Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Rocznik Toruński

More famous than gingerbread? - Toruń's turnips in the 18th century
  • Home
  • /
  • More famous than gingerbread? - Toruń's turnips in the 18th century
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 49 No. 49 (2022): Rocznik Toruński /
  4. Artykuły

More famous than gingerbread? - Toruń's turnips in the 18th century

Authors

  • Jerzy Dygdała Instytut Historii PAN https://orcid.org/0000-0002-9804-6845

DOI:

https://doi.org/10.12775/RT.2022.002

Abstract

Summary. In the 18th century Toruń was known not only for its gingerbread, but also for its sweetish small turnips with a nutty flavor. They were considered an exceptional delicacy and sent by the city authorities as a gift to the royal court and to high officials of the Polish-Lithuanian Commonwealth. It was grown in the villages around Toruń located in the Vistula valley, especially in Czarnów. In fact, it was a variety of turnip that was very popular in various German states from the 17th to 19th century, grown especially in Brandenburg near the village of Teltow by Berlin, whence its popular name - teltovka (Brassica rapa teltoviensis). In Poland, it was known as the German turnip or Toruń turnip. Many Polish and German cook books of the time include recipes for preparing it.

Author Biography

Jerzy Dygdała, Instytut Historii PAN

Pracownik naukowy Zakładu Historii Pomorza Instytutu Historii PAN. Prowadzi
badania nad historią polityczną Polski epoki saskiej (zwłaszcza bezkrólewia 1733–1834
i pierwszego panowania króla Stanisława Leszczyńskiego 1704–1709), a także nad
dziejami Prus Królewskich i Torunia w XVII–XVIII w., w tym nad historią społeczną
i życia codziennego. Współautor wielotomowej Historii Torunia. ORCID: 0000-0002-
-9804-6745

References

Allefeld F., Landwirthschaftliche Flora oder die nutzbaren kultivirten Garten- und Feldgewächse Mitteleuropas in allen ihren wilden und Kulturvarietäten, Berlin 1866 (reprint Königstein/Ts. 1966).

Büsching A.F., Geografia Krolestwa Polskiego y Wielkiego Xięstwa Litewskiego, Lipsk–Drezno 1768.

Ćwierczakiewiczowa L., 365 obiadów, Warszawa 1886 (wyd. 14).

Czerniecki S., Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wyd. J. Dumanowski, M. Spychaj, Warszawa 2012 (wyd. III).

Dumanowski J., Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze, Warszawa 2011.

Dygdała J., O początkach firmy piernikarskiej Weese, transporcie miodu i nadgorliwych celnikach w 1767 roku, „Rocznik Toruński”, t. 47, 2020, s. 233–245.

Dygdała J., Polityka Torunia wobec władz Rzeczypospolitej w latach 1764–1772, Warszawa–Poznań–Toruń 1977.

Haur J.K., Ziemiańska generalna ekonomika, Kraków 1679.

Hooff M., Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin für die Kochkunst, Thorn–Leipzig 1894 (wyd. VIII).

Kizik E., Prezenty w polityce Gdańska w XII–XVIII wieku, [w:] Prusy i Inflanty między średniowieczem a nowożytnością. Państwo – społeczeństwo – kultura, red. B. Dybaś, D. Makiłła, Toruń 2003, s. 105–116.

Kluk K., Dykcyonarz roślinny, w którym podług układu Linneusza są opisane rośliny nie tylko kraiowe…, Warszawa 1786.

Kluk K., Roslin potrzebnych, pożytecznych, wygodnych osobliwie kraiowych, albo które w kraiu użyteczne być mogą, utrzymanie, rozmnożenie i zażycie, t. 1: O drzewach, ziołach ogrodowych i ogrodach, Warszawa 1777.

Kosiek Z., Hayto L., Botanika gospodarcza w dziełach Kluka, [w:] Krzysztof Kluk. Przyrodnik i pisarz rolniczy, red. J. Babicz, W. Grębecka, S. Inglot, Wrocław–Warszawa 1976, s. 69–82.

Krunitz J.G., Ökonomisch-technologische Encyklopädie, oder allgemeines System der Staats-, Stadt-, Haus- und Landwirthschaft, und der Kunst-Geschichte, Th. 128, Berlin 1813.

Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich, Inowroclaw 1912 (wyd. VI).

Listy Jakuba Kazimierza Rubinkowskiego do Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej (1716–1726), wyd. K. Maliszewski, A. Kucharski, Toruń 2017.

Ładowski S., Historya naturalna Krolestwa Polskiego, Kraków 1783.

Maliszewski K., Jakub Kazimierz Rubinkowski, szlachcic, mieszczanin toruński, erudyta barokowy, Toruń 1982.

Maliszewski K., Relacje poczmistrza toruńskiego Jakuba Kazimierza Rubinkowskiego z „królową bez korony i pierwszą damą Rzeczypospolitej” Elżbietą Sieniawską w latach 1716–1728, [w:] Gospodarka, społeczeństwo, kultura w dziejach nowożytnych. Studia ofiarowane Pani Profesor Marii Boguckiej, red. A. Karpiński, E. Opaliński, T. Wiślicz, Warszawa 2010.

Meyzie Ph., Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI–XVIII wiek, Warszawa 2012.

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba, i inne sekreta gospodarskie i kuchenne, wyd. J. Dumanowski, R. Jankowski, Warszawa 2011.

Przepisy Paula Tremo, wyd. J. Dumanowski, Warszawa 2022 (w druku).

Siegel S., Ceny w Warszawie w latach 1701–1815, Lwów 1936.

Słaby A., Rządzicha oleszycka. Dwór Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej jako przykład patronatu kobiecego w czasach saskich, Kraków 2014.

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII w. Źródła drukowane, wyd. J. Dumanowski, D. Dias-Lewandowska, M. Sikorska, Warszawa 2016.

Topolski J., Gospodarstwo wiejskie w dobrach arcybiskupstwa gnieźnieńskiego od XVI do XVIII wieku, Poznań 1958.

Tremo P., Kuchnia na sześć osób podług przepisów JP. Tremma, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta Króla Polskiego, wyd. J. Kowecki, M. Kwiatkowski, Warszawa 1991.

Wernicke J.E., Geschichte Thorns aus Urkunden, Dokumenten und Handschriften, Bd. 2, Thorn 1842.

Wielądko W., Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem, wyd. J. Dumanowski, A. Kleśta-Nawrocka, Warszawa 2012.

Wójcik Z., Krzysztof Kluk – życie i działalność, [w:] Krzysztof Kluk. Przyrodnik i pisarz rolniczy, red. J. Babicz, W. Grębecka, S. Inglot, Wrocław–Warszawa 1976, s. 245–349.

Rocznik Toruński

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Published

2023-06-19

How to Cite

1.
DYGDAŁA, Jerzy. More famous than gingerbread? - Toruń’s turnips in the 18th century. Rocznik Toruński. Online. 19 June 2023. Vol. 49, no. 49, pp. 43-67. [Accessed 6 July 2025]. DOI 10.12775/RT.2022.002.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 49 No. 49 (2022): Rocznik Toruński

Section

Artykuły

License

Copyright (c) 2023 Jerzy Dygdała

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 468
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop