Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy
  • Home
  • /
  • Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 5 N. 1 (2019): HERBALISM /
  4. Artykuły

Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy

Autori

  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny https://orcid.org/0000-0002-9613-856X
  • Angelika Uram-Dudek Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Iwona Wawer Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8852-4209

Parole chiave

czarny bez, Sambucus nigra, aktywność przeciwwirusowa, grypa

Abstract

Owoce i kwiaty czarnego bzu Sambucus nigra są dobrze znane w medycynie ludowej. Obecnie owoce są doceniane jako żywność o właściwościach leczniczych, wspomagająca terapię przeziębienia i grypy. Badania naukowe koncentrują się na właściwościach przeciwwirusowych oraz bezpieczeństwie stosowania ekstraktów. Flawonoidy, np. cyjanidyno-3-sambubiozyd mogą działać przeciwwirusowo, hamując replikację wirusów lub ich adhezję do komórki. Soki z owoców bzu zawierają od 36,4 do 615,0 mg/100 ml związków polifenolowych i od 4,12 do 189,14 mg/100 ml antocyjanin i mogą być dietetycznym wsparciem leczenia infekcji. W przypadku choroby warto kupić w aptece lub sklepie zielarskim sok z czarnego bzu lub preparat zawierający standaryzowany ekstrakt.

Riferimenti bibliografici

Fitoterapia i leki roślinne, red. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B, Niedworok J., PZWL, Warszawa, 2007.

Youdim K.A., Martin A., Joseph J.A., Incorporation of the elderberry anthocyanins by endothelial cells increases protection against oxidative stress, Free Radical Biology & Medicine, 2000, 29(1), s. 51–60.

Murkovic M., Abuja P.M., Bergmann A.R., Zirngast A., Adam U., Winklhofer-Roob B.M., Toplak H., Eects of elderberry juice on fasting and postprandial serum lipids and low-density lipoprotein oxidation in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled study, European Journal of Clinical Nutrition, 2004, 58(2), s. 244–249.

Zakay-Rones Z., Varsano N., Zlotnik M., Manor O., Regev L., Schlesinger M., Mumcuoglu M., Inhibition of several strains of inuenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of inuenza B Panama, Journal of Alternative and Complementary Medicine, 1995, 1(4), s. 361–369.

Roschek B. Jr, Fink R.C., McMichael M.D., Li D., Alberte R.S., Elderberry avonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro, Phytochemistry, 2009, 70(10), s. 1255–1261.

Swaminathan K., Dyason J.C., Maggioni A., von Itzstein M., Downard K.M., Binding of a natural anthocyanin inhibitor to inuenza neuraminidase by mass spectrometry, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2013, 405(20), s. 6563–6572.

Shahsavandi S., Ebrahimi M.M., Hasaninejad F., Interfering with lipid ra association: A mechanism to control inuenza virus infection by Sambucus Nigra, Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 2017, 16(3), s. 1147–1154.

Tejero J., Jiménez P., Quinto E.J., Cordoba-Diaz D., Garrosa M., Cordoba-Diaz M., Gayoso M.J., Girbés T., Elderberries: a source of ribosome-inactivating proteins with lectin activity, Molecules, 2015, 20(2), s. 2364–2387.

Ho G.T., Zou Y.F., Aslaksen T.H., Wangensteen G., Barsett H., Structural characterization of bioactive pectic polysaccharides from elderowers (Sambuci aos), Carbohydrate Polymers, 2016, 135, s. 128–137.

Barsett H., Aslaksen T.H., Gildhyal P., Michaelsen T.E., Paulsen B.S., Comparison of carbohydrate structures and immunomodulating properties of extracts from berries and owers of Sambucus nigra L., European Journal of Medicinal Plants, 2012, 2(3),

s. 216–229.

Porter R.S., Bode R.F., A review of the antiviral properties of black elder (Sambucus nigra L.) products, Phytotherapy Research, 2017, 31, s. 533–554.

Milbury P.E., Cao G., Prior R.L., Blumberg J., Bioavailability of elderberry anthocyanins, Mechanisms of Ageing and Development, 2002, 123, s. 997–1006.

Assessment Report on Sambucus nigra L., os, Committee on Herbal Medicinal Products, European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use, 2008.

Assessment Report on Sambucus nigra L., fructus, Committee on Herbal Medicinal Products, European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use, EMA/HMPC/44208/2012.

Singleton L.V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 14, s. 155–158.

Giusti M.M., Wrolstad R.E., Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy, Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 2001, s. F1.2.1-F1.2.13.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2022-09-02

Come citare

1.
PARADOWSKA, Katarzyna, URAM-DUDEK, Angelika e WAWER, Iwona. Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy. HERBALISM. Online. 2 settembre 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 41-49. [Accessed 5 luglio 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 5 N. 1 (2019): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 516
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

czarny bez, Sambucus nigra, aktywność przeciwwirusowa, grypa
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop