Wpływ temperatury wody i czasu parzenia na właściwości antyoksydacyjne naparów z nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2018.004Parole chiave
nagietek lekarski, napar, polifenole, właściwości antyoksydacyjneAbstract
W przeprowadzonych badaniach wykazano wpływ temperatury wody i czasu parzenia na zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjną naparów z kwiatów języczkowych nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.). Wszystkie badane próbki charakteryzowały się niskimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Czas parzenia oraz temperatura wody wpły-wały na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne naparów. Aby uzyskać napar z suszonych kwiatów języczkowych z nagietka o najwyższej zawartości polifenoli, należy parzyć je przez 10 minut, przy użyciu wody o temperaturze 80°C. Najwyższą zdolność do zmiatania rodnika DPPH uzyskał napar sporządzony w najwyższej temperaturze 100°C, po 10 minutach parzenia. Otrzymane wyniki wskazują na potencjalną możliwość wykorzystania tego surowca do produkcji naparów herbacianych.
Riferimenti bibliografici
Kulesza P., Ogrody lecznicze na wybranych dziełach malarstwa tablicowego XV wieku, Architektura, 2012, 30, s. 50–53.
Dzida K., Skubij N., Tymoszuk K., Staszczak A., Poleszak P., Właściwości lecznicze i walory dekoracyjne nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L. ), Annales UMCS, Sec. E., Horticultura, 2016, 26(3), s. 13–25.
Muley B.P., Khadabadi S.S., Banarase N.B., Phytochemical constituents and phar-macological activities of Calendula officinalis Linn. (Asteraceae), Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2009, 8(5), s. 455–465.
Sharrif M.M., Hamed H.K., Pot marigold (Calendula officinalis) medicinal usage and cultivation, Scientific Research and Essays, 2012, 7(14), s. 1468–1472.
Ćetković G.S., Djilas S.M., Čanadanović-Brunet J.M., Tumba V.T., Antioxidant properties of marigold extracts, Food Research International, 2004, 37, s. 643–650.
Szakiel A., Ruszkowski D., Janiszewska W., Saponins in Calendula officinalis L. – struc-ture, biosynthesis, transport and biological activity, Phytochemistry Reviews, 2005, 4, s. 151–158.
Król B., Yield and the chemical composition of flower heads of pot marigold (Calendula officinalis L. cv. Orange King) depending on nitrogen fertilization, Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, 2011, 10(2), s. 235–243.
Khalid K.A., Teixeira da Silva J.A., Biology of Calendula officinalis Linn.: Focus on pharmacology, biological activities and agronomic practices, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 2012, 6(1), s. 12–27.
Nurzyńska-Wierdak R., Wzrost, plon i składniki chemiczne surowca wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.), Annales UMCS, sec. E, Horticultura, 2014, 24(2), s. 27–34.
Kishimoto S., Maoka T., Sumitomo K., Ohmiya A., Analysis of carotenoid composition in petals of calendula (Calendula officinalis L.), Bioscience, Biotechnology and Biochem-istr y, 2005, 69(11), s. 2122–2128.
Pintea A., Bele C., Andrei S., Socaciu C., HPLC analysis of carotenoids on four varieties of Calendula officinalis L. flowers, Acta Biological Szegediensis, 2003, 47(1–4), s. 37–40.
Pabiś S., Sikora M., Ekstrakty roślinne z nagietka pozyskiwane w warunkach nadkrytycznych. VI Krajowe Sympozjum „Naturalne i Syntetyczne Produkty Zapachowe i Kosmetyczne”, Łódź, 24–26 czerwca 2015, s. 14.
Nurzyńska-Wierdak R., Pacek M., Nagietek lekarski – roślina lecznicza o walorach dekoracyjnych. Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2015, 3(75), s. 10–11.
Król B., Nagietek lekarski, [w:] Uprawa ziół: poradnik dla plantatorów, (red.) B. Kołodziej (red.), PWRiL, Poznań, 2010, s. 322–326.
López Tránsito M, Máňez C., Leki z natury, zioła, Wyd. Jedność w Kielcach, 2016, s. 86–87.
Radosz A., Klasik-Ciszewska S., Duda-Grychtoł K., Kosmetyczne i lecznicze zastoso-wanie roślin ozdobnych, Medycyna Rodzinna, 2018, 21(1A), s. 65–71.
Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25–30.
Gumul D., Korus J., Achremowicz B., Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4(45), s. 41–48.
Młynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D., Szymusiak H., Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015, 581, s. 41–49.
Lee Ch., Antioxidant ability of caffeine and its metabolite based on the study of oxygen radical absorbing capacity and inhibition of LDL peroxidation, Clinica Chimica Acta, 2000, 295, s. 141–154.
Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.
Biesiada A., Sokół-Łętkowska A., Kucharska A., Wpływ odmiany na aktywność anty-oksydacyjną nagietka lekarskiego, Roczniki AR w Poznaniu, 2007, 383, Ogrodnictwo 41, s. 421–425.
Dziadek K., Kukiełka E., Kopeć A., Właściwości antyoksydacyjne naparów i ekstraktów z owoców, ogonków oraz liści czereśni (Prunus avium), Chemistry Environmental Biotechnology, 2018, 21, s. 7–10.
Paradowska K., Czerniejewska M., Zielińska A., Sajkowska-Kozielewicz J., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4(107), s. 115–124.
Jimenez P., Cabrero P., Basterrechea J.E., Tejero J., Cordoba-Diaz D., Cordoba-Diaz M., Girbes T., Effects of short-term heating on total polyphenols, anthocyanins, antioxidant activity and lectins of different parts of dwarf elder (Sambucus ebulus L.), Plant Foods Human Nutrition Journal, 2014, 69(2), s. 168–174.
Dmowski P., Śmiechowska M., Karwowska K., Wpływ czasu parzenia na zawartość wybranych składników bioaktywnych w herbatach pu-erh, [w:] Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności, (red) M. Małecka, Zeszyty Naukowe UE, Poznań 2011, s. 52–59.
Duda-Chodak A., Tarko T., Suwara M., Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo--Warzywny, 2009, 7–8, s. 38–41.
Jakubczyk K., Łukasiak J., Watychowicz K., Kozińska A., Łukomska A., Wolska J., Jan-da K., Właściwości antyoksydacyjne naparów kwiatów nasturcji większej, (red.) A.M. Borowicz, M.Osińska, [w:] Horyzonty współczesnej fizjoterapii, Wyd. Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii w Poznaniu, 2016, s. 119–128.
Downloads
The publisher's shop:
Pubblicato
Come citare
Fascicolo
Sezione
Licenza
Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.
Stats
Number of views and downloads: 925
Number of citations: 0