Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • À propos
    • À propos de cette revue
    • Soumissions
    • Comité éditorial
    • Déclaration de confidentialité
    • Coordonnées
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Ziemniak kolorowy – uprawiany wczoraj, dziś, jutro
  • Accueil
  • /
  • Ziemniak kolorowy – uprawiany wczoraj, dziś, jutro
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Ziemniak kolorowy – uprawiany wczoraj, dziś, jutro

Auteurs-es

  • Krystyna Zarzecka niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Marek Gugała niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II https://orcid.org/0000-0002-8361-5806

DOI :

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.010

Mots-clés

Solanum tuberosum L., pochodzenie, odmiany, skład chemiczny, cechy prozdrowotne

Résumé

W pracy przedstawiono pochodzenie ziemniaka (Solanum tuberosum L.) i jego introdukcję do Europy i Polski. Omówiono wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne bulw z uwzględnieniem odmian o kolorowym miąższu. Scharakteryzowano najważniejsze składniki chemiczne bulwy ziemniaka. Liczne badania wykazały, że bulwy odmian kolorowych, w porównaniu do odmian o miąższu białym i żółtym, zawierają więcej związków polifenolowych, kwasu chlorogenowego i kwasu askorbinowego oraz duże ilości antocyjanów, których w odmianach tradycyjnych brakuje. Doniesienia naukowe wskazują, że ziemniak powinien stanowić część zdrowej diety ze względu na właściwości antyoksydacyjne mające duże znaczenie w profi-
laktyce zdrowotnej.

Références

Marczewski W., Biotechnologia w hodowli ziemniaka, Biotechnologia, 2008, 2(81), s. 20-26.

Leszczyński W., Historia ziemniaka, Ziemniak Polski, 2007, 17(4), s. 4-7.

Leszczyński W., Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012, 266, s. 5-20.

Gutaker R.M., WeiB C.L., Ellis D., Anglin N.L., Knapp S., Luis Fernandez-Alonso L., Prat S., Burbano H., The origins and adaptation of European potatoes reconstructed from historical genomes, Nature Ecology & Evolution, 2019, 3(7), s. 1093-1101 (dostęp 12.07.2022).

Papa – Peruvian Potatoes – LimaEasy, https://www.limaeasy.com › papa-p... (dostęp 13.07.2022).

Korolewicz K., VIVA LA PAPA! Peru i Boliwia – kolebka ziemniaków, Ziemniak Polski, 2013, 2, s. 55-57.

Nowacki W., Historyczne i współczesne znaczenie ziemniaka w Europie oraz na ziemiach polskich, Ziemniak Polski, 2017, 1, s. 48-52.

Hawkes J.G., Francisco-Ortega J., The early history of the potato in Europe, Euphytica, 1993, 1-2(70), s. 1-7.

Ovchinnikova A., Krylova E., Gavrilenko T., Smekalova T., Zhuk M., Knapp S., Spooner D.M., Taxonomy of cultivated potatoes (Solanum section Petota: Solanaceae), Botanical Journal of the Linnean Society, 2011, 165, s. 107-155.

Zarzecka K., Ziemniak – skarb królów i nędzarzy, Natura i Ty, 2017, 5-6, s. 26-30.

Ratuszniak E., 400 lat ziemniaka w Europie, Ziemniak Polski 1992, 3, s. 1-6.

Zarzecka K., Potato as a global plant nutritional dietary and medicinal values. Rozprawy Naukowe PWSZ im. Jana Pawła II, Biała Podlaska, 2009, 3, s. 163-175.

Zalewski P., Ziemniak jako roślina uprawna – fragmenty historii, Inżynieria Rolnicza, 2009, 5(114), s. 311-318.

Grużewska A., Zarzecka K., Gugała M., Paprocka S., Produkcja i znaczenie konsumpcyjne ziemniaka i rzepaku w Polsce i w wybranych krajach UE, Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, 2016, 16(2), s. 85-93.

Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe, (red.) W. Dzwonkowski, wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 2021, 48, s. 1-36.

Nowacki W., Stan aktualny i perspektywy produkcji ziemniaka w Polsce do roku 2020, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2009, 14, s.71-94.

King J.C., Slavin J.L., White Potatoes, Human Health, and Dietary Guidance, Advances in Nutrition, 2013, 4(3), s. 393S-401S.

Camire M.E., Kubow S., Donnelly D.J., Potatoes and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2009, 49, s. 823-840.

Dereje B., Chibuzo N., Nutritional Composition and Biochemical Properties of Solanum tuberosum, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, Edited by M. Yildiz and Y. Ozgen, IntechOpen, 2021, s. 1-12.

Pino M.T., Vergara C., Edited by M. Yildiz and Y. Ozgen, Red and Purple Flesh Potatoes a Healthy and Attractive Alternative Associated with New Market Trends, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, IntechOpen, 2021, s. 1-16 (dostęp 16.07.2022).

Sawicka B., Noaema A.H., Krochmal-Marczak B., Ziemniak (Solanum Tuberosum L.) jako roślina o wysokich wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych, [w:] Właściwości prozdrowotne roślin i ich metabolitów wtórnych, (red.) M. Maciąg i K. Maciąg, wyd. Tygiel Lublin, 2018, s. 83-97.

Vaitkevičiene N., Kulaitiené J., Jariené E., Levickiené D.,Danillčenko H., Srednicka-Tober D., Rembiałkowska E., Hallmann E., Characterization of Bioactive Compounds in Colored Potato (Solanum Tuberosum L.) Cultivars Grown with Conventional, Organic, and Biodynamic Methods, Sustainability, 2020, 12, 2701.

Hamouz K., Lachman J., Pazderů K., Tomášek J., Hejtmánková K., Pivec V., Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour, Plant Soil and Environment, 2011, 57(10), s. 478-485.

Vaitkevičienė N., Jarienė E., Ingold R., Peschke J., Effect of biodynamic preparations on the soil biological and agrochemical properties and coloured potato tubers quality, Open Agriculture, 2019, 4, s. 17-23, DOI: 10.1515opag-2019-0002.

Rytel E., Agnieszka Nemś A., Pęksa A., Kita A., Miedzianka J., Tajner-Czopek A., Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A., Hamouz K., Original article Discolouration of raw and cooked coloured fleshed potatoes differing in anthocyanins and polyphenols content, International Journal of Food Science and Technology, 2019, 54, s. 92-101.

Beals K.A., Potatoes, Nutrition and Health, American Journal of Potato Research, 2019, 96, s. 102-110.

Nemś A., Miedzianka J., Pęksa A., Kita A., Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 3(48), s. 473-478.

Charakterystyka krajowego rejestru odmian ziemniaka, (red.) W. Nowacki, wyd. IHAR-PIB Oddział Jadwisin, Jadwisin, 2021, XXIV, s. 1-44.

McGill C.R., Kurilich A.C., Davignon J., The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: A review, Annals of Medicine, 2013, 45, s. 467-473.

Renis M., Calandra L., Scifo C., Tomasello B., Cardile V., Vanella L., Bei R., Fauci L. L., Galvano F., Response of cell cycle/stress-related protein expression and DNA damage upon treatment of CaCO 2 cells with anthocyanins, British Journal of Nutrition, 2007,

(1), s. 1-9.

Nemś A., Pęksa A., Miedzianka J., Kita A., Tajner-Czopek A., Zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna ziemniaków ugotowanych odmian o czerwonym i fioletowym miąższu, blanszowanych w różnych warunkach, [w:] Żywność a składniki bioaktywne, (red.) I. Drożdż, T. Tarko, E. Bernaś, M. Liszka-Skoczylas, J. Słupski, wyd. Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności w Krakowie,

, 24-25 września, s. 35.

Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M., Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy Fitoterapii, 2013, 3, s. 191-194.

Pino M.T., Vergara C., Edited by M. Yildiz, Ozgen Y., Red and Purple Flesh Potatoes a Healthy and Attractive Alternative Associated with New Market Trends, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, IntechOpen, 2021, s. 1-16. (dostęp 16.07.2022).

Majewska M., Fioletowe ziemniaki – właściwości i wartości odżywcze, Poradnik Zdrowie, 2019, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ (dostęp 12.07.2022).

Purple potatoes may slash risk of colon cancer and inflammatory bowel diseases, study finds, www.dailymail.co.uk/health/article-4910362/Purple-potatoes-slash-risk-colon-cancer-IBD.html (dostęp 20.07.2022).

Wspólnotowe katalogi – Krajowy rejestr – coboru, Common catalogue of varieties of agricultural plant species, Solanum tuberosum, 2021, https://coboru.gov.pl> kr_wk (dostęp 12.07.2022).

Lenartowicz T., Lista opisowa odmian roślin rolniczych, Ziemniak, wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka, 2022, s. 1-38.

Międzynarodowe Centrum Ziemniaka – QWERTY.WIKIhttps://pl.frwiki.wiki › wiki › Centre_international_de_l... (dostęp 20.07.2022).

Mahdavi S.A., Jafari S.M., Ghorbani M., Assadpoor E., Spray-Drying Microencapsulation of Anthocyanins by Natural Biopolymers: A Review, Drying Technology, 2014, 32, s. 509-518.

Fredes C., Becerra C., Parada J., Robert P., The Microencapsulation of Maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) Juice by Spray-Drying and Freeze-Drying Produces Powders with Similar Anthocyanin Stability and Bioaccessibility, Molecules, 2018, 23,

Rosa J.R. da., Nunes G.L., Motta M.H., Fortes J.P., Weis G.C.C., Hecktheuer L.H.R., Muller E.I., Menezes C.R.de., Rosa C.S.da., Microencapsulation of anthocyanin compounds extracted from blueberry (Vaccinium spp.) by spray drying: Characterization, stability and simulated gastrointestinal conditions, Food Hydrocolloid, 2019, 89, s. 742-748.

Sampaio S.L., Lonchamp J., Dias M.I., Liddle C., Petropoulos S.A., Glamočlija J., Alexopoulos A., Santos-Buelga C., Ferreira I.C.F.R., Barros L., Anthocyanin-rich extracts from purple and red potatoes as natural colourants: Bioactive properties, application in a soft drink formulation and sensory analysis, Food Chemistry, 2021, 342.

Vergara C., Pino M.T., Zamora O., Parada J., Pérez R., Uribe M., Kalazich J., Microencapsulation of anthocyanin extracted from purple flesh cultivated potatoes by spray drying and its effects on in vitro gastrointestinal digestion, Molecules, 2020, 25(3), 722.

Bech A., Hodowla oraz właściwości prozdrowotne ziemniaków o fioletowej barwie miąższu, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2020, 290(1), s. 11-14.

Zarzecka K., Gugała M., Kolorowe ziemniaki nową szansą, Wiadomości Rolnicze, 2021, 3, s. 10-11.

HERBALISM

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publié-e

2023-05-17

Comment citer

1.
ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka, GUGAŁA, Marek et MYSTKOWSKA, Iwona. Ziemniak kolorowy – uprawiany wczoraj, dziś, jutro. HERBALISM. Online. 17 mai 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 130-139. [Accessed 29 juin 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.010.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM

Rubrique

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 502
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Parcourir l'index des auteurs-es
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Renseignements

  • Pour les lecteurs-trices
  • Pour les auteurs-es
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

Solanum tuberosum L., pochodzenie, odmiany, skład chemiczny, cechy prozdrowotne
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop