Stan odżywienia pacjentów Neurochirurgicznego Oddziału Intensywnej Opieki Medycznej
DOI:
https://doi.org/10.15225/PNN.2017.6.1.6Słowa kluczowe
pacjenci neurologiczni, neurochirurgia, odżywianieAbstrakt
U pacjentów Neurochirurgicznego Oddziału Intensywnej Opieki Medycznej występują istotne zmiany metaboliczne, które powodują zwiększone wydatkowanie energii i białka. Neurochirurgiczny stan kliniczny w wyniku stosowania środków uspokajających, steroidów, barbituranów i leków zwiotczających mięśnie opóźnia wykorzystanie składników pokarmowych w tej grupie pacjentów, a zatem mogą wystąpić powikłania, w tym infekcje i dłuższa hospitalizacja. Utrata masy ciała, ujemny bilans azotu i dysfunkcja układu odpornościowego stanowią charakterystyczną odpowiedź u pacjentów neurochirurgicznych. Istnieje silny związek pomiędzy odpowiednim stanem odżywienia i regeneracją po chorobie krytycznej. Dobry stan odżywienia jest związany z pozytywnymi wynikami klinicznymi. Zespół opieki zdrowotnej, w szczególności pielęgniarki, odgrywają ważną rolę w utrzymaniu optymalnego stanu odżywienia u pacjentów neurochirurgicznych. Przegląd ten ma na celu podkreślenie, że przeciętny stan odżywienia jest poważnym problemem w kontekście zwiększonej zachorowalności i śmiertelności, zwłaszcza u pacjentów neurochirurgicznych. Artykuł zwraca również uwagę na duże znaczenie oceny pielęgniarskiej. (PNN 2017;6(1):33–38)
Bibliografia
Annette H., Wenström Y. Implementing clinical guidelines for nutrition in a neurosurgical intensive care unit. Nurs Health Sci. 2005;7(4):266–272.
Ghanbari C. Protocols for Nutrition Support of Neuro Intensive Care Unit Patients; A Guide for Residents. The Internet Journal of Emergency and Intensive Care Medicine. 1999;3(1).
Zarbock S.D., Steinke D., Hatton J., Magnuson B., Smith K.M., Cook A.M. Successful enteral nutritional support in the neurocritical care unit. Neurocrit Care. 2008;9(2):210–216.
Kim H., Shin J.A., Shin J.Y., Cho O.M. Adequacy of nutritional support and reasons for underfeeding in neurosurgical intensive care unit patients. Asian Nurs Res (Korean Soc Nurs Sci). 2010;4(2):102–110.
Ren G. Application of Early Nutrition Support in Neurosurgical Coma Patients. Indian J Surg. 2015;77(Suppl. 3):1205–1208.
Sakarya M. Nörolojik Hastalarda Beslenme. Yoğun Bakım Derneği Dergisi. 2005;3(1):39–47.
Krakau K., Hansson A., Karlsson T., de Boussard C.N., Tengvar C., Borg J. Nutritional treatment of patients with severe traumatic brain injury during the first six months after injury. Nutrition. 2007;23(4):308–317.
Chapple L.A., Chapman M.J., Lange K., Deane A.M., Heyland D.K. Nutrition support practices in critically ill head-injured patients: a global perspective. Crit Care. 2016;20:6.
Turan N., Kaya H. Management of Constipation in Neurosurgery Patients. The Journal of Neurological and Neurosurgical Nursing. 2014;3(2):81–87.
Debaveye Y., van den Berghe G. Risks and Benefits of Nutritional Support During Critical Illness. Annual Review of Nutrition. 2006;26:513–538.
Peter J.V., Moran J.L., Phillips-Hughes J. A metaanalysis of treatment outcomes of early enteral versus early parenteral nutrition in hospitalized patients. Crit Care Med. 2005;33(1):213–220.
Tripathy S. Nutrition in the neurocritical care unit. J Neuroanaesthesiol Crit Care. 2015;2(2):88–96.
Gramlich L., Kichian K., Pinilla J., Rodych N.J., Dhaliwal R., Heyland D.K. Does enteral nutrition compared to parenteral nutrition result in better outcomes in critically ill adult patients? A systematic review of the literature. Nutrition. 2004;20(10):843–848.
Doig G.S., Heighes P.T., Simpson F., Sweetman E.A. Early enteral nutrition reduces mortality in trauma patients requiring intensive care: a meta-analysis of randomised controlled trials. Injury. 2011;42(1):50–56.
Kaya N. Roper, Logan, Tierney’in hemşirelik modeli. In: Babadağ K., Aştı T.A. (Eds.), Hemşirelik Esasları — Uygulama Rehberi. İstanbul Medikal Yayıncılık, İstanbul 2012:1–7.
Onge St. L.J., Nutrition. In: Craven R.F., Hirnle C.J., Jensen S. (Eds.), Fundamentals of Nursing: Human Health and Function. Wolters Kluwer, Philadelpia 2017;878–911.
Ramakrishnan N., Daphnee D.K., Ranganathan L., Bhuvaneshwari S. Critical care 24×7: But, why is critical nutrition interrupted? Indian Journal of Critical Care Medicine. 2014;18(3):144–148.
Kondrup J., Allison S.P., Elia M., Vellas B., Plauth M. ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr. 2003;22(4):415–421.
Kirby N. Medication administration Nutrition. In: Craven R.F., Hirnle C.J., Jensen S. (Eds.), Fundamentals of Nursing: Human Health and Function. Wolters Kluwer, Philadelpia 2017;410–471.
Seron-Arbeloa C., Zamora-Elson M., Labarta-Monzon L., Mallor-Bonet T. Enteral nutrition in critical care. J Clin Med Res. 2013;5(1):1–11.
Lochs H., Dejong C., Hammarqvist F. et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Gastroenterology. Clin Nutr. 2006;25(2):260–274.
Bishai D., Nalubola R. The history of food fortification in the United States: Its relevance for current fortification efforts in developing countries. Economic Development and Cultural Change. 2013;51(1) (October 2002):37–53.
Brommage D. Food fortification and nutrition labeling: implications for patients with kidney disease. J Ren Nutr. 2006;16(2):173–175.
Norman K., Pirlich M. Food Fortification and Frail Elderly Nursing Home Residents. In: Preedy V.R., Srirajaskanthan R., Patel V.B. (Eds.), Handbook of Food Fortification and Health. Springer, New York 2013:171–177.
Smoliner C., Norman K., Scheufele R., Hartig W., Pirlich M., Lochs H. Effects of food fortification on nutritional and functional status in frail elderly nursing home residents at risk of malnutrition. Nutrition. 2008;24(11–12):1139–1144.
Mula C. Nurses’ Competency and Challenges in Enteral feeding in the Intensive Care Unit (ICU) and High Dependency Units (HDU) of a referral hospital, Malawi. Malawi Med J. 2014;26(3):55–59.
Alivizatos V., Gavala V., Alexopoulos P., Apostolopoulos A., Bajrucevic S. Feeding Tube-related Complications and Problems in Patients Receiving Long-term Home Enteral Nutrition. Indian J Palliat Care. 2012;18(1):31–33.
Baroni A.F., Fábio S.R., Dantas R.O. Risk factors for swallowing dysfunction in stroke patients. Arq Gastroenterol. 2012;49(2):118–124.
Hinchey J.A., Shephard T., Furie K., Smith D., Wang D., Tonn S. Formal dysphagia screening protocols prevent pneumonia. Stroke. 2005;36(9):1972–1976.
Kenny D.J., Goodman P. Care of the patient with enteral tube feeding: an evidence-based practice protocol. Nurs Res. 2010;59(1 Suppl.):22–31.
Streicher M., Themessl-Huber M., Schindler K., Sieber C.C., Hiesmayr M., Volkert D. Who receives oral nutritional supplements in nursing homes? Results from the nutritionDay project. Clin Nutr. 2016;1–12.
Dupuy C., de Souto Barreto P., Ghisolfi A. et al. Indicators of oral nutritional supplements prescription in nursing home residents: A cross-sectional study. Clin Nutr. 2016;35(5):1047–1052.
Fletcher J. Parenteral nutrition: indications, risks and nursing care. Nurs Stand. 2013;27(46):50–57.
Davidson A. Management and effects of parenteral nutrition. Nurs Times. 2005;101(42):28–31.
Fox V.J., Miller J., McClung M. Nutritional support in the critically injured. Crit Care Nurs Clin North Am. 2004;16(4):559–569.
Aydın G.Ö., Turan N., Kaya H. Malnutrition in Long-Term Hospitalized Patients. Kafkas J Med Sci. 2016;6(1):58–61.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 115
Liczba cytowań: 0