Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
  • Strona domowa
  • /
  • Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego

Autor

  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej https://orcid.org/0000-0002-8361-5806
  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Aleksandra Dmitrowicz Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.012

Słowa kluczowe

miód, właściwości zdrowotne, fizjoterapia, apiterapia

Abstrakt

Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania.

Bibliografia

Kalinowski J., ABC pszczelarza, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1985.

Kokocińska T., Żyburtowicz Z., Miód. Złoty cud natury, Świat Książki, Warszawa 2009, s. 7–42.

Kaczmarczyk P., Apiterapia, Wydawnictwo KOLPAP, Kielce 2009.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.

Bancewicz J., Pszczoły w gospodarstwie – rok z pszczołami. Dobre praktyki pszczelarskie, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn 2019.

Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii 2021, 22(2), s. 114–124.

Wilczyńska A., Wpływ procesów technologicznych na jakość miodów pszczelich – zmiany parametrów barwy oraz zawartości HMF pod wpływem przechowywania i ogrzewania, Zeszyty Naukowe/ Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011(196), s. 91–98.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Wykorzystanie miodu w zakażeniach, Herbalism, 2020, 1(6), s. 84–94.

Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3, s. 4.

Czerwonka M., Szterk A., Waszkiewicz-Robak B., Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2010, 2, s. 20–24.

Gomes S., Dias L.G., Moreira L.L., Rodrigues P., Estevinho L., Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal, Food and Chemical Toxicology, 2010, 48, s. 544–548.

Roman A., Podstawy pszczelarstwa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2006.

Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64(2), s. 347–352.

Wantusiak P., Piszcz P., Skwerek M., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone metodami chromatograficznymi, Camera Separatoria, 2011, 3(2), s. 297–317.

Szajek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4, s. 5–28.

Bytniewska M., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone za pomocą HPLC-ED, Camera Separatoria, 2013, 5(1), s. 11–15.

Jedlinska A., Samborska K., Witrowa-Rajchert D., Właściwości fizyczne proszków na bazie miodu pszczelego otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego, Acta Agrophysica, 2012, 19(3), s. 563–574.

Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 2018, 19(1), s. 58–64.

Kubina R., Kubała-Dzik A., Wojtyczka R.D., Szaflarska-Stojko E., Tylka P., Przeciwnowotworowe oraz cytotoksyczne działanie propolisu, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 2009, 9, s. 22–24.

Kruczek A., Stacewicz A., Puc M., Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich, Alergoprofil, 2015, 11(2) s. 41–44.

Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., The sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical significance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód – skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa, 2008.

Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos, 2015, 64(2), s. 347–352.

Subrahmanyam M., Topical application of honey in treatment of burns, British Journal of Surgery, 1991, 78, s. 497–498.

Phuapradit W., Saropala N., Topical application of honey in treatment of abdominal wound disruption, Journal of Obstetrics and Gynaecology, 1992, 32(4), s. 381–384.

Güneş U.Y., Eşer I., Eectivenes of a honey dressing for healing pressure ulcers, Journal of Wound Ostomy Continence Nursing, 2007, 34(2), s. 14–15.

Al-Saeed M., Therapeutic efficacy of conventional treatment combined with manuka honey in the treatment of patients with diabetic foot ulcers: A randomized controlled study, Egyptian Journal of Hospital Medicine, 2013, 53(10), s. 1064–1071.

Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2018, 64(3), s. 147–151.

Bogdanov S., Jurendic T., Sieber R., Honey for nutrition and health, Review American Journal of the College of Nutrition, 2008, 27, s. 677–689.

Erejuwa O.O., Sulaiman S.A., Wahab M.S.Ab., Honey a Novel Antioxidant, Molecules, 2012, 17, s. 4400–4423.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii, 2006, 4, s. 213–222.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Usuwanie metali szkodliwych dla zdrowia z organizmu za pomocą produktów pszczelich, Herba Polonica, 2009, 55(1), s. 98–108.

Koszkowska A., Dittfeld A., Nowak J., Ziora K., Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine, 2013, 16(2), s. 79–84.

Szmigielski J., Leczenie jadem pszczelim, Lublin 2013.

Semprini A., Braithwaite I., Corin A., Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne, BMJ Open, 2016, 6, e009448.

Schroeder A., Zdrowie z miodu, pyłku i propolisu, Wydawnictwo REA, Stuttgart 2013.

Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna, 2013, (3), s. 26–28.

Czarkowska I., Miód – odżywia, pielęgnuje, leczy, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2012.

Ahmadi-Motamayel F., Hendi S.S., Alikhani M.Y., Khamverdi Z., Antibacterial activity of honey on cariogenic bacteria, Journal of Dental Medicine, 2013, 10(1), s. 10–15.

Stepnowski P., Synak E., Szafranek B., Kaczyński Z., Techniki separacyjne, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010, s. 206–221.

Zbuchea A., Up-to-date use of honey for burns treatment, Annals of Burns Fire Disasters, 2014, 27(1), s. 22–30.

Tran D.N.T., Nguyen H.T., An exploration of parameters of the fermentation process of honey riched in gluconic acid – oriented in cosmetics applications, International Journal Pharmaceutical Science Invention, 2017, 6(4), s. 17–24.

Alam F., Islam M.A., Gan S.H., Honey: a potential therapeutic agent for managing diabetic wounds, Evidence-Based Complementary Alternative Medicine, 2014, 2014, s. 169130.

Kędzia-Hołderna E., Kędzia B., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, Postępy Fitoterapii, 2008, 4, s. 225–232.

Gala J., Miód i produkty pszczele w profilaktyce i żywieniu, Intermedlex, Kraków 2016.

Mrowiec J., Cud miód, Wydawnictwo Foksal, Warszawa 2014, s. 46.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2023-06-16

Jak cytować

1.
MYSTKOWSKA, Iwona, ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka & DMITROWICZ, Aleksandra. Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego. HERBALISM [online]. 16 czerwiec 2023, T. 9, nr 1, s. 154–165. [udostępniono 7.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.012.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 9 Nr 1 (2023): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 628
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

miód, właściwości zdrowotne, fizjoterapia, apiterapia
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa