Zum Inhalt springen Zur Hauptnavigation springen Zur Fußzeile springen
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Aktuelle Ausgabe
  • Archiv
  • Über uns
    • Über die Zeitschrift
    • Beitragseinreichung
    • Redaktion
    • Schutz personenbezogener Daten
    • Kontakt
  • Registrieren
  • Einloggen
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)
  • Home
  • /
  • Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)
  1. Home /
  2. Archiv /
  3. Bd. 4 Nr. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)

Autor/innen

  • Zofia Nizioł-Łukaszewska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Katedra Kosmetologii https://orcid.org/0000-0001-6789-3972
  • Dominika Furman-Toczek Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0003-2662-9782
  • Martyna Zagórska-Dziok Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0002-6947-1332

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.003

Schlagworte

burak ćwikłowy, aktywność antyoksydacyjna, barwniki betalainowe, przechowywanie

Abstract

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) jest warzywem charakteryzującym się dużą trwałością przechowalniczą, dzięki czemu może być spożywany przez cały rok. Dlatego też bardzo ważna jest wiedza na temat dynamiki zmian zawartości poszczególnych składników w ko-lejnych miesiącach przechowywania. Badaniami objęto dwie odmiany buraka ćwikłowego: Boro F1 (kształt korzenia kulisty) oraz Regulski Cylinder (kształt korzenia cylindryczny). Celem pracy była ocena dynamiki zmian wybranych składników w badanej roślinie w trak-cie okresu przechowywania. W szczególności zwrócono uwagę na zawartość składników mających korzystny wpływ na jakość buraków ćwikłowych, m.in. została oceniona aktyw-ność antyrodnikowa, zawartość barwników betalainowych oraz sucha masa. Jako odmianę polecaną do przechowywania wytypowano odmianę Regulski Cylinder. Cechowała się ona najmniejszym spadkiem aktywności antyrodnikowej oraz wzrostem zawartości barwników betalainowych podczas 5-miesięcznego okresu składowania.

Literaturhinweise

Kołota E., Adamczewska-Sowińska K., Burak ćwikłowy i liściowy, Wyd. Hortpress, Warszawa 2006, s. 80.

Biegańska-Mercik R., Czapski J., Błaszczyk P., Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3(52), s. 62–70.

Felczyński K., Elkner K., Effect of long-term organic and mineral fertilization on the yield and quality of red beet (Beta vulgaris L.), Vegetable Crops Research Bulletin, 2008, 68, s. 111–125.

Nizioł-Łukaszewska Z., Gawęda M., Porównanie składu pierwiastkowego korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w zależności od odmiany, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(20), s. 79–86.

Michalik B., Żukowska E., Ślęczek S., Changes in quality of red beet cultivars with growing time, Folia Horticultura, 1995, 7(1), s. 127–136.

Mikołajczyk K., Czapski J., The antioxidant activity and content of betalain pigments in different variety of red beet, Bromat. Chemia. Toksykologia, 2006, Supl., s. 437–441.

Szałaty M., Znaczenie fizjologiczne oraz biodostępność betacyjanin, Postępy Fitoterapii, 2008, 1, s. 20–25.

Czapski J., Mikołajczyk K., Kaczmarek M., Relationship between antioxidant capacity of red beet juice and contents of its betalain pigments, Polish Journal Food Nutrition Science, 2009, 59(2), s. 119–122.

Strack D., Vogt T., Schliemann W., Recent advances in betalain research, Phytochemistry, 2003, 62, s. 247–269.

Vinson J.A., Hao Y., Su. X., Zubik L., Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables, Journal Agriculture Food Chemistry, 1998, 46, s. 3630–3634.

Wolyn D.J., Gabelman W.H., Effects of planting and harvest date on betalain pig-ment concentrations in three table beet genotypes, Horticultur. Science, 1986, 21(6), s. 1339–1340.

Elkner K., Badełek E., Adamicki F., Wpływ odmiany i warunków przechowywania na jakość buraka ćwikłowego, Biuletyn Warzywniczy, 1997, 46, s. 67–78.

Wettasinghe M., Bolling B., Plhak L., Parkin K., Screening for phase II enzyme-induc-ing and antioxidant activities of common vegetable, Journal Food Science, 2002, 67, s. 2583–2588.

Hebda T., Złobecki A., Wpływ warunków przechowywania na jędrność korzenia buraka ćwikłowego, Inżynieria Rolnicza, 2013, 3(145), t.1, s. 77–83.

Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset, C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT Food Science Technology, 1995, 28, s. 25–30.

Polska Norma, PN-R-04013, (1988), Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

Nillson T., Studies into the pigments in beetroot (Beta vulgaris ssp. var. Rubra L.), Lan-tbrukhog, 1980, 36, s. 179–219.

Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, (red.) M. Orłowski, Wyd. Brasik, Szczecin 2000.

Stintzing F. C., Carle R., Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food and in human nutrition, Trends Food Science Technology, 2004, 15, s. 19–38.

Gawęda M., The effect of storage conditions on red beetroot quality, Vegetable Crops Research Bulletin, 2006, 65, s. 85–93.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Veröffentlicht

2021-12-08

Zitationsvorschlag

1.
NIZIOŁ-ŁUKASZEWSKA, Zofia, FURMAN-TOCZEK, Dominika und ZAGÓRSKA-DZIOK, Martyna. Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.). HERBALISM. Online. 8 Dezember 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 31-42. [Accessed 10 Dezember 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Bibliografische Angaben herunterladen
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Ausgabe

Bd. 4 Nr. 1 (2018): HERBALISM

Rubrik

Artykuły

Lizenz

Creative-Commons-Lizenz
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 883
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Autor/innenverzeichnis durchblättern
  • Issue archive

User

User

Aktuelle Ausgabe

  • Atom-Logo
  • RSS2-Logo
  • RSS1-Logo

Informationen

  • Für Leser/innen
  • Für Autor/innen
  • Für Bibliothekar/innen

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Sprache

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

burak ćwikłowy, aktywność antyoksydacyjna, barwniki betalainowe, przechowywanie
Aufwärts

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop