Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Aronia: superowoc i czarny polski skarb
  • Strona domowa
  • /
  • Aronia: superowoc i czarny polski skarb
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 10 Nr 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Aronia: superowoc i czarny polski skarb

Autor

  • Iwona Wawer Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.013

Słowa kluczowe

Aronia melanocarpa, superowoc, superjagody, polifenole, antocyjaniny, choro- by układu krążenia

Abstrakt

Superowoc to owoc, który zawiera szczególnie dużo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym antyoksydantów. Ciemne jagody aronii, które mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród testowanych owoców, nazywane są superjagodami. Unikalną cechą aronii jest wysoka zawartość antocyjanin, procyjanidyn, tanin i kwasów chlorogenowych. Te biologicznie czynne związki wykazują aktywność przeciwzapalną, przeciwbakteryjną i przeciwwirusową, mogą wspierać rekonwalescentów, którzy przeszli COVID-19, są ważne w profilaktyce oraz stanowią dietetyczne wsparcie leczenia chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych czy cukrzycy. Innowacyjne produkty aroniowe, takie jak sok, syrop, wino, a zwłaszcza suche ekstrakty w kapsułkach, powinny być standaryzowane.

Bibliografia

Wawer I., Eggert P., Hołub B., Aronia. Superowoc, Wyd. Wektor, Warszawa 2012; wyd. III poszerzone 2019.

Fulkrand H., Cameira dos Santos P.J., Sarni-Manchado P., Cheynier V., Favre-Bonvin J., Structure of new anthocyanin-derived wine pigments, Journal of the Chemical Society Perkin Transactions, 1996, 1, s. 735–739.

Garcia-Alonso M., Rimbach G., Rivas-Gonzalo J.C., Antioxidant and cellular activities of anthocyanins and their corresponding visitins. A studies in platelets, monocytes and human endothelial cells, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2004, 52, s. 3378–3384.

Longo E., Rossetti F., Scampicchio M., Boselli E., Isotopic Exchange HPLC-HRMS/MS applied to cyclic proanthocyanidins in wine and cranberries, Journal of the American Society of Mass Spectrometry, 2018, 29(4), s. 663–674.

Longo E., Rossetti F., Jouin A., Teissedre P.L., Jourdes M., Boselli E., Distribution of crown hexameric procyanidin and its tetrameric and pentameric congeners in red and white wines, Food Chemistry, 2019, 299, s. 125125.

Brouillard R., Chassaing S., Fougerousse A., Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple and why is it that red wine color lasts so long?, Phytochemistry 2003, 64, s. 1179–1186.

Brouillard R., Chassaing S., Fougerousse A., Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple and why is it that red wine color lasts so long?, Phytochemistry, 2003, 64, s. 1179–1186.

Gralec M., Zawada K., Wawer I., Aronia melanocarpa berries: phenolics composition and antioxidant properties changes during fruit development and ripening, Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, 31(3), s. 214–221.

Naruszewicz M., Łaniewska I., Millo B., Dłużniewski M., Combination therapy of statin with flavonoids rich extract from chokeberry fruits enhanced reduction in cardiovascular risk markers in patients after myocardial infraction (MI), Atherosclerosis, 2007, 194, s. 179-184.

Broncel M., Kozioróg-Kołacińska M., Andryskowski G., Wpływ antocyjanin z aronii czarnoowocowej na ciśnienie tętnicze oraz stężenie endoteliny-1 i lipidów u pacjentów z zespołem metabolicznym, Polski Merkuriusz Lekarski, 2007, 134(23), s. 116–119.

Gawryś M., Zawada K., Wawer I., Aronia w diecie diabetyków, Diabetologia Kliniczna, 2012, 1(5), s. 196–200.

Fimognari C., Berti F., Nüsse M., Cantelli-Forti G., Hrelia P., Induction of apoptosis in two human leukemia cell lines as well as differentiation in human promyelocytic cells by cyanidin-3-O-beta-glucopyranoside, Biochemistry and Pharmacology, 2004, 67(11), s. 2047–2056.

Gasiorowski K., Szyba K., Brokos B., Kołaczyńska B., Jankowiak-Włodarczyk M., Oszmiański J., Antimutagenic activity of anthocyanins isolated from Aronia melanocarpa fruits, Cancer Letters, 1997, 119(1), s. 37–46.

Gill N.K., Rios D., Osorio-Camacena E., Mojica B.E., Kaur B., Soderstrom M.A., Gonzalez M., Plaat B., Poblete C., Kaur N., Singh H., Forester S.C., Anticancer effects of extracts from three different chokeberry species, Nutrition and Cancer, 2021, 73(7), s. 1168–1174.

Banji O.J.F., Banji D., Makeen H.A., Alqahtani S.S., Alshahrani S., Neuroinflammation: The role of anthocyanins as neuroprotectants, Current Neuropharmacology, 2022, 20(11), s. 2156–2174.

Carey A.N., Gomes, S.M., Shukitt-Hale B., Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2014, 62, s. 3972–3978.

Williams C.M., El Mohsen M.A., Vauzour D., Rendeiro C., Butler L.T., Ellis J.A., Whiteman M., Spencer J.P., Blueberry-induced changes in spatial working memory correlate with changes in hippocampal CREB phosphorylation and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels, Free Radical Biology and Medicine, 2008, 45(3), s. 295–305.

Wawer I., Wolniak M., Paradowska K., Solid state NMR of dietary fiber powders from aronia, bilberry, black currant and apple, Solid State Nucreal Magnetic Resonance, 2006, 30, s. 106–113.

Jurendić T., Ščetar M., Aronia melanocarpa products and by-products for health and nutrition: A review, Antioxidants, 2021, 10(7), s. 1052.

Ochnik M., Franz D., Sobczyński M., Naporowski P., Banach M., Orzechowska B., Sochocka M., Inhibition of human respiratory influenza A virus and human betacorona-virus-1 by the blend of double-standardized extracts of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott and Sambucus nigra L., Pharmaceuticals, 2022, 15, s. 619.

Zare R., Kimble R., Ali Redha A., Cerullo G., Clifford T., How can chokeberry (Aronia) (poly)phenol-rich supplementation help athletes? A systematic review of human clinical trials, Food and Function, 2023, 14(12), s. 5478–5491.

Pilaczyńska-Szczęśniak L., Skarpanska-Steinborn A., Deskur E., Basta P., Horoszkiewicz-Hassan M., The influence of chokeberry juice supplementation on the reduction of oxidative stress resulting from an incremental rowing ergometer exercise, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2005, 15(1), s. 48–58.

Stankiewicz B., Cieślicka M., Mieszkowski J., Kochanowicz A., Niespodziński B., Szwarc A., Waldziński T., Reczkowicz J., Piskorska E., Petr M. et al., Effect of supplementation with black chokeberry (Aronia melanocarpa) extract on inflammatory status and selected markers of iron metabolism in young football players: A randomized double-blind trial, Nutrients, 2023, 15, s. 975.

Weiss J.F., Landauer M.R., Protection against ionizing radiation by antioxidant nutrients and phytochemicals, Toxicology, 2003, 189, s. 1–20.

Renaud S., de Lorgeril M., Wine, alcohol, platelets and the French paradox for coronary heart disease, Lancet, 1992, 339, s. 1523–1526.

Benito S., Lopez D., Sáiz M.P., Buxaderas S., Sánchez J., Puig-Parellada P., Mitjavila M.T., A flavonoid-rich diet increases nitric oxide production in rat aorta, British Journal of Pharmacology, 2002, 135(4), s. 910–916.

Kim J.H., Auger C., Kurita I., Anselm E., Rivoarilala L.O., Lee H.J., Lee K.W., Schini-Kerth V.B., Aronia melanocarpa juice, a rich source of polyphenols, induces endothelium-dependent relaxations in porcine coronary arteries via the redox-sensitive activation of endothelial nitric oxide synthase, Nitric Oxide, 2013, 35, s. 54–64.

Cordova A.C., Sumpio B.E., Polyphenols are medicine: Is it time to prescribe red wine for our patients?, International Journal of Angiology, 2009, 18(3), s. 111–117

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2024-06-14

Jak cytować

1.
WAWER, Iwona. Aronia: superowoc i czarny polski skarb. HERBALISM [online]. 14 czerwiec 2024, T. 10, nr 1, s. 149–158. [udostępniono 4.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.013.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 10 Nr 1 (2024): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 630
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

Aronia melanocarpa, superowoc, superjagody, polifenole, antocyjaniny, choro- by układu krążenia
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa