Linneusza są opisane rośliny nie tylko kraiowe…, Warszawa 1786.

Kluk K., Roslin potrzebnych, pożytecznych, wygodnych osobliwie kraiowych, albo które w kraiu użyteczne być mogą, utrzymanie, rozmnożenie i zażycie, t. 1: O drzewach, ziołach ogrodowych i ogrodach, Warszawa 1777.

Kosiek Z., Hayto L., Botanika gospodarcza w dziełach Kluka, [w:] Krzysztof Kluk. Przyrodnik i pisarz rolniczy, red. J. Babicz, W. Grębecka, S. Inglot, Wrocław–Warszawa 1976, s. 69–82.

Krunitz J.G., Ökonomisch-technologische Encyklopädie, oder allgemeines System der Staats-, Stadt-, Haus- und Landwirthschaft, und der Kunst-Geschichte, Th. 128, Berlin 1813.

Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich, Inowroclaw 1912 (wyd. VI).

Listy Jakuba Kazimierza Rubinkowskiego do Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej (1716–1726), wyd. K. Maliszewski, A. Kucharski, Toruń 2017.

Ładowski S., Historya naturalna Krolestwa Polskiego, Kraków 1783.

Maliszewski K., Jakub Kazimierz Rubinkowski, szlachcic, mieszczanin toruński, erudyta barokowy, Toruń 1982.

Maliszewski K., Relacje poczmistrza toruńskiego Jakuba Kazimierza Rubinkowskiego z „królową bez korony i pierwszą damą Rzeczypospolitej” Elżbietą Sieniawską w latach 1716–1728, [w:] Gospodarka, społeczeństwo, kultura w dziejach nowożytnych. Studia ofiarowane Pani Profesor Marii Boguckiej, red. A. Karpiński, E. Opaliński, T. Wiślicz, Warszawa 2010.

Meyzie Ph., Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI–XVIII wiek, Warszawa 2012.

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba, i inne sekreta gospodarskie i kuchenne, wyd. J. Dumanowski, R. Jankowski, Warszawa 2011.

Przepisy Paula Tremo, wyd. J. Dumanowski, Warszawa 2022 (w druku).

Siegel S., Ceny w Warszawie w latach 1701–1815, Lwów 1936.

Słaby A., Rządzicha oleszycka. Dwór Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej jako przykład patronatu kobiecego w czasach saskich, Kraków 2014.

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII w. Źródła drukowane, wyd. J. Dumanowski, D. Dias-Lewandowska, M. Sikorska, Warszawa 2016.

Topolski J., Gospodarstwo wiejskie w dobrach arcybiskupstwa gnieźnieńskiego od XVI do XVIII wieku, Poznań 1958.

Tremo P., Kuchnia na sześć osób podług przepisów JP. Tremma, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta Króla Polskiego, wyd. J. Kowecki, M. Kwiatkowski, Warszawa 1991.

Wernicke J.E., Geschichte Thorns aus Urkunden, Dokumenten und Handschriften, Bd. 2, Thorn 1842.

Wielądko W., Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem, wyd. J. Dumanowski, A. Kleśta-Nawrocka, Warszawa 2012.

Wójcik Z., Krzysztof Kluk – życie i działalność, [w:] Krzysztof Kluk. Przyrodnik i pisarz rolniczy, red. J. Babicz, W. Grębecka, S. Inglot, Wrocław–Warszawa 1976, s. 245–349.

Rocznik Toruński

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2023-06-19

Jak cytować

1.
DYGDAŁA, Jerzy. Sławniejsza niż pierniki? - toruńska rzepa w XVIII wieku. Rocznik Toruński [online]. 19 czerwiec 2023, T. 49, nr 49, s. 43–67. [udostępniono 5.7.2025]. DOI 10.12775/RT.2022.002.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 49 Nr 49 (2022): Rocznik Toruński

Dział

Artykuły

Licencja

Prawa autorskie (c) 2023 Jerzy Dygdała

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 468
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa