Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Evaluation of the iron content of selected oat flakes
  • Home
  • /
  • Evaluation of the iron content of selected oat flakes
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM /
  4. Artykuły

Evaluation of the iron content of selected oat flakes

Authors

  • Aleksandra Dmitrowicz Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej https://orcid.org/0000-0002-8361-5806
  • Ewa Plażuk Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
  • Jakub Targoński Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2023.009

Keywords

iron, micronutrient, oatmeal, instant oatmeal

Abstract

Iron deficiency is one of the most common and widespread deficiencies of the nutrient. Insufficient amounts of iron necessary to maintain physiological functions can manifest as dizziness, fatigue, pale and dry skin, or irregular heartbeat. Lack of the micronutrient can have adverse effects on long-term neurological development and behavior in children. Satisfaction of nutrient requirements for a given age and gender should be based primarily on the average daily intake of recommended amounts of iron. Oatmeal is a source of many minerals, such as protein, potassium, magnesium, vitamin B6, as well as iron. There are three types of oat flakes – classic flakes, instant flakes and mountain flakes. The products differ in processing, degree of grinding and granulation of the grain. The purpose of this study was to determine the differences in iron content in oat flakes due to the types of the food product. The highest Fe content was found in classic oat flakes characterized by the lowest level of processing – 34.494 mg⋅kg-1. A slightly lower content of the element, at 33.967 mg⋅kg-1, was found in mountain flakes, while instant flakes, characterized by
the highest level of processing, contained 31.470 mg⋅kg-1 of the micronutrient.

References

Macioszczyk A., Hydrogeochemia, Wydawnictwa Geologiczne, Warszawa 1987, s. 97–99.

Murray R., Granner D., Mayes P., Rodwell V., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1995 (wyd. III).

Orlicz-Szczęsna G., Żelazowska-Posiej J., Kucharska K., Niedokrwistość z niedoboru żelaza, Current Problems of Psychiatry, 2011, 12(4), s. 590–594.

Sherry B., Mei Z., Yip R., Continuation of the decline in prevalence of anemia in low-income infants and children in five states, Pediatrics, 2001, 107(4), s. 677–682.

Sheftel A.D., Mason A.B., Ponka P., The long history of iron in the Universe and in health and disease, Biochimica et Biophysica Acta, 2012, 1820, s. 161–187.

Higdon J., Pauling L., Iron, Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis (Oregon) 2001, https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iron (dostęp 21.03.2023).

Weir M.P., Sharp G.A., Peters T.J., Electron microscopic studies of human haemosiderin and ferritin, Journal of Clinical Pathology, 1985, 38(8), s. 915–918.

Lipiński P., Starzyński R.R., Styś A., Staroń R., Gajowiak A., Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2014, 63(3), s. 373–379.

Chmielewska A., Dryl R., Niedobór żelaza bez niedokrwistości u dzieci: aktualny stan wiedzy, Pediatria Polska, 2016, 91, s. 52–58.

Żelazo – rola w organizmie, objawy niedoboru i dawkowanie, 2021 https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/zelazo (dostęp 20.03.2023).

Beard J., Why Iron Deficiency Is Important in Infant Development, Journal Nutrition, 2008, 138(12), s. 2534–2536.

Fretham S., Carlson E., Georgieff M., The Role of Iron in Learning and Memory, American Society for Nutrition, Advances in Nutrition, 2011, 2, s. 112–121.

Oznaczenie stężenia ferrytyny w grupie wielokrotnych honorowych dawców krwi, 2018, krwiodawcy.org/tag/zelazo (dostęp 20.03.2023).

Beutler E., Hoffbrand A.V., Cook J. D., Iron Deficiency and Overload, Hematology American Society Hematology Education Program, 2003, s. 40–61.

World Health Organization, Haemoglobin Concentrations for the Diagnosis of Anaemia and Assessment of Severity, 2011.

Beutler E., Waalen J., The definition of anemia: what is the lower limit of normal of the blood hemoglobin concentration?, Blood, 2006, 107, s. 1747–1750.

Hillman R.S., Ault K.A., Leporrier M., Rinder H.M., Clinical approach to anemia. In Hematology in Clinical Practice, Hematology in Clinical Practice, 2001, 5e, s. 29.

Juul S.E., Derman R.J., Auerbach M., Perinatal iron deficiency: implications for mothers and infants, Neonatology, 2019, 115(3), s. 269–274.

Gregorio G.B., Senadhira D., Htut T., Improving iron and zinc value of rice for human nutrients, Agriculture et Developoement, 1999, 23(9) s. 68–87.

Pleskaczyńska A., Dobrzańska A., Profilaktyka niedoboru żelaza u dzieci – standard postępowania, Standardy Medyczne, Pediatria, 2011, 8, s. 100–106.

Schonfeldt H., Hall N.G., Determining iron bio-availability with a constant heme iron value, Journal of Food Composition and Analysis, 2011, 24, s. 738–740.

Kunahowicz H., Nadolna I., Iwanow A., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012

Craig W.J., Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets, Nutrition in Clinical Practice, 2010, 25, s. 613–620.

Chełchowska M., Klemarczyk W., Ambroszkiewicz J., Gajewska J., Laskowska-Klita T., Ocena statusu żelaza u dzieci na diecie wegetariańskiej, Pediatria Polska, 2007, 182(5–6), s. 425–429.

Gowri B.S., Platel K., Prakash J., Srinivasan K., Influence of amla fruits (Emblica officinalis) on the bio-availability of iron from staple cereals and pulses, Nutrition Research, 2001, 21, s. 1483–1492.

Jedut P., Niedźwiedź I., Glibowski P., Najczęstsze niedobory żywieniowe w diecie wegetarian i sposoby im zapobiegania. Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2021, s. 44.

Cook J.D., Skikne B.S., Baynes R.D., Iron deficiency: the global perspective, Advances in Experimental Medicine and Biology, 1994, 356, s. 219–228.

Hurrell R.F., Iron, [w:] The mineral fortification of foods, R.F. Hurrell (red.), Leatherhead Publishing, Surrey, UK, 1999, s. 54–93.

Kantor L.S, Variyam J.N., Allshouse J.E., Putnam J.J., Lin B.H., Choose a variety of grains daily, especially whole grains: a challenge for consumers, Journal Nutrition, 2001, 131, s. 473S–486S.

Cho S.S., Qi L., Fahey G.C., Jr., Klurfeld D., Consumption of cereal fiber, mixtures of whole grains and bran, and whole grains and risk reduction in type 2 diabetes, obesity, and cardiovascular disease, American Journal of Clinical Nutrotion, 2013, 98, s. 594–619.

Thongoun P., Pavadhgul P., Burmrungpert A., Satitvipawee P., Harjani Y., Kurilich A., Effect of oat consumption on lipid profiles in hypercholesterolemic adults, Journal Medical Association Thailand, 2013, 96(5), s. 25–S32.

Wang Q., Ellis P.R., Oat β-glucan: Physico-chemical characteristics in relation to its blood-glucose and cholesterol-lowering properties, British Journal Nutritrion, 2014, 112, s. 4–13.

Maki K.C., Beiseigel J.M., Jonnalagadda S.S., Gugger C.K., Reeves M.S., Farmer M.V., Kaden V.N., Rains T.M., Whole-grain ready-to-eat oat cereal, as part of a dietary program for weight loss, reduces low-density lipoprotein cholesterol in adults with overweight and obesity more than a dietary program including low-fiber control foods, Journal American Dietetic Association, 2010, 110, s. 205–214.

Lammert A., Kratzch J., Selhorst J., Humpert P.M., Bierhaus A., Birck, R., Kusterek K., Hammes H.P., Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: A pilot study, Experimental Clinical Endocrinology and Diabetes, 2008, 116, s. 132–134.

Fulgoni III V.L., Chu Y., O’Shea M., Slavin J.L., DiRienzo M.A., Oatmeal consumption is associated with better diet quality and lower body mass index in adults: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2001–2010, Nutrition Research, 2015, 1/35(12) s. 1052–1059.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Published

2023-06-16

How to Cite

1.
DMITROWICZ, Aleksandra, MYSTKOWSKA, Iwona, PLAŻUK, Ewa and TARGOŃSKI, Jakub. Evaluation of the iron content of selected oat flakes. HERBALISM. Online. 16 June 2023. Vol. 9, no. 1, pp. 125-134. [Accessed 7 July 2025]. DOI 10.12775/HERB.2023.009.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 9 No. 1 (2023): HERBALISM

Section

Artykuły

License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 352
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

iron, micronutrient, oatmeal, instant oatmeal
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop