Antioxidant properties of selected green teas
Keywords
green teas, antioxidant activity, polyphenolsAbstract
The aim of this study was to determine the antioxidant activity of green teas as a factor shaping pro-health properties of these teas. e study involved the infusions of Chinese green teas from six dierent producers. e antiradical properties of the analyzed samples were determined by means of the DPPH radical test (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical). In addition, the total polyphenol compounds were determined using the Folin-Ciocalteu method. Signicant dierentiation of antioxidant activity and content of polyphenol compounds was found. e content of polyphenolic compounds ranged from 35.29 to 91.32 mg / 100 ml of infusion. e deactivation capacity of DPPH was 25.3 to 59.8% of the initial amount of the radical by the tested raw materials.
References
Caprari M., Herbata, Wyd. KDC, Warszawa 2009, s.192.
Sharangi A.B., Medicinal and therapeutic potentailities of tea (Camelia sinensis L.), A review, Food Research International, 2009, 42, s. 529–535.
Młodecki H., Piekarski I., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1987, s. 471.
Kurleto K., Kurowski G., Laskowska B., Malinowska M., Sikora E., Vogt O., Wpływ warunków parzenia na zawartość antyoksydantów w naparach różnych rodzajów herbat, Wiadomości Chemiczne, 2013, 67, s. 1129–1147.
Chacko S.M., ambi P.T., Kuttan R., Nishigaki I., Benecal eects of green tea: a literature review, Chinese Medicine, 2010, 5, s. 13–15.
Piszcz P., Marciniak I., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne herbat, Camera Separatoria, 2017, 9(1), s. 36–45.
Benzie I.F.F., Szeto Y.T., Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing/ antioxidant power assay, Journal of Agricultural Food Chemistry, 1999, 47, s. 633–636.
Fik M., Zawiślak A., Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 3(40), s. 98–105.
Sinija V.R., Mishra H.N., Green tea: health benets, Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 2008, 17(4), s. 232–242.
Muzolf-Panek M., Aktywność przeciwutleniająca i proutleniająca katechin występujących w herbacie zielonej, Praca doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań 2009.
Namita P., Mukesh R., Vijay K., Camellia Sinensis (Green Tea): A review, Global Journal of Pharmacology, 2012, 6(2), s. 52–59.
Forester S., Lambert J., Antioxidant eects of green tea, Molecular Nutrition & Food Research, 2011, 55(6), s. 844–854.
Frei B., Higdon J.V., Antioxidant acitivity of tea polyphenols in vivo: evidence from Animals studiem, Journal of Nutrition, 2003, 133(10), s. 3275–3284.
Bartosz G., Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa 2006.
Hsu C-H., Tsai T-H., Kao Y-H., Hwang K-C., Tseng T-Y., Chou P., Eect of green tea extract on obese women: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Clinical Nutrition, 2008, 27, s. 363–370.
Kao Y.-H., Chang H.-H., Lee M.-J. & Chen C.-L. ,Tea, obesity, and diabetes, Molecular Nutrition & Food Research, 2006, 50, s. 188–210.
Cabrera C., Artach, R., Jimenez R., Benecial eects of green tea – a review, Journal of the American College of Nutrition, 2006, 25, s. 79–99.
Yang G., Shu X.O., Li H., Chow W-H., Ji B-T., Zhang X., Gao Y.T., Zheng W., Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women, Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2007, 16, s. 1219–1223.
Szlachta M., Małecka M., Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1(56), s. 92–102.
Cieślewicz J., Grzelakowska A., Zawartość związków polifenolowych w wybranych gatunkach herbat zielonych, Bromatatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, 47(2), s. 155–162.
Sánchez-Moreno C., Larrauri J.A., Saura-Calixto F., A procedure to measure the antiradical eciency of polyphenols, Journal of the Science of Food and Agriculture, 1994, 3, s. 94–96.
Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.
Satoh E., Tohyama N., Nishimura M., Comparison of the antioxidant activity of roasted tea with green, oolong, and black teas, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2005, 56, s. 551–559.
Ohmori R., Iwamato T., Tago M., Takeo T., Unno T., Itakura H., Kondo K., Antioxidant activity of various teas against free radical and LDL oxidation, Lipids, 2005, 40, s. 849–853.
Betlej I., Baran J., Uram A., Właściwości prozdrowotne herbat na przykładzie analizy zawartości antyoksydantów, [w:] Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, red. J. Chrzanowska, H. Różański, Wyd. PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno 2015, s. 60–64.
Graham H.N., Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry, Preventive Medicine, 1992, 21, 334–350.
Hara Y., Green tea. Health benets and applications. Marcel Dekker Inc., Nowy Jork,
, s. 280.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 877
Number of citations: 0