Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Influence of water temperature and brewing time on the antioxidant properties of infusions from marigold (Calendula officinalis L.)
  • Home
  • /
  • Influence of water temperature and brewing time on the antioxidant properties of infusions from marigold (Calendula officinalis L.)
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Influence of water temperature and brewing time on the antioxidant properties of infusions from marigold (Calendula officinalis L.)

Authors

  • Barbara Krochmal-Marczak Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-6107-2513

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.004

Keywords

Calendula officinalis L., polyphenol content, infusions, antioxidant properties

Abstract

The research shows the influence of water temperature and brewing time on the polyphenol content and antioxidant properties in common marigold (Calendula officinalis L.) ligulate flower infusions. All of the collected samples were characterised by low antioxidant properties. The brewing time and the water temperature influenced the polyphenol content and antioxidant properties of common marigold ligulate flower infusions. In order to obtain a common marigold dried ligulate flower infusion with the highest polyphenol content, it has to be brewed for 10 minutes in water at a temperature of 80°C. The highest DPPH radical scavenging properties were found in an infusion prepared at the highest temperature of 100°C after 10 minutes of brewing. The results point to the potential possibility of using this raw material to make tea infusions.

References

Kulesza P., Ogrody lecznicze na wybranych dziełach malarstwa tablicowego XV wieku, Architektura, 2012, 30, s. 50–53.

Dzida K., Skubij N., Tymoszuk K., Staszczak A., Poleszak P., Właściwości lecznicze i walory dekoracyjne nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L. ), Annales UMCS, Sec. E., Horticultura, 2016, 26(3), s. 13–25.

Muley B.P., Khadabadi S.S., Banarase N.B., Phytochemical constituents and phar-macological activities of Calendula officinalis Linn. (Asteraceae), Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2009, 8(5), s. 455–465.

Sharrif M.M., Hamed H.K., Pot marigold (Calendula officinalis) medicinal usage and cultivation, Scientific Research and Essays, 2012, 7(14), s. 1468–1472.

Ćetković G.S., Djilas S.M., Čanadanović-Brunet J.M., Tumba V.T., Antioxidant properties of marigold extracts, Food Research International, 2004, 37, s. 643–650.

Szakiel A., Ruszkowski D., Janiszewska W., Saponins in Calendula officinalis L. – struc-ture, biosynthesis, transport and biological activity, Phytochemistry Reviews, 2005, 4, s. 151–158.

Król B., Yield and the chemical composition of flower heads of pot marigold (Calendula officinalis L. cv. Orange King) depending on nitrogen fertilization, Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, 2011, 10(2), s. 235–243.

Khalid K.A., Teixeira da Silva J.A., Biology of Calendula officinalis Linn.: Focus on pharmacology, biological activities and agronomic practices, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 2012, 6(1), s. 12–27.

Nurzyńska-Wierdak R., Wzrost, plon i składniki chemiczne surowca wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.), Annales UMCS, sec. E, Horticultura, 2014, 24(2), s. 27–34.

Kishimoto S., Maoka T., Sumitomo K., Ohmiya A., Analysis of carotenoid composition in petals of calendula (Calendula officinalis L.), Bioscience, Biotechnology and Biochem-istr y, 2005, 69(11), s. 2122–2128.

Pintea A., Bele C., Andrei S., Socaciu C., HPLC analysis of carotenoids on four varieties of Calendula officinalis L. flowers, Acta Biological Szegediensis, 2003, 47(1–4), s. 37–40.

Pabiś S., Sikora M., Ekstrakty roślinne z nagietka pozyskiwane w warunkach nadkrytycznych. VI Krajowe Sympozjum „Naturalne i Syntetyczne Produkty Zapachowe i Kosmetyczne”, Łódź, 24–26 czerwca 2015, s. 14.

Nurzyńska-Wierdak R., Pacek M., Nagietek lekarski – roślina lecznicza o walorach dekoracyjnych. Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2015, 3(75), s. 10–11.

Król B., Nagietek lekarski, [w:] Uprawa ziół: poradnik dla plantatorów, (red.) B. Kołodziej (red.), PWRiL, Poznań, 2010, s. 322–326.

López Tránsito M, Máňez C., Leki z natury, zioła, Wyd. Jedność w Kielcach, 2016, s. 86–87.

Radosz A., Klasik-Ciszewska S., Duda-Grychtoł K., Kosmetyczne i lecznicze zastoso-wanie roślin ozdobnych, Medycyna Rodzinna, 2018, 21(1A), s. 65–71.

Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25–30.

Gumul D., Korus J., Achremowicz B., Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4(45), s. 41–48.

Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Szymusiak H., Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015, 581, s. 41–49.

Lee Ch., Antioxidant ability of caffeine and its metabolite based on the study of oxygen radical absorbing capacity and inhibition of LDL peroxidation, Clinica Chimica Acta, 2000, 295, s. 141–154.

Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.

Biesiada A., Sokół-Łętkowska A., Kucharska A., Wpływ odmiany na aktywność anty-oksydacyjną nagietka lekarskiego, Roczniki AR w Poznaniu, 2007, 383, Ogrodnictwo 41, s. 421–425.

Dziadek K., Kukiełka E., Kopeć A., Właściwości antyoksydacyjne naparów i ekstraktów z owoców, ogonków oraz liści czereśni (Prunus avium), Chemistry Environmental Biotechnology, 2018, 21, s. 7–10.

Paradowska K., Czerniejewska M., Zielińska A., Sajkowska-Kozielewicz J., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4(107), s. 115–124.

Jimenez P., Cabrero P., Basterrechea J.E., Tejero J., Cordoba-Diaz D., Cordoba-Diaz M., Girbes T., Effects of short-term heating on total polyphenols, anthocyanins, antioxidant activity and lectins of different parts of dwarf elder (Sambucus ebulus L.), Plant Foods Human Nutrition Journal, 2014, 69(2), s. 168–174.

Dmowski P., Śmiechowska M., Karwowska K., Wpływ czasu parzenia na zawartość wybranych składników bioaktywnych w herbatach pu-erh, [w:] Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności, (red) M. Małecka, Zeszyty Naukowe UE, Poznań 2011, s. 52–59.

Duda-Chodak A., Tarko T., Suwara M., Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo--Warzywny, 2009, 7–8, s. 38–41.

Jakubczyk K., Łukasiak J., Watychowicz K., Kozińska A., Łukomska A., Wolska J., Jan-da K., Właściwości antyoksydacyjne naparów kwiatów nasturcji większej, (red.) A.M. Borowicz, M.Osińska, [w:] Horyzonty współczesnej fizjoterapii, Wyd. Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii w Poznaniu, 2016, s. 119–128.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2021-12-08

How to Cite

1.
KROCHMAL-MARCZAK, Barbara and KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, Anna. Influence of water temperature and brewing time on the antioxidant properties of infusions from marigold (Calendula officinalis L.). HERBALISM. Online. 8 December 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 43-51. [Accessed 26 December 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.004.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 1234
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

Calendula officinalis L., polyphenol content, infusions, antioxidant properties
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop