Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych
  • Home
  • /
  • Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 8 N. 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych

Autori

  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Anna Bogacz Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.008

Parole chiave

rośliny strączkowe, wykorzystanie, właściwości prozdrowotne

Abstract

Celem pracy było przeprowadzenie pilotażowego badania preferencji ankietowanych w zakresie kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych (bobowatych grubonasiennych) w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych. Badania ankietowe zostały przeprowadzone wśród 120 osób, w 2021 roku na obszarze całego kraju, w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza Google. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że badani rzadko spożywają rośliny strączkowe, ale mają świadomość ich wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Główną motywacją do ich spożywania jest akceptacja sensoryczna (smak) oraz możliwość przygotowywania różnorodnych dań. Najczęściej przygotowywanymi potrawami z nasion roślin
strączkowych były fasola po bretońsku, zupa fasolowa lub stosowanie ugotowanych nasion jako dodatek do sałatek warzywnych. Spośród właściwości prozdrowotnych roślin strączkowych, respondenci najczęściej wskazywali na regulację pracy jelit, niski indeks glikemiczny, profilaktykę chorób serca i miażdżycy.

Riferimenti bibliografici

Górnicka M., Pierzynowska J., Wiśniewska M. Frąckiewicz J., Analiza spożycia suchych nasion roślin strączkowych w latach 1999-2008, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 44(4), s. 1034-1038.

Cieślik E., Prozdrowotne właściwości warzyw, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2009, 539(1), s. 87-97.

Saha S., Singh G., Mahajan V., Gupta H.S., Variability of nutritional and cooking quality in bean (Phaseolus vulgaris L.) as a function of genotype, Plant Food Human Nutrition, 2009, 64(2), s. 174-180.

Venter C.S., Vorster H.H., Ochse R., Swart R., Eat dry beans, split peas, lentils and soya regularly: a food-based dietary guideline, South African Journal of Clinical Nutrition, 2013, 26(3) Supplement, s. 36-45.

Wawryka J., Zdrojewicz Z., Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2016, 12(4), s. 394-403.

Szczebyło A., Rejman K., Halicka E., Laskowski W., Towards More Sustainable Diets– Attitudes, Opportunities and Barriers to Fostering Pulse Consumption in Polish Cities, Nutrients, 2016, 12(6): 1589.

Hedenus F., Wirsenius S., Johansson D.J.A., The importance of reduced meat and dairy consumption formeeting stringent climate change targets, Climatic Change, 2014,124, s. 79-91.

McDermott J., Wyatt A.J., The Role of Pulses in Sustainable and Healthy Food Systems, Annals of the New York Academy of Sciences, 2017, 1392, s. 30-42.

Pociejowska M., Natywa M., Selwet M., Praktyczne aspekty biologicznego wiązania azotu atmosferycznego, Wieś Jutra, 2013, 1(174), s. 55-56.

Śmiglak-Krajewska M., Cultivation of legume crops in the context of sustainable agriculture, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, 20(6), s. 255-261.

Bahl P.N., Climate Change and Pulses: Approaches to Combat Its Impact, Agricultural Research, 2015, 4(2), s. 103-108.

Kim S.J., Souza R.J., Choo V.L., Ha V., Cozma A.I., Chiavaroli L., Mirrahimi A., Blanco-Mejia S., Di Buono M., Bernstein A.M., Leiter L.A., Kris-Etherton P.M., Vuksan V., Beyene J., Kendall C.W.C., Jenkins D.J., Sievenpiper J.L., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, 2016, 103(5), s. 1213-1223.

Becerra-Tomas N., Diaz-Lopez A., Rosique-Estaban N., Ros E., Buil-Cosiales P., Corella D., Estruch R., Fito M., Serra-Majem L., Aros F., Lamuela-Raventos R.S., Fiol M., Santos Lozano J.M., Diez-Espino J., Portoles O., Salas-Salvado J., Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective

assessment from the PREDIMED study, Clinical Nutrition, 2018, 37(3), s. 906-913.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Consumption Preferences of Pulses in the Diet of Polish People: Motives and Barriers to Replace Animal Protein with Vegetable Protein, Nutrients, 2021, s. 13(2), s. 454.

Duarte M., Vasconcelos M., Pinto E., Pulse Consumption among Portuguese Adults: Potential Drivers and Barriers towards a Sustainable Diet, Nutrients, 2020, 12(11), s. 3336.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Viti D., Consumers’ Purchasing Intentions on the Legume Market as Evidence of Sustainable Behaviour, Agriculture, 2020, 10(10), s. 424-464.

Malczyk E., Kosmaty I., Preferencje i częstotliwość spożycia potraw z suchych nasion roślin strączkowych wśród wybranej grupy młodzieży, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 4(46), s. 455-461.

Petry N., Boy E., Wirth J., Hurrell R., The potential of the common bean (Phaseolus vulgaris) as a vehicle for iron biofortification, Nutrients, 2015, 7(2), s. 11173-11441.

Zander P., Amjath-Babu T., Preissel S., Reckling M., Bues A., Schläfke N., Kuhlman T., Bachinger, J., Uthes S., Stoddard F., Grain legume decline and potential recovery in european agriculture: a review, Agronomy for Sustainable Development, 2016, 36, 22.

Leitão, S., Dinis, M., Veloso, M., Šatovi ́c Z., Vaz Patto M., Establishing the bases for introducing the unexplored Portuguese common bean germplasm into the breeding world, Frontiers in Plant Science, 2017, 8, s. 8-15.

Fiore M., Castiglione D., Ferrante M., Legumes consumption among young and adult residents in Sicily (South Italy): evidence and predictive factors, Journal of Nutritional Health & Food Science, 2017, 5(1), s. 1-4.

WWF-UK, Eating for 2 degrees new and updated Livewell Plates. Summary Report, 2017, https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2017-09/WWF_Livewell_Plates_Summary_Report_Sept2017_Web.pdf, (dostęp: 5.07.2022).

PULSES, https://pulses.org (dostęp: 20.11.2021).

Figueira N., Curtain F., Beck E., Grafenauer S., Consumer Understanding and Culinary Use of Legumes in Australia, Nutrients, 2019, 11(7), 1575.

Crosland P., Ananthapavan J., Davison J., Lambert M., Carter R., The health burden of preventable disease in Australia: A systematic review, Australian and New Zealand Journal of Public Health, 2019, 43(2), s. 163-170.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2023-05-17

Come citare

1.
BIENIA, Bernadetta, BOGACZ, Anna, DYKIEL, Magdalena e KROCHMAL-MARCZAK, Barbara. Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych. HERBALISM. Online. 17 maggio 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 105-118. [Accessed 25 dicembre 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.008.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 8 N. 1 (2022): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 756
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

rośliny strączkowe, wykorzystanie, właściwości prozdrowotne
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop