Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Dynamics of changes in the content of betalaine pigments and dry mass during red beet (Beta vulgaris L.) storage
  • Home
  • /
  • Dynamics of changes in the content of betalaine pigments and dry mass during red beet (Beta vulgaris L.) storage
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Dynamics of changes in the content of betalaine pigments and dry mass during red beet (Beta vulgaris L.) storage

Authors

  • Zofia Nizioł-Łukaszewska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Katedra Kosmetologii https://orcid.org/0000-0001-6789-3972
  • Dominika Furman-Toczek Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0003-2662-9782
  • Martyna Zagórska-Dziok Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0002-6947-1332

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.003

Keywords

red beet, antioxidant activity, betalain pigment, storage

Abstract

Red beet is a vegetable which is characterized by a high storage durability. For this it can be used and consumed throughout the all year. Therefore, it is very important to know the dynamics of changes in the content of individual ingredients in the subsequent months of storage. The two croppers of red bee: Boro F1 (spherical root shape) and Regulski Cylinder (cylindrical root shape) were included in this study. The main purpose was to assess the dynamics of changes of selected components in analyzed plant, during the storage period. Moreover, particular attention was paid to the content of ingredients which have a beneficial effect on the quality of red beet. The antiradical activity, content of betalaine pigments and the dry mass were evaluated. The cropper of Regulski Cylinder was chosen as a cultivar recommended for storage. It has been characterized by the smallest decrease in antiradical activity and an increase in the content of betalain pigments during the 5-month storage period.

References

Kołota E., Adamczewska-Sowińska K., Burak ćwikłowy i liściowy, Wyd. Hortpress, Warszawa 2006, s. 80.

Biegańska-Mercik R., Czapski J., Błaszczyk P., Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3(52), s. 62–70.

Felczyński K., Elkner K., Effect of long-term organic and mineral fertilization on the yield and quality of red beet (Beta vulgaris L.), Vegetable Crops Research Bulletin, 2008, 68, s. 111–125.

Nizioł-Łukaszewska Z., Gawęda M., Porównanie składu pierwiastkowego korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w zależności od odmiany, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(20), s. 79–86.

Michalik B., Żukowska E., Ślęczek S., Changes in quality of red beet cultivars with growing time, Folia Horticultura, 1995, 7(1), s. 127–136.

Mikołajczyk K., Czapski J., The antioxidant activity and content of betalain pigments in different variety of red beet, Bromat. Chemia. Toksykologia, 2006, Supl., s. 437–441.

Szałaty M., Znaczenie fizjologiczne oraz biodostępność betacyjanin, Postępy Fitoterapii, 2008, 1, s. 20–25.

Czapski J., Mikołajczyk K., Kaczmarek M., Relationship between antioxidant capacity of red beet juice and contents of its betalain pigments, Polish Journal Food Nutrition Science, 2009, 59(2), s. 119–122.

Strack D., Vogt T., Schliemann W., Recent advances in betalain research, Phytochemistry, 2003, 62, s. 247–269.

Vinson J.A., Hao Y., Su. X., Zubik L., Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables, Journal Agriculture Food Chemistry, 1998, 46, s. 3630–3634.

Wolyn D.J., Gabelman W.H., Effects of planting and harvest date on betalain pig-ment concentrations in three table beet genotypes, Horticultur. Science, 1986, 21(6), s. 1339–1340.

Elkner K., Badełek E., Adamicki F., Wpływ odmiany i warunków przechowywania na jakość buraka ćwikłowego, Biuletyn Warzywniczy, 1997, 46, s. 67–78.

Wettasinghe M., Bolling B., Plhak L., Parkin K., Screening for phase II enzyme-induc-ing and antioxidant activities of common vegetable, Journal Food Science, 2002, 67, s. 2583–2588.

Hebda T., Złobecki A., Wpływ warunków przechowywania na jędrność korzenia buraka ćwikłowego, Inżynieria Rolnicza, 2013, 3(145), t.1, s. 77–83.

Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset, C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT Food Science Technology, 1995, 28, s. 25–30.

Polska Norma, PN-R-04013, (1988), Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

Nillson T., Studies into the pigments in beetroot (Beta vulgaris ssp. var. Rubra L.), Lan-tbrukhog, 1980, 36, s. 179–219.

Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, (red.) M. Orłowski, Wyd. Brasik, Szczecin 2000.

Stintzing F. C., Carle R., Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food and in human nutrition, Trends Food Science Technology, 2004, 15, s. 19–38.

Gawęda M., The effect of storage conditions on red beetroot quality, Vegetable Crops Research Bulletin, 2006, 65, s. 85–93.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2021-12-08

How to Cite

1.
NIZIOŁ-ŁUKASZEWSKA, Zofia, FURMAN-TOCZEK, Dominika and ZAGÓRSKA-DZIOK, Martyna. Dynamics of changes in the content of betalaine pigments and dry mass during red beet (Beta vulgaris L.) storage. HERBALISM. Online. 8 December 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 31-42. [Accessed 29 June 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 4 No. 1 (2018): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 812
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

red beet, antioxidant activity, betalain pigment, storage
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop