Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Preferences for the culinary use of legumes in terms of their health-promoting properties
  • Home
  • /
  • Preferences for the culinary use of legumes in terms of their health-promoting properties
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Preferences for the culinary use of legumes in terms of their health-promoting properties

Authors

  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Anna Bogacz Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.008

Keywords

legumes, utilization, health promoting properties

Abstract

The purpose of the study was to conduct a pilot survey of respondents’ preferences for the culinary use of legumes (broad bean crops) in terms of their healthpromoting properties. The survey was conducted among 120 people, 2021 nationwide, electronically using a Google form. Based on the survey, it was found that respondents rarely consume legumes, but are aware of their high nutritional and health-promoting value. The main motive for eating them is sensory acceptance (taste) and the possibility of preparing a variety of dishes. The most common dish prepared from legume seeds was baked beans, bean soup or the use of cooked seeds as an addition to vegetable salads. Among the health-promoting properties of legumes, respondents most often cited intestinal regulation, low glycemic index, prevention of heart disease and atherosclerosis.

References

Górnicka M., Pierzynowska J., Wiśniewska M. Frąckiewicz J., Analiza spożycia suchych nasion roślin strączkowych w latach 1999-2008, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 44(4), s. 1034-1038.

Cieślik E., Prozdrowotne właściwości warzyw, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2009, 539(1), s. 87-97.

Saha S., Singh G., Mahajan V., Gupta H.S., Variability of nutritional and cooking quality in bean (Phaseolus vulgaris L.) as a function of genotype, Plant Food Human Nutrition, 2009, 64(2), s. 174-180.

Venter C.S., Vorster H.H., Ochse R., Swart R., Eat dry beans, split peas, lentils and soya regularly: a food-based dietary guideline, South African Journal of Clinical Nutrition, 2013, 26(3) Supplement, s. 36-45.

Wawryka J., Zdrojewicz Z., Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2016, 12(4), s. 394-403.

Szczebyło A., Rejman K., Halicka E., Laskowski W., Towards More Sustainable Diets– Attitudes, Opportunities and Barriers to Fostering Pulse Consumption in Polish Cities, Nutrients, 2016, 12(6): 1589.

Hedenus F., Wirsenius S., Johansson D.J.A., The importance of reduced meat and dairy consumption formeeting stringent climate change targets, Climatic Change, 2014,124, s. 79-91.

McDermott J., Wyatt A.J., The Role of Pulses in Sustainable and Healthy Food Systems, Annals of the New York Academy of Sciences, 2017, 1392, s. 30-42.

Pociejowska M., Natywa M., Selwet M., Praktyczne aspekty biologicznego wiązania azotu atmosferycznego, Wieś Jutra, 2013, 1(174), s. 55-56.

Śmiglak-Krajewska M., Cultivation of legume crops in the context of sustainable agriculture, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, 20(6), s. 255-261.

Bahl P.N., Climate Change and Pulses: Approaches to Combat Its Impact, Agricultural Research, 2015, 4(2), s. 103-108.

Kim S.J., Souza R.J., Choo V.L., Ha V., Cozma A.I., Chiavaroli L., Mirrahimi A., Blanco-Mejia S., Di Buono M., Bernstein A.M., Leiter L.A., Kris-Etherton P.M., Vuksan V., Beyene J., Kendall C.W.C., Jenkins D.J., Sievenpiper J.L., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, 2016, 103(5), s. 1213-1223.

Becerra-Tomas N., Diaz-Lopez A., Rosique-Estaban N., Ros E., Buil-Cosiales P., Corella D., Estruch R., Fito M., Serra-Majem L., Aros F., Lamuela-Raventos R.S., Fiol M., Santos Lozano J.M., Diez-Espino J., Portoles O., Salas-Salvado J., Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective

assessment from the PREDIMED study, Clinical Nutrition, 2018, 37(3), s. 906-913.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Consumption Preferences of Pulses in the Diet of Polish People: Motives and Barriers to Replace Animal Protein with Vegetable Protein, Nutrients, 2021, s. 13(2), s. 454.

Duarte M., Vasconcelos M., Pinto E., Pulse Consumption among Portuguese Adults: Potential Drivers and Barriers towards a Sustainable Diet, Nutrients, 2020, 12(11), s. 3336.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Viti D., Consumers’ Purchasing Intentions on the Legume Market as Evidence of Sustainable Behaviour, Agriculture, 2020, 10(10), s. 424-464.

Malczyk E., Kosmaty I., Preferencje i częstotliwość spożycia potraw z suchych nasion roślin strączkowych wśród wybranej grupy młodzieży, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 4(46), s. 455-461.

Petry N., Boy E., Wirth J., Hurrell R., The potential of the common bean (Phaseolus vulgaris) as a vehicle for iron biofortification, Nutrients, 2015, 7(2), s. 11173-11441.

Zander P., Amjath-Babu T., Preissel S., Reckling M., Bues A., Schläfke N., Kuhlman T., Bachinger, J., Uthes S., Stoddard F., Grain legume decline and potential recovery in european agriculture: a review, Agronomy for Sustainable Development, 2016, 36, 22.

Leitão, S., Dinis, M., Veloso, M., Šatovi ́c Z., Vaz Patto M., Establishing the bases for introducing the unexplored Portuguese common bean germplasm into the breeding world, Frontiers in Plant Science, 2017, 8, s. 8-15.

Fiore M., Castiglione D., Ferrante M., Legumes consumption among young and adult residents in Sicily (South Italy): evidence and predictive factors, Journal of Nutritional Health & Food Science, 2017, 5(1), s. 1-4.

WWF-UK, Eating for 2 degrees new and updated Livewell Plates. Summary Report, 2017, https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2017-09/WWF_Livewell_Plates_Summary_Report_Sept2017_Web.pdf, (dostęp: 5.07.2022).

PULSES, https://pulses.org (dostęp: 20.11.2021).

Figueira N., Curtain F., Beck E., Grafenauer S., Consumer Understanding and Culinary Use of Legumes in Australia, Nutrients, 2019, 11(7), 1575.

Crosland P., Ananthapavan J., Davison J., Lambert M., Carter R., The health burden of preventable disease in Australia: A systematic review, Australian and New Zealand Journal of Public Health, 2019, 43(2), s. 163-170.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-05-17

How to Cite

1.
BIENIA, Bernadetta, BOGACZ, Anna, DYKIEL, Magdalena and KROCHMAL-MARCZAK, Barbara. Preferences for the culinary use of legumes in terms of their health-promoting properties. HERBALISM. Online. 17 May 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 105-118. [Accessed 25 December 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.008.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 756
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

legumes, utilization, health promoting properties
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop