Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Registracija
  • Prijava
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Početna
  • Trenutni broj
  • Arhiva
  • O nama
    • O časopisu
    • Prijave priloga
    • Časopis uređuju
    • Izjava o privatnosti
    • Kontakt
  • Registracija
  • Prijava
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  • Početna
  • /
  • Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  1. Početna /
  2. Arhiva /
  3. God. 4 Br. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius

Autori

  • Ryszard Marszałek Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy
  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-9613-856X
  • Iwona Wawer Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-8852-4209

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.006

Ključne reči

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B

Apstrakt

Grzyby z rodzaju Lactarius są mało przebadane, bowiem badania składu chemicznego są prowadzone głównie dla gatunków jadalnych i uprawnych. Tymczasem grzyby Lactariuszawierają stosunkowo duże ilości białek, polisacharydów (chityna) oraz interesujących bioaktywnych związków seskwiterpenowych występujących w soku mlecznym i owocnikach. Wcześniejsze badania grzybów Lactarius wykazały obecność takich związków jak: velutinal, stearovelutinal, velleral, izovelleral. Furanodiol oraz laktarorufiny A i B znaleziono w Lactarius rufus. W tej pracy z grzybów Lactarius vellereus wyizolowano furanodiol oraz niewielkie ilości laktarorufiny A, izolarktarorufiny A i laktarorufiny B.

Reference

Kalač P., Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review, Food Chemistry, 2009, 113, s. 9–16.

Kalač P., A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms, Journal Science Food Agriulture, 2013, 93(2) s. 209–218.

Mattila P., Lampi A.M., Ronkainen R., Toivo J., Piironen V., Sterol and vitamin D2 contents of wild and cultivated mushroom, Food Chemistry, 2002, 76, s. 293–298.

Daniewski W.M., Gumułka M., Przesmycka D., Ptaszyńska K., Błoszyk E., Drożdż B., Sesquiterpenes of Lactarius origin, antifeedant structure-activity relationship, Phyto-chemistry, 1995, 38 (5), s. 1161–1168.

Hansson T., Pang Z., Sterner O., The conversion of [12-H3]-labelled velutinal in injuried fruit bodies of Lactarius vellereus. Further insight into the biosynthesis of Russulaceae sesquiterpenes, Acta Chemica Scandinavica, 1993, 47, s. 403–405.

De Gussem K., Verbeken A., Vandenabeele P., De Gelder J., Moens L., Raman spectro-scopic monitoring of Lactarius latex, Phytochemistry, 2006, 67, s. 2580–2589.

Yue J.M., Chen S.N., Lin Z.W., Sun H.D., Sterols from fungus Lactarius volemus, Phy-tochemistry, 2001, 56, s. 801–806.

Lindequist U., Niedermeyer T.H.J., Jülich W.D., The pharmacological potential of mu-shrooms, Oxford University Press 2005.

Sirikurkcu C., Tepe B., Yamac M., Evaluation of the antioxidant activity of four edible mushrooms from the central Anatolia, Eskisehir – Turkey: Lactarius deterrimus, Suillus collitinu, Boletus edulis, Xerocomus chrysenteron, Bioresource Technology, 2008, 99, s. 6651–6655.

Barros L., Baptista P., Ferreira I.C.F.R., Effects of fruiting body maturity stage on antiox-idant activity measured by several biochemical assays, Food and Chemical Toxicology, 2007, 45, s.1731–1737.

Daniewski W.M., Kocór M., Thoren S., Isolactarorufin, a novel tetracyclic sesquiterpene lactone from Lactarius rufus, Polish Journal of Chemistry, 1978, 52, s. 561–572.

Daniewski W.M., Kocór M., Isolation and structure of some new sesquiterpenes from Lactarius rufus, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1970, 18(10), s. 585–589.

Baranowska E., Daniewski W.M., Mass spectrometric investigations of lactarorufin A and its derivatives, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1972, 20(4), s. 313–319.

Daniewski W.M., Kocór M., Żółtowska B., Structure of lactarorufin B., Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1973, 21(11), s. 785–791.

Daniewski W.M., Grieco P.A., Huffman J.C., Rymkiewicz A., Wawrzuń A., Isolation of 12-hydroxycaryophyllene-4,5-oxide a sesquiterpene from Lactarius camphoratus, Phytochemistry, 1981, 20(12), s. 2733–2734.

De Rosa S., De Stefano S., Guaiane sesquiterpene from Lactarius sanguifluus, Phyto-chemistry, 1987, 26(7), s. 2007–2009.

Harmon A.D., Weisgraber K.H., Weiss U., Preformed azulene pigments of Lactarius indigo (Schw.) Fries (Russulaceae, Basidiomycetes), Experientia, 1980, 36(1), s. 54–56.

Koul S.K., Taneya S.C., Ibraham S.P., Dhar K.L., Atal C.K., A C-formylated azulene from Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1985, 24(1), s. 181–182.

Bergendorff O., Sterner O., The sesquiterpenes of Lactarius deliciosus and Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1988, 27(1), s. 97–100.

Anke H., Bergendorff O., Sterner O., Assays of the biological activities of guaiane sesquiterpenoids isolated from the fruit bodies of edible Lactarius species, Food and Chemical Toxicology, 1989, 27(6), s. 393–397.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 5. Uvidins, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1980, s. 221–226.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 15. Structure and chemical correlations of uvidin C, D, and E, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1983, s. 2739–2743.

Kim K.H., Noh H.J., Choi S.U., Park K.M., Seok S.J., Lee K.R., Lactarane sesquiterpenoids from Lactarius subvellereus and their cytotoxicity, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, 2010, 20(18), s. 5385–5388.

Feussi Tala M., Qin J., Ndongo J.T., Laatsch H., New Azulene-Type Sesquiterpenoids from the Fruiting Bodies of Lactarius deliciosus, Natural Products and Bioprospecting, 2017, 7(3), s. 269–273.

Skibicki P., Składniki grzyba Lactariusa mitissimusa, Polska Akademia Nauk, Instytut Chemii Organicznej, Warszawa 1990

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Objavljeno

2021-12-08

Kako citirati

1.
MARSZAŁEK, Ryszard, PARADOWSKA, Katarzyna и WAWER, Iwona. Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius. HERBALISM. Online. 8 Децембар 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 65-73. [Accessed 8 Јули 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.006.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Broj časopisa

God. 4 Br. 1 (2018): HERBALISM

Sekcija

Artykuły

Licenca

Creative Commons License

Ovaj rad je pod Creative Commons Autorstvo-Bez prerada 4.0 Internacionalna licenca.

Stats

Number of views and downloads: 961
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Indeks autora
  • Issue archive

User

User

Trenutni broj

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Informacije

  • Za čitaoce
  • Za autore
  • Za bibliotekare

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jezik

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B
Gore

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop