Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  • Home
  • /
  • Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 4 N. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius

Autori

  • Ryszard Marszałek Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy
  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-9613-856X
  • Iwona Wawer Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-8852-4209

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.006

Parole chiave

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B

Abstract

Grzyby z rodzaju Lactarius są mało przebadane, bowiem badania składu chemicznego są prowadzone głównie dla gatunków jadalnych i uprawnych. Tymczasem grzyby Lactariuszawierają stosunkowo duże ilości białek, polisacharydów (chityna) oraz interesujących bioaktywnych związków seskwiterpenowych występujących w soku mlecznym i owocnikach. Wcześniejsze badania grzybów Lactarius wykazały obecność takich związków jak: velutinal, stearovelutinal, velleral, izovelleral. Furanodiol oraz laktarorufiny A i B znaleziono w Lactarius rufus. W tej pracy z grzybów Lactarius vellereus wyizolowano furanodiol oraz niewielkie ilości laktarorufiny A, izolarktarorufiny A i laktarorufiny B.

Riferimenti bibliografici

Kalač P., Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review, Food Chemistry, 2009, 113, s. 9–16.

Kalač P., A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms, Journal Science Food Agriulture, 2013, 93(2) s. 209–218.

Mattila P., Lampi A.M., Ronkainen R., Toivo J., Piironen V., Sterol and vitamin D2 contents of wild and cultivated mushroom, Food Chemistry, 2002, 76, s. 293–298.

Daniewski W.M., Gumułka M., Przesmycka D., Ptaszyńska K., Błoszyk E., Drożdż B., Sesquiterpenes of Lactarius origin, antifeedant structure-activity relationship, Phyto-chemistry, 1995, 38 (5), s. 1161–1168.

Hansson T., Pang Z., Sterner O., The conversion of [12-H3]-labelled velutinal in injuried fruit bodies of Lactarius vellereus. Further insight into the biosynthesis of Russulaceae sesquiterpenes, Acta Chemica Scandinavica, 1993, 47, s. 403–405.

De Gussem K., Verbeken A., Vandenabeele P., De Gelder J., Moens L., Raman spectro-scopic monitoring of Lactarius latex, Phytochemistry, 2006, 67, s. 2580–2589.

Yue J.M., Chen S.N., Lin Z.W., Sun H.D., Sterols from fungus Lactarius volemus, Phy-tochemistry, 2001, 56, s. 801–806.

Lindequist U., Niedermeyer T.H.J., Jülich W.D., The pharmacological potential of mu-shrooms, Oxford University Press 2005.

Sirikurkcu C., Tepe B., Yamac M., Evaluation of the antioxidant activity of four edible mushrooms from the central Anatolia, Eskisehir – Turkey: Lactarius deterrimus, Suillus collitinu, Boletus edulis, Xerocomus chrysenteron, Bioresource Technology, 2008, 99, s. 6651–6655.

Barros L., Baptista P., Ferreira I.C.F.R., Effects of fruiting body maturity stage on antiox-idant activity measured by several biochemical assays, Food and Chemical Toxicology, 2007, 45, s.1731–1737.

Daniewski W.M., Kocór M., Thoren S., Isolactarorufin, a novel tetracyclic sesquiterpene lactone from Lactarius rufus, Polish Journal of Chemistry, 1978, 52, s. 561–572.

Daniewski W.M., Kocór M., Isolation and structure of some new sesquiterpenes from Lactarius rufus, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1970, 18(10), s. 585–589.

Baranowska E., Daniewski W.M., Mass spectrometric investigations of lactarorufin A and its derivatives, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1972, 20(4), s. 313–319.

Daniewski W.M., Kocór M., Żółtowska B., Structure of lactarorufin B., Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1973, 21(11), s. 785–791.

Daniewski W.M., Grieco P.A., Huffman J.C., Rymkiewicz A., Wawrzuń A., Isolation of 12-hydroxycaryophyllene-4,5-oxide a sesquiterpene from Lactarius camphoratus, Phytochemistry, 1981, 20(12), s. 2733–2734.

De Rosa S., De Stefano S., Guaiane sesquiterpene from Lactarius sanguifluus, Phyto-chemistry, 1987, 26(7), s. 2007–2009.

Harmon A.D., Weisgraber K.H., Weiss U., Preformed azulene pigments of Lactarius indigo (Schw.) Fries (Russulaceae, Basidiomycetes), Experientia, 1980, 36(1), s. 54–56.

Koul S.K., Taneya S.C., Ibraham S.P., Dhar K.L., Atal C.K., A C-formylated azulene from Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1985, 24(1), s. 181–182.

Bergendorff O., Sterner O., The sesquiterpenes of Lactarius deliciosus and Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1988, 27(1), s. 97–100.

Anke H., Bergendorff O., Sterner O., Assays of the biological activities of guaiane sesquiterpenoids isolated from the fruit bodies of edible Lactarius species, Food and Chemical Toxicology, 1989, 27(6), s. 393–397.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 5. Uvidins, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1980, s. 221–226.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 15. Structure and chemical correlations of uvidin C, D, and E, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1983, s. 2739–2743.

Kim K.H., Noh H.J., Choi S.U., Park K.M., Seok S.J., Lee K.R., Lactarane sesquiterpenoids from Lactarius subvellereus and their cytotoxicity, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, 2010, 20(18), s. 5385–5388.

Feussi Tala M., Qin J., Ndongo J.T., Laatsch H., New Azulene-Type Sesquiterpenoids from the Fruiting Bodies of Lactarius deliciosus, Natural Products and Bioprospecting, 2017, 7(3), s. 269–273.

Skibicki P., Składniki grzyba Lactariusa mitissimusa, Polska Akademia Nauk, Instytut Chemii Organicznej, Warszawa 1990

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2021-12-08

Come citare

1.
MARSZAŁEK, Ryszard, PARADOWSKA, Katarzyna e WAWER, Iwona. Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius. HERBALISM. Online. 8 dicembre 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 65-73. [Accessed 8 luglio 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.006.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 4 N. 1 (2018): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 961
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop