Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • À propos
    • À propos de cette revue
    • Soumissions
    • Comité éditorial
    • Déclaration de confidentialité
    • Coordonnées
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
  • Accueil
  • /
  • Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego

Auteurs-es

  • Marta Głowacka Zakład Chemii Organicznej i Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Agnieszka Zielińska Zakład Chemii Organicznej i Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny https://orcid.org/0000-0002-2244-0627

DOI :

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.003

Mots-clés

kwas L-askorbinowy, polifenole, synergizm, antagonizm, właściwości antyoksydacyjne

Résumé

Witaminy, związki fenolowe i karotenoidy są najczęściej występującymi w owocach i warzywach naturalnymi substancjami antyoksydacyjnymi. Przeciwutleniacze chronią komórki przed oksydacyjnym uszkodzeniem przez reaktywne formy tlenu i inne rodniki. Pomiędzy tymi składnikami mogą zachodzić interakcje zarówno wzmacniające efekt antyoksydacyjny, jaki i go osłabiający. Przykładami tych interakcji są: synergizm, charakteryzujący się tym, że efekty wywoływane przez składniki w mieszaninie są wyższe, a antagonizm, gdy efekty są niższe, niż wynikałoby
to z sumy działania poszczególnych składników stosowanych oddzielnie. Jeśli pomiędzy poszczególnymi badanymi substancjami interakcje nie zachodzą, a wartość oczekiwana i obserwowana nie różnią się istotnie od siebie, możemy zaobserwować efekt addytywny. Ze względu na zwiększające się zainteresowanie naturalnymi antyoksydantami, są one szeroko stosowane w suplementach diety oraz kosmetykach. Dzięki wiedzy na temat możliwych interakcji można tworzyć produkty handlowe o lepszych właściwościach przeciwutleniających, jednocześnie optymalizując
proces ich powstawania. W publikacji przedstawiono wyniki badań interakcji pomiędzy kwasem askorbinowym a wybranymi kwasami fenolowymi, flawonoidami i kumarynami. Właściwości antyoksydacyjne oznaczono metodami FRAP, ABTS, Folina-Ciocalteu’a oraz DPPH. Na podstawie pomiarów określono działania antagonistyczne, synergistyczne lub addytywne mieszanin w porównaniu do czystych związków.

Références

Pappenberger G., Hohmann H.P., Industrial production of L-ascorbic acid (vitamin C) and D-isoascorbic acid, Biotechnology of Food and Feed Additives, 2013, s. 143-188.

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, 61(4), s. 419-425.

Caritá A.C., Fonseca-Santos B., Jemima Daniela Shultz J.D., Michniak-Kohn B., Chorilli M., Leonardi G.R., Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability, Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 2020, 24, s. 102117.

Telang P.S., Vitamin C in dermatology, Indian Dermatology Online Journal, 2013, 4(2), s. 143.

Carr A.C., Maggini S., Vitamin C and immune function, Nutrients, 2017, 9(11), s. 1211.

Kumar N., Goel N., Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications, Biotechnology Reports, 2019, 24, s. e00370.

Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii, 2013, 1, s. 48-53.

Panch A.N., Diwan A.D., Chandra S.R., Flavonoids: an overview, Journal of Nutritional Science, 2016, 5, s. 1-15.

Borges Bubols G., da Rocha Vianna D., Medina-Remon A., Gilsane V.P., Lamuela-Raventosd R.M., Eifler-Limab V.L., Garciaa S.C., The antioxidant activity of coumarins and flavonoids, Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 2013, 13(3), s. 318-334.

Florkowska K., Duchnik W., Muzykiewicz A., Zielonka-Brzezicka J., Klimowicz A., Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017, 98(3), s. 217-225.

Banjarnahor S.D., Artanti N., Antioxidant properties of flavonoids, Medical Journal of Indonesia, 2014, 23(4), s. 239-44.

Kostova, I., Bhatia S., Grigorov P., Balkansky S, Parmar V.S, Prasad A.K, Saso L. Co umarins as antioxidants, Current Medicinal Chemistry, 2011, 18(25), s. 3929-3951.

Pudo A., Kamińska I., Ortyl J., Pochodne kumaryny jako molekularne sensory fluorescencyjne stosowane do monitorowania procesów fotopolimeryzacji, Technical Issues, 2015, 1, s. 47-53.

Malinowska M., Bielawska K., Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 46(3), s. 393-403.

Olszowy-Tomczyk, M., Synergistic, antagonistic and additive antioxidant effects in the binary mixtures, Phytochemistry Reviews, 2020, 19(1), s. 63-103.

Tavadyan L.A., Minasyan S.H., Synergistic and antagonistic co-antioxidant effects of flavonoids with trolox or ascorbic acid in a binary mixture, Journal of Chemical Sciences, 2019, 131(5), s. 1-11.

Gliszczyńska-Świgło A., Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, s. 17-20, 40-48, 133-153.

Gliszczynska-Swiglo A., Szymusiak H., Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2009, 16(4), s. 17-20, 40-48, 133-153.

Hughes R., Wilson H., 6 Flavonoids: Some Physiological and Nutritional Consideration, Progress in Medicinal Chemistry, 1977, 14, s. 285-301.

Chen, H., Zhang Y., Lu X., Zhishuang Q, Comparative studies on the physicochemical and antioxidant properties of different tea extracts, Journal of Food Science and Technology, 2012, 49(3). s. 356-361.

Gliszczyńska-Świgło A., Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową wybranych flawonoidów, Zeszyty Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, 162, s. 55-65.

Olszowy M., Dawidowicz A.L., Jóźwik-Dolęba M., Are mutual interactions between antioxidants the only factors responsible for antagonistic antioxidant effect of their mixtures? Additive and antagonistic antioxidant effects in mixtures of gallic, ferulic and caffeic acids, European Food Research and Technology, 2019, 245(7), s. 1473-1485.

Prior R.L., Wu X., Schaich K., Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53(10), s. 4290-4302.

Tyrakowska B., Soffers A.E., Szymusiak H., Boeren S., Boersma M. G., Lemańska K., Vervoort J., Rietjenset I.M., TEAC antioxidant activity of 4-hydroxybenzoates, Free Radical Biology and Medicine, 1999, 27(11-12), s. 1427-1436.

Singleton V.L., Rossi J.A., Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-pho-sphotungstic acid reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965, 16(3), s. 144-158.

Brand-Williams W., Cuvelier M.-E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25-30.

Laranjinha J., Cadenas E., Redox cycles of caffeic acid, alpha‐tocopherol, and ascorbate: Implications for protection of low‐density lipoproteins against oxidation, IUBMB Life, 1999, 48(1), s. 57-65.

Yeomans V.C., Linseisen J., Wolfram G., Interactive effects of polyphenols, tocopherol and ascorbic acid on the Cu2+–mediated oxidative modification of human low density lipoproteins, European Journal of Nutrition, 2005, 44(7), s. 422-428.

Samaszko-Fiertek J., Roguszczak P., Dmochowska B., Ślusarz R., Madaj J., Rutyna: budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne, 2016, 7-8(70), s. 435-453.

Satô M., The conversion of phenolase of p-coumaric acid to caffeic acid with special reference to the role of ascorbic acid, Phytochemistry, 1969, 8(2), s. 353-362.

HERBALISM

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publié-e

2023-05-17

Comment citer

1.
GŁOWACKA, Marta et ZIELIŃSKA, Agnieszka. Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego. HERBALISM. Online. 17 mai 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 45-58. [Accessed 7 juillet 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 8 No. 1 (2022): HERBALISM

Rubrique

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 334
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Parcourir l'index des auteurs-es
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Renseignements

  • Pour les lecteurs-trices
  • Pour les auteurs-es
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

kwas L-askorbinowy, polifenole, synergizm, antagonizm, właściwości antyoksydacyjne
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop