Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Registracija
  • Prijava
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Trenutni broj
  • Archives
  • O časopisu
    • O časopisu
    • Prijave priloga
    • Časopis uređuju
    • Privacy Statement
    • Kontakt
  • Registracija
  • Prijava
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych
  • Home
  • /
  • Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Svezak 5 Br. 1 (2019): HERBALISM /
  4. Artykuły

Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych

Autor(i)

  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Angelika Uram-Dudek Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Barbara Sawicka Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-8183-7624

Ključne riječi

herbaty zielone, aktywność przeciwutleniająca, polifenole

Sažetak

Celem pracy była próba określenia aktywności przeciwutleniającej herbat zielonych jako czynnika kształtującego prozdrowotne właściwości tychże herbat. Badaniu poddano napary chińskich herbat zielonych pochodzące od sześciu różnych producentów. Określono właściwości przeciwrodnikowe analizowanych prób za pomocą testu z rodnikiem DPPH (rodnik 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylowy). Ponadto oznaczono zawartość związków polifenolowych ogółem metodą Folina-Ciocalteu’a.
Stwierdzono znaczne zróżnicowanie aktywności przeciwutleniającej oraz zawartości związków polifenolowych. Zawartość związków polifenolowych wynosiła od 35,29 do 91,32 mg/100 ml naparu. Zdolność dezaktywacji DPPH przez badane surowce kształtowała się na poziomie od 25,3 do 59,8% początkowej ilości rodnika.

References

Caprari M., Herbata, Wyd. KDC, Warszawa 2009, s.192.

Sharangi A.B., Medicinal and therapeutic potentailities of tea (Camelia sinensis L.), A review, Food Research International, 2009, 42, s. 529–535.

Młodecki H., Piekarski I., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1987, s. 471.

Kurleto K., Kurowski G., Laskowska B., Malinowska M., Sikora E., Vogt O., Wpływ warunków parzenia na zawartość antyoksydantów w naparach różnych rodzajów herbat, Wiadomości Chemiczne, 2013, 67, s. 1129–1147.

Chacko S.M., ambi P.T., Kuttan R., Nishigaki I., Benecal eects of green tea: a literature review, Chinese Medicine, 2010, 5, s. 13–15.

Piszcz P., Marciniak I., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne herbat, Camera Separatoria, 2017, 9(1), s. 36–45.

Benzie I.F.F., Szeto Y.T., Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing/ antioxidant power assay, Journal of Agricultural Food Chemistry, 1999, 47, s. 633–636.

Fik M., Zawiślak A., Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 3(40), s. 98–105.

Sinija V.R., Mishra H.N., Green tea: health benets, Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 2008, 17(4), s. 232–242.

Muzolf-Panek M., Aktywność przeciwutleniająca i proutleniająca katechin występujących w herbacie zielonej, Praca doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań 2009.

Namita P., Mukesh R., Vijay K., Camellia Sinensis (Green Tea): A review, Global Journal of Pharmacology, 2012, 6(2), s. 52–59.

Forester S., Lambert J., Antioxidant eects of green tea, Molecular Nutrition & Food Research, 2011, 55(6), s. 844–854.

Frei B., Higdon J.V., Antioxidant acitivity of tea polyphenols in vivo: evidence from Animals studiem, Journal of Nutrition, 2003, 133(10), s. 3275–3284.

Bartosz G., Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa 2006.

Hsu C-H., Tsai T-H., Kao Y-H., Hwang K-C., Tseng T-Y., Chou P., Eect of green tea extract on obese women: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Clinical Nutrition, 2008, 27, s. 363–370.

Kao Y.-H., Chang H.-H., Lee M.-J. & Chen C.-L. ,Tea, obesity, and diabetes, Molecular Nutrition & Food Research, 2006, 50, s. 188–210.

Cabrera C., Artach, R., Jimenez R., Benecial eects of green tea – a review, Journal of the American College of Nutrition, 2006, 25, s. 79–99.

Yang G., Shu X.O., Li H., Chow W-H., Ji B-T., Zhang X., Gao Y.T., Zheng W., Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women, Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2007, 16, s. 1219–1223.

Szlachta M., Małecka M., Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1(56), s. 92–102.

Cieślewicz J., Grzelakowska A., Zawartość związków polifenolowych w wybranych gatunkach herbat zielonych, Bromatatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, 47(2), s. 155–162.

Sánchez-Moreno C., Larrauri J.A., Saura-Calixto F., A procedure to measure the antiradical eciency of polyphenols, Journal of the Science of Food and Agriculture, 1994, 3, s. 94–96.

Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.

Satoh E., Tohyama N., Nishimura M., Comparison of the antioxidant activity of roasted tea with green, oolong, and black teas, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2005, 56, s. 551–559.

Ohmori R., Iwamato T., Tago M., Takeo T., Unno T., Itakura H., Kondo K., Antioxidant activity of various teas against free radical and LDL oxidation, Lipids, 2005, 40, s. 849–853.

Betlej I., Baran J., Uram A., Właściwości prozdrowotne herbat na przykładzie analizy zawartości antyoksydantów, [w:] Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, red. J. Chrzanowska, H. Różański, Wyd. PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno 2015, s. 60–64.

Graham H.N., Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry, Preventive Medicine, 1992, 21, 334–350.

Hara Y., Green tea. Health benets and applications. Marcel Dekker Inc., Nowy Jork,

, s. 280.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Objavljeno

2022-09-02

How to Cite

1.
BIENIA, Bernadetta, URAM-DUDEK, Angelika, DYKIEL, Magdalena, KROCHMAL-MARCZAK, Barbara i SAWICKA, Barbara. Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych. HERBALISM. Online. 2 rujan 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 32-40. [Accessed 5 srpanj 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Broj časopisa

Svezak 5 Br. 1 (2019): HERBALISM

Rubrika

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 877
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Kazalo autora
  • Issue archive

User

User

Trenutni broj

  • Atom logotip
  • RSS2 logotip
  • RSS1 logotip

Informacije

  • Za čitatelje
  • Za autore
  • Za knjižničare

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jezik / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

herbaty zielone, aktywność przeciwutleniająca, polifenole
Gore

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop