Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

The role of food and nutrition in the prevention and pathogenesis of hypertension
  • Home
  • /
  • The role of food and nutrition in the prevention and pathogenesis of hypertension
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 9 No. 3 (2019) /
  4. Review Articles

The role of food and nutrition in the prevention and pathogenesis of hypertension

Authors

  • Renata de Pourbaix Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
  • Jolanta Stępnik Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
  • Katarzyna Maj-Gnat Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
  • Eliza Wołoszynek Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
  • Maciej Kielar Warszawski Uniwersytet Medyczny, II Wydział Lekarski z Oddziałem Nauczania w Języku Angielskim oraz Oddziałem Fizjoterapii, I Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej

Keywords

food, nutrition, hypertension

Abstract

INTRODUCTION Arterial hypertension belongs to lifestyle diseases that are largely associated with abnormal lifestyle. Based on the results of the population research factors have been identified that increase the risk of hypertension, including: obesity, low physical activity, excessive alkohol consumption, use of diet rich in sodium and low in potassium, too low magnesium and calcium content in food and chronic stres. OBJECTIVE The purpose of this article is to present the role of food and nutrition in the prevention and pathogenesis of hypertension. THE WEIGHT OF THE BODCIES The influence of dietary intervention on blood pressure in patients with normal and high blood pressure was the subject of clinical tests [6,7]. The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) study involved a diet that promoted the intake of vegetables, fruits and small amounts of dairy products, contained whole grain cereals, fish, poultry and nuts, while limiting the amount of red meat in the diet, sweetness and sweetened beverages. SUMMARY The DASH diet more effectively reduced the systolic and diastolic blood pressure both in hypertensive patients and those with normal pressure values. Following the low-sodium DASH diet is important in the strategy of prophylaxis and treatment of hypertension and related to that coronary heart disease, both at the population level and in dealing with individual patients.

Downloads

  • PDF

Published

2019-03-20

How to Cite

1.
DE POURBAIX, Renata, STĘPNIK, Jolanta, MAJ-GNAT, Katarzyna, WOŁOSZYNEK, Eliza and KIELAR, Maciej. The role of food and nutrition in the prevention and pathogenesis of hypertension. Journal of Education, Health and Sport. Online. 20 March 2019. Vol. 9, no. 3, pp. 375-380. [Accessed 16 November 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 9 No. 3 (2019)

Section

Review Articles

License

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 315
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

food, nutrition, hypertension
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop