Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Healing and physiotherapeutic value of bee honey
  • Home
  • /
  • Healing and physiotherapeutic value of bee honey
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Healing and physiotherapeutic value of bee honey

Authors

  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej https://orcid.org/0000-0002-8361-5806
  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Aleksandra Dmitrowicz Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.012

Keywords

honey, health properties, physiotherapy, apitherapy

Abstract

The aim of the study was to present and summarize the existing information on the therapeutic and physiotherapeutic value of bee honey. Studies have shown that it works positively in the treatment of many conditions. Particularly beneficial effects are attributed to diseases of the circulatory system, heart function, nervous system and gastrointestinal tract. It works well on the respiratory system and has a positive effect on the skin and mucous membranes. In addition to its pro-health effects, honey also has excellent physical properties – viscosity, thanks to which it has been used in the manual therapy of the musculoskeletal system of the honey-bearing procedure.

References

Kalinowski J., ABC pszczelarza, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1985.

Kokocińska T., Żyburtowicz Z., Miód. Złoty cud natury, Świat Książki, Warszawa 2009, s. 7–42.

Kaczmarczyk P., Apiterapia, Wydawnictwo KOLPAP, Kielce 2009.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.

Bancewicz J., Pszczoły w gospodarstwie – rok z pszczołami. Dobre praktyki pszczelarskie, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn 2019.

Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii 2021, 22(2), s. 114–124.

Wilczyńska A., Wpływ procesów technologicznych na jakość miodów pszczelich – zmiany parametrów barwy oraz zawartości HMF pod wpływem przechowywania i ogrzewania, Zeszyty Naukowe/ Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011(196), s. 91–98.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Wykorzystanie miodu w zakażeniach, Herbalism, 2020, 1(6), s. 84–94.

Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3, s. 4.

Czerwonka M., Szterk A., Waszkiewicz-Robak B., Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2010, 2, s. 20–24.

Gomes S., Dias L.G., Moreira L.L., Rodrigues P., Estevinho L., Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal, Food and Chemical Toxicology, 2010, 48, s. 544–548.

Roman A., Podstawy pszczelarstwa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2006.

Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64(2), s. 347–352.

Wantusiak P., Piszcz P., Skwerek M., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone metodami chromatograficznymi, Camera Separatoria, 2011, 3(2), s. 297–317.

Szajek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4, s. 5–28.

Bytniewska M., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone za pomocą HPLC-ED, Camera Separatoria, 2013, 5(1), s. 11–15.

Jedlinska A., Samborska K., Witrowa-Rajchert D., Właściwości fizyczne proszków na bazie miodu pszczelego otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego, Acta Agrophysica, 2012, 19(3), s. 563–574.

Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 2018, 19(1), s. 58–64.

Kubina R., Kubała-Dzik A., Wojtyczka R.D., Szaflarska-Stojko E., Tylka P., Przeciwnowotworowe oraz cytotoksyczne działanie propolisu, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 2009, 9, s. 22–24.

Kruczek A., Stacewicz A., Puc M., Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich, Alergoprofil, 2015, 11(2) s. 41–44.

Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., The sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical significance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód – skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa, 2008.

Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos, 2015, 64(2), s. 347–352.

Subrahmanyam M., Topical application of honey in treatment of burns, British Journal of Surgery, 1991, 78, s. 497–498.

Phuapradit W., Saropala N., Topical application of honey in treatment of abdominal wound disruption, Journal of Obstetrics and Gynaecology, 1992, 32(4), s. 381–384.

Güneş U.Y., Eşer I., Eectivenes of a honey dressing for healing pressure ulcers, Journal of Wound Ostomy Continence Nursing, 2007, 34(2), s. 14–15.

Al-Saeed M., Therapeutic efficacy of conventional treatment combined with manuka honey in the treatment of patients with diabetic foot ulcers: A randomized controlled study, Egyptian Journal of Hospital Medicine, 2013, 53(10), s. 1064–1071.

Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2018, 64(3), s. 147–151.

Bogdanov S., Jurendic T., Sieber R., Honey for nutrition and health, Review American Journal of the College of Nutrition, 2008, 27, s. 677–689.

Erejuwa O.O., Sulaiman S.A., Wahab M.S.Ab., Honey a Novel Antioxidant, Molecules, 2012, 17, s. 4400–4423.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii, 2006, 4, s. 213–222.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Usuwanie metali szkodliwych dla zdrowia z organizmu za pomocą produktów pszczelich, Herba Polonica, 2009, 55(1), s. 98–108.

Koszkowska A., Dittfeld A., Nowak J., Ziora K., Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine, 2013, 16(2), s. 79–84.

Szmigielski J., Leczenie jadem pszczelim, Lublin 2013.

Semprini A., Braithwaite I., Corin A., Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne, BMJ Open, 2016, 6, e009448.

Schroeder A., Zdrowie z miodu, pyłku i propolisu, Wydawnictwo REA, Stuttgart 2013.

Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna, 2013, (3), s. 26–28.

Czarkowska I., Miód – odżywia, pielęgnuje, leczy, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2012.

Ahmadi-Motamayel F., Hendi S.S., Alikhani M.Y., Khamverdi Z., Antibacterial activity of honey on cariogenic bacteria, Journal of Dental Medicine, 2013, 10(1), s. 10–15.

Stepnowski P., Synak E., Szafranek B., Kaczyński Z., Techniki separacyjne, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010, s. 206–221.

Zbuchea A., Up-to-date use of honey for burns treatment, Annals of Burns Fire Disasters, 2014, 27(1), s. 22–30.

Tran D.N.T., Nguyen H.T., An exploration of parameters of the fermentation process of honey riched in gluconic acid – oriented in cosmetics applications, International Journal Pharmaceutical Science Invention, 2017, 6(4), s. 17–24.

Alam F., Islam M.A., Gan S.H., Honey: a potential therapeutic agent for managing diabetic wounds, Evidence-Based Complementary Alternative Medicine, 2014, 2014, s. 169130.

Kędzia-Hołderna E., Kędzia B., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, Postępy Fitoterapii, 2008, 4, s. 225–232.

Gala J., Miód i produkty pszczele w profilaktyce i żywieniu, Intermedlex, Kraków 2016.

Mrowiec J., Cud miód, Wydawnictwo Foksal, Warszawa 2014, s. 46.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-06-16

How to Cite

1.
MYSTKOWSKA, Iwona, ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka and DMITROWICZ, Aleksandra. Healing and physiotherapeutic value of bee honey. HERBALISM. Online. 16 June 2023. Vol. 9, no. 1, pp. 154-165. [Accessed 6 July 2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.012.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 628
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

honey, health properties, physiotherapy, apitherapy
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop