Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Color potato – grown yesterday, today, tomorrow
  • Home
  • /
  • Color potato – grown yesterday, today, tomorrow
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Color potato – grown yesterday, today, tomorrow

Authors

  • Krystyna Zarzecka niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Marek Gugała niwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II https://orcid.org/0000-0002-8361-5806

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.010

Keywords

Solanum tuberosum L., origin, cultivars, chemical composition, pro-healthy properties

Abstract

The paper presents the origin of the potato (Solanum tuberosum L.) and its introduction to Europe and Poland. The nutritional value and pro-healthy properties of tubers are discussed, taking into account cultivars with colored flesh. The most important chemical components of the potato tuber were characterized. Numerous studies have shown that the tubers of colored cultivars, compared to the cultivars with white and yellow flesh, contain more polyphenols, chlorogenic acid and ascorbic acid, and large amounts of anthocyanins, which are lacking in traditional cultivars. Scientific reports indicate that the potato should be part of a healthy diet due to its antioxidant properties that are of great importance in health prophylaxis.

References

Marczewski W., Biotechnologia w hodowli ziemniaka, Biotechnologia, 2008, 2(81), s. 20-26.

Leszczyński W., Historia ziemniaka, Ziemniak Polski, 2007, 17(4), s. 4-7.

Leszczyński W., Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012, 266, s. 5-20.

Gutaker R.M., WeiB C.L., Ellis D., Anglin N.L., Knapp S., Luis Fernandez-Alonso L., Prat S., Burbano H., The origins and adaptation of European potatoes reconstructed from historical genomes, Nature Ecology & Evolution, 2019, 3(7), s. 1093-1101 (dostęp 12.07.2022).

Papa – Peruvian Potatoes – LimaEasy, https://www.limaeasy.com › papa-p... (dostęp 13.07.2022).

Korolewicz K., VIVA LA PAPA! Peru i Boliwia – kolebka ziemniaków, Ziemniak Polski, 2013, 2, s. 55-57.

Nowacki W., Historyczne i współczesne znaczenie ziemniaka w Europie oraz na ziemiach polskich, Ziemniak Polski, 2017, 1, s. 48-52.

Hawkes J.G., Francisco-Ortega J., The early history of the potato in Europe, Euphytica, 1993, 1-2(70), s. 1-7.

Ovchinnikova A., Krylova E., Gavrilenko T., Smekalova T., Zhuk M., Knapp S., Spooner D.M., Taxonomy of cultivated potatoes (Solanum section Petota: Solanaceae), Botanical Journal of the Linnean Society, 2011, 165, s. 107-155.

Zarzecka K., Ziemniak – skarb królów i nędzarzy, Natura i Ty, 2017, 5-6, s. 26-30.

Ratuszniak E., 400 lat ziemniaka w Europie, Ziemniak Polski 1992, 3, s. 1-6.

Zarzecka K., Potato as a global plant nutritional dietary and medicinal values. Rozprawy Naukowe PWSZ im. Jana Pawła II, Biała Podlaska, 2009, 3, s. 163-175.

Zalewski P., Ziemniak jako roślina uprawna – fragmenty historii, Inżynieria Rolnicza, 2009, 5(114), s. 311-318.

Grużewska A., Zarzecka K., Gugała M., Paprocka S., Produkcja i znaczenie konsumpcyjne ziemniaka i rzepaku w Polsce i w wybranych krajach UE, Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, 2016, 16(2), s. 85-93.

Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe, (red.) W. Dzwonkowski, wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 2021, 48, s. 1-36.

Nowacki W., Stan aktualny i perspektywy produkcji ziemniaka w Polsce do roku 2020, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2009, 14, s.71-94.

King J.C., Slavin J.L., White Potatoes, Human Health, and Dietary Guidance, Advances in Nutrition, 2013, 4(3), s. 393S-401S.

Camire M.E., Kubow S., Donnelly D.J., Potatoes and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2009, 49, s. 823-840.

Dereje B., Chibuzo N., Nutritional Composition and Biochemical Properties of Solanum tuberosum, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, Edited by M. Yildiz and Y. Ozgen, IntechOpen, 2021, s. 1-12.

Pino M.T., Vergara C., Edited by M. Yildiz and Y. Ozgen, Red and Purple Flesh Potatoes a Healthy and Attractive Alternative Associated with New Market Trends, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, IntechOpen, 2021, s. 1-16 (dostęp 16.07.2022).

Sawicka B., Noaema A.H., Krochmal-Marczak B., Ziemniak (Solanum Tuberosum L.) jako roślina o wysokich wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych, [w:] Właściwości prozdrowotne roślin i ich metabolitów wtórnych, (red.) M. Maciąg i K. Maciąg, wyd. Tygiel Lublin, 2018, s. 83-97.

Vaitkevičiene N., Kulaitiené J., Jariené E., Levickiené D.,Danillčenko H., Srednicka-Tober D., Rembiałkowska E., Hallmann E., Characterization of Bioactive Compounds in Colored Potato (Solanum Tuberosum L.) Cultivars Grown with Conventional, Organic, and Biodynamic Methods, Sustainability, 2020, 12, 2701.

Hamouz K., Lachman J., Pazderů K., Tomášek J., Hejtmánková K., Pivec V., Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour, Plant Soil and Environment, 2011, 57(10), s. 478-485.

Vaitkevičienė N., Jarienė E., Ingold R., Peschke J., Effect of biodynamic preparations on the soil biological and agrochemical properties and coloured potato tubers quality, Open Agriculture, 2019, 4, s. 17-23, DOI: 10.1515opag-2019-0002.

Rytel E., Agnieszka Nemś A., Pęksa A., Kita A., Miedzianka J., Tajner-Czopek A., Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A., Hamouz K., Original article Discolouration of raw and cooked coloured fleshed potatoes differing in anthocyanins and polyphenols content, International Journal of Food Science and Technology, 2019, 54, s. 92-101.

Beals K.A., Potatoes, Nutrition and Health, American Journal of Potato Research, 2019, 96, s. 102-110.

Nemś A., Miedzianka J., Pęksa A., Kita A., Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 3(48), s. 473-478.

Charakterystyka krajowego rejestru odmian ziemniaka, (red.) W. Nowacki, wyd. IHAR-PIB Oddział Jadwisin, Jadwisin, 2021, XXIV, s. 1-44.

McGill C.R., Kurilich A.C., Davignon J., The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: A review, Annals of Medicine, 2013, 45, s. 467-473.

Renis M., Calandra L., Scifo C., Tomasello B., Cardile V., Vanella L., Bei R., Fauci L. L., Galvano F., Response of cell cycle/stress-related protein expression and DNA damage upon treatment of CaCO 2 cells with anthocyanins, British Journal of Nutrition, 2007,

(1), s. 1-9.

Nemś A., Pęksa A., Miedzianka J., Kita A., Tajner-Czopek A., Zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna ziemniaków ugotowanych odmian o czerwonym i fioletowym miąższu, blanszowanych w różnych warunkach, [w:] Żywność a składniki bioaktywne, (red.) I. Drożdż, T. Tarko, E. Bernaś, M. Liszka-Skoczylas, J. Słupski, wyd. Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności w Krakowie,

, 24-25 września, s. 35.

Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M., Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy Fitoterapii, 2013, 3, s. 191-194.

Pino M.T., Vergara C., Edited by M. Yildiz, Ozgen Y., Red and Purple Flesh Potatoes a Healthy and Attractive Alternative Associated with New Market Trends, (in) Solanum tuberosum – A Promising Crop for Starvation Problem, IntechOpen, 2021, s. 1-16. (dostęp 16.07.2022).

Majewska M., Fioletowe ziemniaki – właściwości i wartości odżywcze, Poradnik Zdrowie, 2019, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ (dostęp 12.07.2022).

Purple potatoes may slash risk of colon cancer and inflammatory bowel diseases, study finds, www.dailymail.co.uk/health/article-4910362/Purple-potatoes-slash-risk-colon-cancer-IBD.html (dostęp 20.07.2022).

Wspólnotowe katalogi – Krajowy rejestr – coboru, Common catalogue of varieties of agricultural plant species, Solanum tuberosum, 2021, https://coboru.gov.pl> kr_wk (dostęp 12.07.2022).

Lenartowicz T., Lista opisowa odmian roślin rolniczych, Ziemniak, wyd. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka, 2022, s. 1-38.

Międzynarodowe Centrum Ziemniaka – QWERTY.WIKIhttps://pl.frwiki.wiki › wiki › Centre_international_de_l... (dostęp 20.07.2022).

Mahdavi S.A., Jafari S.M., Ghorbani M., Assadpoor E., Spray-Drying Microencapsulation of Anthocyanins by Natural Biopolymers: A Review, Drying Technology, 2014, 32, s. 509-518.

Fredes C., Becerra C., Parada J., Robert P., The Microencapsulation of Maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) Juice by Spray-Drying and Freeze-Drying Produces Powders with Similar Anthocyanin Stability and Bioaccessibility, Molecules, 2018, 23,

Rosa J.R. da., Nunes G.L., Motta M.H., Fortes J.P., Weis G.C.C., Hecktheuer L.H.R., Muller E.I., Menezes C.R.de., Rosa C.S.da., Microencapsulation of anthocyanin compounds extracted from blueberry (Vaccinium spp.) by spray drying: Characterization, stability and simulated gastrointestinal conditions, Food Hydrocolloid, 2019, 89, s. 742-748.

Sampaio S.L., Lonchamp J., Dias M.I., Liddle C., Petropoulos S.A., Glamočlija J., Alexopoulos A., Santos-Buelga C., Ferreira I.C.F.R., Barros L., Anthocyanin-rich extracts from purple and red potatoes as natural colourants: Bioactive properties, application in a soft drink formulation and sensory analysis, Food Chemistry, 2021, 342.

Vergara C., Pino M.T., Zamora O., Parada J., Pérez R., Uribe M., Kalazich J., Microencapsulation of anthocyanin extracted from purple flesh cultivated potatoes by spray drying and its effects on in vitro gastrointestinal digestion, Molecules, 2020, 25(3), 722.

Bech A., Hodowla oraz właściwości prozdrowotne ziemniaków o fioletowej barwie miąższu, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2020, 290(1), s. 11-14.

Zarzecka K., Gugała M., Kolorowe ziemniaki nową szansą, Wiadomości Rolnicze, 2021, 3, s. 10-11.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-05-17

How to Cite

1.
ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka, GUGAŁA, Marek and MYSTKOWSKA, Iwona. Color potato – grown yesterday, today, tomorrow. HERBALISM. Online. 17 May 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 130-139. [Accessed 29 June 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.010.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 502
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

Solanum tuberosum L., origin, cultivars, chemical composition, pro-healthy properties
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop