Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na hlavní navigační menu Přeskočit na patičku stránky
  • Registrace
  • Přihlášení
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Domů
  • Aktuální
  • Archivy
  • Podrobnosti
    • O časopise
    • Příspěvky
    • Editorský tým
    • Zásady zachování soukromí
    • Kontakt
  • Registrace
  • Přihlášení
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
  • Domů
  • /
  • Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
  1. Domů /
  2. Archivy /
  3. Vol 8 No 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego

Autoři

  • Marta Głowacka Zakład Chemii Organicznej i Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Agnieszka Zielińska Zakład Chemii Organicznej i Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny https://orcid.org/0000-0002-2244-0627

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.003

Klíčová slova

kwas L-askorbinowy, polifenole, synergizm, antagonizm, właściwości antyoksydacyjne

Abstrakt

Witaminy, związki fenolowe i karotenoidy są najczęściej występującymi w owocach i warzywach naturalnymi substancjami antyoksydacyjnymi. Przeciwutleniacze chronią komórki przed oksydacyjnym uszkodzeniem przez reaktywne formy tlenu i inne rodniki. Pomiędzy tymi składnikami mogą zachodzić interakcje zarówno wzmacniające efekt antyoksydacyjny, jaki i go osłabiający. Przykładami tych interakcji są: synergizm, charakteryzujący się tym, że efekty wywoływane przez składniki w mieszaninie są wyższe, a antagonizm, gdy efekty są niższe, niż wynikałoby
to z sumy działania poszczególnych składników stosowanych oddzielnie. Jeśli pomiędzy poszczególnymi badanymi substancjami interakcje nie zachodzą, a wartość oczekiwana i obserwowana nie różnią się istotnie od siebie, możemy zaobserwować efekt addytywny. Ze względu na zwiększające się zainteresowanie naturalnymi antyoksydantami, są one szeroko stosowane w suplementach diety oraz kosmetykach. Dzięki wiedzy na temat możliwych interakcji można tworzyć produkty handlowe o lepszych właściwościach przeciwutleniających, jednocześnie optymalizując
proces ich powstawania. W publikacji przedstawiono wyniki badań interakcji pomiędzy kwasem askorbinowym a wybranymi kwasami fenolowymi, flawonoidami i kumarynami. Właściwości antyoksydacyjne oznaczono metodami FRAP, ABTS, Folina-Ciocalteu’a oraz DPPH. Na podstawie pomiarów określono działania antagonistyczne, synergistyczne lub addytywne mieszanin w porównaniu do czystych związków.

Reference

Pappenberger G., Hohmann H.P., Industrial production of L-ascorbic acid (vitamin C) and D-isoascorbic acid, Biotechnology of Food and Feed Additives, 2013, s. 143-188.

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, 61(4), s. 419-425.

Caritá A.C., Fonseca-Santos B., Jemima Daniela Shultz J.D., Michniak-Kohn B., Chorilli M., Leonardi G.R., Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability, Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 2020, 24, s. 102117.

Telang P.S., Vitamin C in dermatology, Indian Dermatology Online Journal, 2013, 4(2), s. 143.

Carr A.C., Maggini S., Vitamin C and immune function, Nutrients, 2017, 9(11), s. 1211.

Kumar N., Goel N., Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications, Biotechnology Reports, 2019, 24, s. e00370.

Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii, 2013, 1, s. 48-53.

Panch A.N., Diwan A.D., Chandra S.R., Flavonoids: an overview, Journal of Nutritional Science, 2016, 5, s. 1-15.

Borges Bubols G., da Rocha Vianna D., Medina-Remon A., Gilsane V.P., Lamuela-Raventosd R.M., Eifler-Limab V.L., Garciaa S.C., The antioxidant activity of coumarins and flavonoids, Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 2013, 13(3), s. 318-334.

Florkowska K., Duchnik W., Muzykiewicz A., Zielonka-Brzezicka J., Klimowicz A., Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017, 98(3), s. 217-225.

Banjarnahor S.D., Artanti N., Antioxidant properties of flavonoids, Medical Journal of Indonesia, 2014, 23(4), s. 239-44.

Kostova, I., Bhatia S., Grigorov P., Balkansky S, Parmar V.S, Prasad A.K, Saso L. Co umarins as antioxidants, Current Medicinal Chemistry, 2011, 18(25), s. 3929-3951.

Pudo A., Kamińska I., Ortyl J., Pochodne kumaryny jako molekularne sensory fluorescencyjne stosowane do monitorowania procesów fotopolimeryzacji, Technical Issues, 2015, 1, s. 47-53.

Malinowska M., Bielawska K., Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 46(3), s. 393-403.

Olszowy-Tomczyk, M., Synergistic, antagonistic and additive antioxidant effects in the binary mixtures, Phytochemistry Reviews, 2020, 19(1), s. 63-103.

Tavadyan L.A., Minasyan S.H., Synergistic and antagonistic co-antioxidant effects of flavonoids with trolox or ascorbic acid in a binary mixture, Journal of Chemical Sciences, 2019, 131(5), s. 1-11.

Gliszczyńska-Świgło A., Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, s. 17-20, 40-48, 133-153.

Gliszczynska-Swiglo A., Szymusiak H., Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2009, 16(4), s. 17-20, 40-48, 133-153.

Hughes R., Wilson H., 6 Flavonoids: Some Physiological and Nutritional Consideration, Progress in Medicinal Chemistry, 1977, 14, s. 285-301.

Chen, H., Zhang Y., Lu X., Zhishuang Q, Comparative studies on the physicochemical and antioxidant properties of different tea extracts, Journal of Food Science and Technology, 2012, 49(3). s. 356-361.

Gliszczyńska-Świgło A., Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową wybranych flawonoidów, Zeszyty Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, 162, s. 55-65.

Olszowy M., Dawidowicz A.L., Jóźwik-Dolęba M., Are mutual interactions between antioxidants the only factors responsible for antagonistic antioxidant effect of their mixtures? Additive and antagonistic antioxidant effects in mixtures of gallic, ferulic and caffeic acids, European Food Research and Technology, 2019, 245(7), s. 1473-1485.

Prior R.L., Wu X., Schaich K., Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53(10), s. 4290-4302.

Tyrakowska B., Soffers A.E., Szymusiak H., Boeren S., Boersma M. G., Lemańska K., Vervoort J., Rietjenset I.M., TEAC antioxidant activity of 4-hydroxybenzoates, Free Radical Biology and Medicine, 1999, 27(11-12), s. 1427-1436.

Singleton V.L., Rossi J.A., Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-pho-sphotungstic acid reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965, 16(3), s. 144-158.

Brand-Williams W., Cuvelier M.-E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25-30.

Laranjinha J., Cadenas E., Redox cycles of caffeic acid, alpha‐tocopherol, and ascorbate: Implications for protection of low‐density lipoproteins against oxidation, IUBMB Life, 1999, 48(1), s. 57-65.

Yeomans V.C., Linseisen J., Wolfram G., Interactive effects of polyphenols, tocopherol and ascorbic acid on the Cu2+–mediated oxidative modification of human low density lipoproteins, European Journal of Nutrition, 2005, 44(7), s. 422-428.

Samaszko-Fiertek J., Roguszczak P., Dmochowska B., Ślusarz R., Madaj J., Rutyna: budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne, 2016, 7-8(70), s. 435-453.

Satô M., The conversion of phenolase of p-coumaric acid to caffeic acid with special reference to the role of ascorbic acid, Phytochemistry, 1969, 8(2), s. 353-362.

HERBALISM

Stahování

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publikováno

2023-05-17

Jak citovat

1.
GŁOWACKA, Marta a ZIELIŃSKA, Agnieszka. Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego. HERBALISM. Online. 17 květen 2023. Vol. 8, no. 1, pp. 45-58. [Accessed 6 červenec 2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.003.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Stánhout citace
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Číslo

Vol 8 No 1 (2022): HERBALISM

Sekce

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0.

Stats

Number of views and downloads: 334
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Procházet index autorů
  • Issue archive

User

User

Aktuální číslo

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Informace

  • Pro čtenáře
  • Pro autory
  • Pro knihovníky

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jazyk

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

kwas L-askorbinowy, polifenole, synergizm, antagonizm, właściwości antyoksydacyjne
Nahoru

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop