Pregnant women's diets and fatty acid intake - a study of the frequency of intake of products that are sources of fatty acids among women in the third trimester of pregnancy
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.07.058Keywords
Polyunsaturated fatty acids, omega-3, fish, DHA, EPA, intake assessment, pregnant womenAbstract
Background: Polyunsaturated fatty acids, essential for the human body, have several positive functions that affect human health. Pregnancy is a time of particular demand for these acids, especially DHA and EPA, whose sources are mainly oily marine fish. The supply of adequate amounts of these acids conditions the proper development of the fetus, influencing, among other things, the formation of the central nervous system and the development of the child's retina, as well as protecting against premature birth and increasing the child's birth weight. The aim of the study was to assess the frequency of consumption of fish, vegetable oils, and products rich in polyunsaturated fatty acids and evaluate DHA supplementation by pregnant women, as well as to assess knowledge of PFAs, especially DHA and EPA.
Material and methods: 210 pregnant women were included in the study. A self-administered and online survey questionnaires were used as the research tool. A database was created using Microsoft Excel.
Results: According to the recommended amounts, 2-3 times a week, Marine fish was consumed by only 12.86% of the women surveyed. Regular consumption of ALA-rich products, such as flaxseed, was declared by 10 respondents, while 59.05% of the surveyed women did not consume it at all. The use of DHA acid supplementation during pregnancy was unequivocally declared by 58 women surveyed, representing only ¼ of the women surveyed.
Conclusions: The dietary behavior of pregnant women related to fish consumption is not correct, the overall proportion of fish in the diet of the subjects does not cover the recommended amounts. Vegetable oils and products rich in PFAs are not consumed with adequate frequency by pregnant women. DHA supplementation by pregnant women, despite low fish consumption, is underestimated and at a very low level.
References
Zimmer M, Sieroszewski P, Oszukowski P i wsp. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2020, T 5(4): 170–181.
Poręba R, Drews K, Karowicz-Bilińska A. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol Pol. 2011, 82: 550-553
Pudło H, Respondek M. Programowanie żywieniowe - wpływ odżywiania kobiet w ciąży na zdrowie dziecka = Nutritional programming - the impact of nutrition of pregnant women on the health of their children. Journal of Education, Health and Sport 2016; 6 (7):589-600
Jarosz M i wsp.. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
Wendołowicz A, Stefańska E, Ostrowska L. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014; t. 20, Nr 3, 341–345
Czajkowski K, Czerwionka-Szaflarska M, Charzewska J i wsp. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska 2010; 597-603
Bednarek W, Karowicz-Bilińska A, Kotarski J, Nowak-Markwitz E, Poręba R, Spaczyński M. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie. Ginekologia Polska 2010; 81, 467-469 8. Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J. Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol 2012; 93(4): 871-875 9. Alexander DD, Miller PE, Van Elswyk ME, Kuratko CN, Bylsma LC. A meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies of eicosapentaenoic and docosahexaenoic long-chain omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk. Mayo Clin. Proc 2017; 92: 15–29
Materac E, Marczyński Z, Bodek KH. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLVI 2013; 2: 225 – 233
Kolanowski W. Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLVI 2013; 3: 267 – 278
Kunachowicz H. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, 2017. 13. Wendołowicz A, Stefańska E, Ostrowska L. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014; 20 (3): 341–345 14. Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Advances in Nutrition 2012; 3: 1–7 15. Kazimierska I. DHA – kwas dla matki i dziecka. Puls Medycyny, 2012
Karowicz-Bilińska A, Nowak-Markwitz E, Opala T, Oszukowski P, Poręba R, Spaczyński M. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Polska 2014; 85: 395-399 17. Makrides M, Gibson RA, McPhee AJ, Yelland L, Quinlivan J, Ryan P. DOMInO Investigative Team. Effect of DHA supplementation during pregnancy on maternal depression and neurodevelopment of young children. JAMA 2010; 304: 1675–83 18. Carlson SE, Colombo J, Gajewski BJ et al. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr 2013; 97(4): 808–815 19. Markhus MW, Skotheim S, Graff IE et al. Low Omega-3 Index in Pregnancy Is a Possible Biological Risk Factor for Postpartum Depression. PLoS One 2013; 8(7): e67617 20. Santoz Vaz J, Farias DR, Adegboye ARA, Nardi AE, Kac G. Omega-3 supplementation from pregnancy to postpartum to prevent depressive symptoms: a randomized placebo-controlled trial. BMC Pregnancy Childbirth 2017; 17: 180 21. Mozurkewich EL, Clinton CM, Chilimigras JL et al. The Mothers, Omega-3, and Mental Health Study: a double-blind, randomized controlled trial. Am J Obstet Gynecol 2013; Apr: 208(4): 313 22. Sallis H, Steer C, Paternoster L, Smith GD, Evans J. Perinatal depression and omega-3 fatty acids: A Mendelian randomisation study. J Affect Disord 2014; Sep: 166(100): 124–131
Zbrojewicz Z, Adamek M, Machelski A, Wójcik W. Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka. Med Rodz 2015; 3(18): 137-143
Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International 2015; 64 (1): 27-34
Lumia M, Takkinen HM, Luukkainen P et al. Food consumption and risk of childhood asthma. Pediatr Allergy Immunol 2015; 26(8):789-796.
Miles EA, Calder PC. Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic Disease? Nutrients. 2017 Jul; 9(7): 784.
Hauner H, Much D, Vollhardt C. Effect of reducing the n-6:n-3 long-chain PUFA ratio during pregnancy and lactation on infant adipose tissue growth within the first year of life: an open-label randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2012; 95(2): 383–394.
Olsen SF, Halldorsson TI, Thorne-Lyman AL et al. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine 2018; Sep: 35: 325–333. doi: 10.1016/j.ebiom.2018.07.009.
Chang J, Su KP, Mondelli V et al. High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels. Transl Psychiatry 2019; 9: 303. doi: 10.1038/s41398-019-0633-0.
Bos DJ, Oranje B, Veerhoek ES et al. Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Neuropsychopharmacology 2015; Sep: 40(10): 2298–2306. doi: 10.1038/npp.2015.73.
Bloch MH, Qawasmi A. Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2011; 50: 991–1000.
Chang P, Su KP, Mondelli V, Pariante CM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: a Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology 2018; Feb: 43(3): 534–545. doi: 10.1038/npp.2017.160.
Agostoni C, Nobile M, Ciappolino V et al. The Role of Omega-3 Fatty Acids in Developmental Psychopathology: A Systematic Review on Early Psychosis, Autism, and ADHD. Int J Mol Sci. 2017 Dec; 18(12): 2608. doi: 10.3390/ijms18122608.
Rosiak E. Spożycie tłuszczów w Polsce i Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2016: t. 16 (XXXI), zeszyt 2; 279–288
Sygnowska E, Waśkiewicz A, Głuszek J i wsp. Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska 2005; 63: 6
Jabłonowska B, Dłużniewska B, Jarosz A, Nowicka G. Ocena spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 wśród zdrowych dorosłych osób w odniesieniu do aktualnych norm żywienia. Roczn. PZH 2011; 62 (4): 389 – 396
Broś-Konopielko M, Białek A, Oleszczuk-Modzelewska L. Consumption of fish and seafood by pregnant Polish women and the supply of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid from these products. Family Medicine & Primary Care Review 2017; 19 (3):191–195 doi: https://doi. org/10.5114/fmpcr.2017.69272
Wierzejska R, Jarosz M, Wojda B, Siuba-Strzelińska M. Dietetaty intake of DHA during pregnancy: a significant gap between the actual intake and current nutritional recommendations. Rocz Panstw Zakl Hig 2018; 69(4):381-386. https://doi.org/10.32394/rpzh.2018.0044
Gacek M. Niektóre zachowania zdrowotne oraz wybrane wskaźniki stanu zdrowia grupy kobiet ciężarnych. Probl Hig Epidemiol 2010; 91(1): 48-53
Misan N, Paczkowska K, Szmyt M. Nutritional behavior in pregnancy. Ginekologia Polska 2019; 90 (9): 527-533
Kobus-Cisowska J, Kmiecik D, Przeor M, Jędrusek-Golińska A, Waszkowiak K, Żołna H. Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX 2016; 3: 531 – 535
Godala M, Pietrzak K, Łaszek M, Gawron-Skarbek A, Szatko F. Zachowania zdrowotne łódzkich kobiet w ciąży. Cz. I. Sposób żywienia i suplementacja witaminowo-mineralna. Probl Hig Epidemiol 2012; 93(1): 38-42
Wesołowska E, Jankowska A, Trafalska i wsp. Sociodemographic, Lifestyle, Environmental and Pregnancy-Related Determinants of Dietary Patterns during Pregnancy. Int J Environ Res Public Health 2019; Mar, 16(5): 754. doi: 10.3390/ijerph16050754
Pieczyńska J, Sozański R, Kłósek A, Grajeta H. Wpływ zaawansowania ciąży na strukturę spożycia kwasów tłuszczowych z dietą przez kobiety ciężarne. Probl Hig Epidemiol 2017; 98(1): 73-80
Przybyłowska K, Kalinowska K. Żywienie kobiet w ciąży a stan urodzeniowy noworodków wyrażony indeksem Ponderala. Probl Hig Epidemiol 2011; 92(3): 508-511
Nordgren TM, Lyden E, Anderson-Berry A, Hanson C. Omega-3 fatty acid intake of pregnant women and women of childbearing age in the United States: Potential for deficiency? Nutrients 2017; 9 (3):197. doi:10.3390/nu9030197.
Gaitán AV, Drewery ML, Thaxton CA et all. Dietary intake and omega-3 DHA status in pregnant women who are overweight. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 2017; May, 47(3):438-450. doi: 10.1016/j.jogn.2017.08.008.
Pinto TJP, Farias DR, Rebelo F et al. Lower inter-partuminterval and unhealthy life-style factors are inversely associated with n-3 essential fatty acids changes during pregnancy: a prospective cohort with Brazilian women. PLoS One 2015; 10(3): e0121151.
Mały rocznik statystyczny Polski 2017, Główny Urząd Statystyczny. Warszawa, rok LX
Sygnowska E, Waśkiewicz A, Głuszek J i wsp. Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska 2005; 63(6)
Czerwińska E. Czynniki wpływające na poród przedwczesny. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018; 3(2): 52–57
Thompson M, Hein N, Hanson C et al. Omega-3 Fatty Acid Intake by Age, Gender, and Pregnancy Status in the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2014. Nutrients 2019; Jan, 11(1): 177. doi: 10.3390/nu11010177
Zhang Z, Fulgoni VL, Kris-Etherton PM, Hazels Mitmesser S. Dietary Intakes of EPA and DHA Omega-3 Fatty Acids among US Childbearing-Age and Pregnant Women: An Analysis of NHANES 2001–2014. Nutrients. 2018; Apr, 10(4): 416. doi: 10.3390/nu10040416
9Harton A, Choroszewska A, Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J. Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez kobiety ciężarne. Probl Hig Epidemiol 2013; 94(3): 605-609
Grzelak T, Suliga K, Sperling M, Pelczyńska M, Czyżewska K. Ocena stosowania suplementów diety wśród kobiet ciężarnych lub planujących ciążę. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016; t. 7 (1): 8–15
Myszkowska-Ryciak J, Gurtatowska A, Harton A, Gajewska D. Poziom wiedzy żywieniowej a wybrane aspekty sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży. Probl Hig Epidemiol 2013; 94(3): 600-604.
Sadowska J, Krzemińska J. Porównanie sposobu żywienia zdrowych kobiet w ciąży i obciążonych cukrzycą ciążową typu G1. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015; 6(4): 160–169
Korzeniowska-Ginter R, Czarniecka-Skubina E. Wykorzystanie Tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych. Bromat. Chem. Toksykol. – XLV 2012; (3): 1117–1122
Saunders CM, Rehbinder EM, Lødrup Carlsen KC et al. Food and nutrient intake and adherence to dietary recommendations during pregnancy: a Nordic mother-child population-based cohort. Food Nutr Res 2019; Dec, 20;63. doi: 10.29219/fnr.v63.3676
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Martina Grot, Kinga Grabowska, Agnieszka Białek-Dratwa, Mateusz Grajek
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 698
Number of citations: 0