Influence of water temperature and brewing time on the antioxidant properties of infusions from marigold (Calendula officinalis L.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2018.004Keywords
Calendula officinalis L., polyphenol content, infusions, antioxidant propertiesAbstract
The research shows the influence of water temperature and brewing time on the polyphenol content and antioxidant properties in common marigold (Calendula officinalis L.) ligulate flower infusions. All of the collected samples were characterised by low antioxidant properties. The brewing time and the water temperature influenced the polyphenol content and antioxidant properties of common marigold ligulate flower infusions. In order to obtain a common marigold dried ligulate flower infusion with the highest polyphenol content, it has to be brewed for 10 minutes in water at a temperature of 80°C. The highest DPPH radical scavenging properties were found in an infusion prepared at the highest temperature of 100°C after 10 minutes of brewing. The results point to the potential possibility of using this raw material to make tea infusions.
References
Kulesza P., Ogrody lecznicze na wybranych dziełach malarstwa tablicowego XV wieku, Architektura, 2012, 30, s. 50–53.
Dzida K., Skubij N., Tymoszuk K., Staszczak A., Poleszak P., Właściwości lecznicze i walory dekoracyjne nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L. ), Annales UMCS, Sec. E., Horticultura, 2016, 26(3), s. 13–25.
Muley B.P., Khadabadi S.S., Banarase N.B., Phytochemical constituents and phar-macological activities of Calendula officinalis Linn. (Asteraceae), Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2009, 8(5), s. 455–465.
Sharrif M.M., Hamed H.K., Pot marigold (Calendula officinalis) medicinal usage and cultivation, Scientific Research and Essays, 2012, 7(14), s. 1468–1472.
Ćetković G.S., Djilas S.M., Čanadanović-Brunet J.M., Tumba V.T., Antioxidant properties of marigold extracts, Food Research International, 2004, 37, s. 643–650.
Szakiel A., Ruszkowski D., Janiszewska W., Saponins in Calendula officinalis L. – struc-ture, biosynthesis, transport and biological activity, Phytochemistry Reviews, 2005, 4, s. 151–158.
Król B., Yield and the chemical composition of flower heads of pot marigold (Calendula officinalis L. cv. Orange King) depending on nitrogen fertilization, Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, 2011, 10(2), s. 235–243.
Khalid K.A., Teixeira da Silva J.A., Biology of Calendula officinalis Linn.: Focus on pharmacology, biological activities and agronomic practices, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 2012, 6(1), s. 12–27.
Nurzyńska-Wierdak R., Wzrost, plon i składniki chemiczne surowca wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.), Annales UMCS, sec. E, Horticultura, 2014, 24(2), s. 27–34.
Kishimoto S., Maoka T., Sumitomo K., Ohmiya A., Analysis of carotenoid composition in petals of calendula (Calendula officinalis L.), Bioscience, Biotechnology and Biochem-istr y, 2005, 69(11), s. 2122–2128.
Pintea A., Bele C., Andrei S., Socaciu C., HPLC analysis of carotenoids on four varieties of Calendula officinalis L. flowers, Acta Biological Szegediensis, 2003, 47(1–4), s. 37–40.
Pabiś S., Sikora M., Ekstrakty roślinne z nagietka pozyskiwane w warunkach nadkrytycznych. VI Krajowe Sympozjum „Naturalne i Syntetyczne Produkty Zapachowe i Kosmetyczne”, Łódź, 24–26 czerwca 2015, s. 14.
Nurzyńska-Wierdak R., Pacek M., Nagietek lekarski – roślina lecznicza o walorach dekoracyjnych. Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2015, 3(75), s. 10–11.
Król B., Nagietek lekarski, [w:] Uprawa ziół: poradnik dla plantatorów, (red.) B. Kołodziej (red.), PWRiL, Poznań, 2010, s. 322–326.
López Tránsito M, Máňez C., Leki z natury, zioła, Wyd. Jedność w Kielcach, 2016, s. 86–87.
Radosz A., Klasik-Ciszewska S., Duda-Grychtoł K., Kosmetyczne i lecznicze zastoso-wanie roślin ozdobnych, Medycyna Rodzinna, 2018, 21(1A), s. 65–71.
Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25–30.
Gumul D., Korus J., Achremowicz B., Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4(45), s. 41–48.
Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Szymusiak H., Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015, 581, s. 41–49.
Lee Ch., Antioxidant ability of caffeine and its metabolite based on the study of oxygen radical absorbing capacity and inhibition of LDL peroxidation, Clinica Chimica Acta, 2000, 295, s. 141–154.
Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.
Biesiada A., Sokół-Łętkowska A., Kucharska A., Wpływ odmiany na aktywność anty-oksydacyjną nagietka lekarskiego, Roczniki AR w Poznaniu, 2007, 383, Ogrodnictwo 41, s. 421–425.
Dziadek K., Kukiełka E., Kopeć A., Właściwości antyoksydacyjne naparów i ekstraktów z owoców, ogonków oraz liści czereśni (Prunus avium), Chemistry Environmental Biotechnology, 2018, 21, s. 7–10.
Paradowska K., Czerniejewska M., Zielińska A., Sajkowska-Kozielewicz J., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4(107), s. 115–124.
Jimenez P., Cabrero P., Basterrechea J.E., Tejero J., Cordoba-Diaz D., Cordoba-Diaz M., Girbes T., Effects of short-term heating on total polyphenols, anthocyanins, antioxidant activity and lectins of different parts of dwarf elder (Sambucus ebulus L.), Plant Foods Human Nutrition Journal, 2014, 69(2), s. 168–174.
Dmowski P., Śmiechowska M., Karwowska K., Wpływ czasu parzenia na zawartość wybranych składników bioaktywnych w herbatach pu-erh, [w:] Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności, (red) M. Małecka, Zeszyty Naukowe UE, Poznań 2011, s. 52–59.
Duda-Chodak A., Tarko T., Suwara M., Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo--Warzywny, 2009, 7–8, s. 38–41.
Jakubczyk K., Łukasiak J., Watychowicz K., Kozińska A., Łukomska A., Wolska J., Jan-da K., Właściwości antyoksydacyjne naparów kwiatów nasturcji większej, (red.) A.M. Borowicz, M.Osińska, [w:] Horyzonty współczesnej fizjoterapii, Wyd. Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii w Poznaniu, 2016, s. 119–128.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 1234
Number of citations: 0