Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Registracija
  • Prijava
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Trenutni broj
  • Archives
  • O časopisu
    • O časopisu
    • Prijave priloga
    • Časopis uređuju
    • Privacy Statement
    • Kontakt
  • Registracija
  • Prijava
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)
  • Home
  • /
  • Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Svezak 4 Br. 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)

Autor(i)

  • Zofia Nizioł-Łukaszewska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Katedra Kosmetologii https://orcid.org/0000-0001-6789-3972
  • Dominika Furman-Toczek Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0003-2662-9782
  • Martyna Zagórska-Dziok Wyższa Szkoła Informatyki i Za-rządzania w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych https://orcid.org/0000-0002-6947-1332

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.003

Ključne riječi

burak ćwikłowy, aktywność antyoksydacyjna, barwniki betalainowe, przechowywanie

Sažetak

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) jest warzywem charakteryzującym się dużą trwałością przechowalniczą, dzięki czemu może być spożywany przez cały rok. Dlatego też bardzo ważna jest wiedza na temat dynamiki zmian zawartości poszczególnych składników w ko-lejnych miesiącach przechowywania. Badaniami objęto dwie odmiany buraka ćwikłowego: Boro F1 (kształt korzenia kulisty) oraz Regulski Cylinder (kształt korzenia cylindryczny). Celem pracy była ocena dynamiki zmian wybranych składników w badanej roślinie w trak-cie okresu przechowywania. W szczególności zwrócono uwagę na zawartość składników mających korzystny wpływ na jakość buraków ćwikłowych, m.in. została oceniona aktyw-ność antyrodnikowa, zawartość barwników betalainowych oraz sucha masa. Jako odmianę polecaną do przechowywania wytypowano odmianę Regulski Cylinder. Cechowała się ona najmniejszym spadkiem aktywności antyrodnikowej oraz wzrostem zawartości barwników betalainowych podczas 5-miesięcznego okresu składowania.

References

Kołota E., Adamczewska-Sowińska K., Burak ćwikłowy i liściowy, Wyd. Hortpress, Warszawa 2006, s. 80.

Biegańska-Mercik R., Czapski J., Błaszczyk P., Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3(52), s. 62–70.

Felczyński K., Elkner K., Effect of long-term organic and mineral fertilization on the yield and quality of red beet (Beta vulgaris L.), Vegetable Crops Research Bulletin, 2008, 68, s. 111–125.

Nizioł-Łukaszewska Z., Gawęda M., Porównanie składu pierwiastkowego korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w zależności od odmiany, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(20), s. 79–86.

Michalik B., Żukowska E., Ślęczek S., Changes in quality of red beet cultivars with growing time, Folia Horticultura, 1995, 7(1), s. 127–136.

Mikołajczyk K., Czapski J., The antioxidant activity and content of betalain pigments in different variety of red beet, Bromat. Chemia. Toksykologia, 2006, Supl., s. 437–441.

Szałaty M., Znaczenie fizjologiczne oraz biodostępność betacyjanin, Postępy Fitoterapii, 2008, 1, s. 20–25.

Czapski J., Mikołajczyk K., Kaczmarek M., Relationship between antioxidant capacity of red beet juice and contents of its betalain pigments, Polish Journal Food Nutrition Science, 2009, 59(2), s. 119–122.

Strack D., Vogt T., Schliemann W., Recent advances in betalain research, Phytochemistry, 2003, 62, s. 247–269.

Vinson J.A., Hao Y., Su. X., Zubik L., Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables, Journal Agriculture Food Chemistry, 1998, 46, s. 3630–3634.

Wolyn D.J., Gabelman W.H., Effects of planting and harvest date on betalain pig-ment concentrations in three table beet genotypes, Horticultur. Science, 1986, 21(6), s. 1339–1340.

Elkner K., Badełek E., Adamicki F., Wpływ odmiany i warunków przechowywania na jakość buraka ćwikłowego, Biuletyn Warzywniczy, 1997, 46, s. 67–78.

Wettasinghe M., Bolling B., Plhak L., Parkin K., Screening for phase II enzyme-induc-ing and antioxidant activities of common vegetable, Journal Food Science, 2002, 67, s. 2583–2588.

Hebda T., Złobecki A., Wpływ warunków przechowywania na jędrność korzenia buraka ćwikłowego, Inżynieria Rolnicza, 2013, 3(145), t.1, s. 77–83.

Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset, C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT Food Science Technology, 1995, 28, s. 25–30.

Polska Norma, PN-R-04013, (1988), Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

Nillson T., Studies into the pigments in beetroot (Beta vulgaris ssp. var. Rubra L.), Lan-tbrukhog, 1980, 36, s. 179–219.

Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, (red.) M. Orłowski, Wyd. Brasik, Szczecin 2000.

Stintzing F. C., Carle R., Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food and in human nutrition, Trends Food Science Technology, 2004, 15, s. 19–38.

Gawęda M., The effect of storage conditions on red beetroot quality, Vegetable Crops Research Bulletin, 2006, 65, s. 85–93.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Objavljeno

2021-12-08

How to Cite

1.
NIZIOŁ-ŁUKASZEWSKA, Zofia, FURMAN-TOCZEK, Dominika i ZAGÓRSKA-DZIOK, Martyna. Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.). HERBALISM. Online. 8 prosinac 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 31-42. [Accessed 29 lipanj 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Broj časopisa

Svezak 4 Br. 1 (2018): HERBALISM

Rubrika

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 812
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Kazalo autora
  • Issue archive

User

User

Trenutni broj

  • Atom logotip
  • RSS2 logotip
  • RSS1 logotip

Informacije

  • Za čitatelje
  • Za autore
  • Za knjižničare

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jezik / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

burak ćwikłowy, aktywność antyoksydacyjna, barwniki betalainowe, przechowywanie
Gore

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop