Aronia: superowoc i czarny polski skarb
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2024.013Słowa kluczowe
Aronia melanocarpa, superowoc, superjagody, polifenole, antocyjaniny, choro- by układu krążeniaAbstrakt
Superowoc to owoc, który zawiera szczególnie dużo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym antyoksydantów. Ciemne jagody aronii, które mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród testowanych owoców, nazywane są superjagodami. Unikalną cechą aronii jest wysoka zawartość antocyjanin, procyjanidyn, tanin i kwasów chlorogenowych. Te biologicznie czynne związki wykazują aktywność przeciwzapalną, przeciwbakteryjną i przeciwwirusową, mogą wspierać rekonwalescentów, którzy przeszli COVID-19, są ważne w profilaktyce oraz stanowią dietetyczne wsparcie leczenia chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych czy cukrzycy. Innowacyjne produkty aroniowe, takie jak sok, syrop, wino, a zwłaszcza suche ekstrakty w kapsułkach, powinny być standaryzowane.
Bibliografia
Wawer I., Eggert P., Hołub B., Aronia. Superowoc, Wyd. Wektor, Warszawa 2012; wyd. III poszerzone 2019.
Fulkrand H., Cameira dos Santos P.J., Sarni-Manchado P., Cheynier V., Favre-Bonvin J., Structure of new anthocyanin-derived wine pigments, Journal of the Chemical Society Perkin Transactions, 1996, 1, s. 735–739.
Garcia-Alonso M., Rimbach G., Rivas-Gonzalo J.C., Antioxidant and cellular activities of anthocyanins and their corresponding visitins. A studies in platelets, monocytes and human endothelial cells, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2004, 52, s. 3378–3384.
Longo E., Rossetti F., Scampicchio M., Boselli E., Isotopic Exchange HPLC-HRMS/MS applied to cyclic proanthocyanidins in wine and cranberries, Journal of the American Society of Mass Spectrometry, 2018, 29(4), s. 663–674.
Longo E., Rossetti F., Jouin A., Teissedre P.L., Jourdes M., Boselli E., Distribution of crown hexameric procyanidin and its tetrameric and pentameric congeners in red and white wines, Food Chemistry, 2019, 299, s. 125125.
Brouillard R., Chassaing S., Fougerousse A., Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple and why is it that red wine color lasts so long?, Phytochemistry 2003, 64, s. 1179–1186.
Brouillard R., Chassaing S., Fougerousse A., Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple and why is it that red wine color lasts so long?, Phytochemistry, 2003, 64, s. 1179–1186.
Gralec M., Zawada K., Wawer I., Aronia melanocarpa berries: phenolics composition and antioxidant properties changes during fruit development and ripening, Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, 31(3), s. 214–221.
Naruszewicz M., Łaniewska I., Millo B., Dłużniewski M., Combination therapy of statin with flavonoids rich extract from chokeberry fruits enhanced reduction in cardiovascular risk markers in patients after myocardial infraction (MI), Atherosclerosis, 2007, 194, s. 179-184.
Broncel M., Kozioróg-Kołacińska M., Andryskowski G., Wpływ antocyjanin z aronii czarnoowocowej na ciśnienie tętnicze oraz stężenie endoteliny-1 i lipidów u pacjentów z zespołem metabolicznym, Polski Merkuriusz Lekarski, 2007, 134(23), s. 116–119.
Gawryś M., Zawada K., Wawer I., Aronia w diecie diabetyków, Diabetologia Kliniczna, 2012, 1(5), s. 196–200.
Fimognari C., Berti F., Nüsse M., Cantelli-Forti G., Hrelia P., Induction of apoptosis in two human leukemia cell lines as well as differentiation in human promyelocytic cells by cyanidin-3-O-beta-glucopyranoside, Biochemistry and Pharmacology, 2004, 67(11), s. 2047–2056.
Gasiorowski K., Szyba K., Brokos B., Kołaczyńska B., Jankowiak-Włodarczyk M., Oszmiański J., Antimutagenic activity of anthocyanins isolated from Aronia melanocarpa fruits, Cancer Letters, 1997, 119(1), s. 37–46.
Gill N.K., Rios D., Osorio-Camacena E., Mojica B.E., Kaur B., Soderstrom M.A., Gonzalez M., Plaat B., Poblete C., Kaur N., Singh H., Forester S.C., Anticancer effects of extracts from three different chokeberry species, Nutrition and Cancer, 2021, 73(7), s. 1168–1174.
Banji O.J.F., Banji D., Makeen H.A., Alqahtani S.S., Alshahrani S., Neuroinflammation: The role of anthocyanins as neuroprotectants, Current Neuropharmacology, 2022, 20(11), s. 2156–2174.
Carey A.N., Gomes, S.M., Shukitt-Hale B., Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2014, 62, s. 3972–3978.
Williams C.M., El Mohsen M.A., Vauzour D., Rendeiro C., Butler L.T., Ellis J.A., Whiteman M., Spencer J.P., Blueberry-induced changes in spatial working memory correlate with changes in hippocampal CREB phosphorylation and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels, Free Radical Biology and Medicine, 2008, 45(3), s. 295–305.
Wawer I., Wolniak M., Paradowska K., Solid state NMR of dietary fiber powders from aronia, bilberry, black currant and apple, Solid State Nucreal Magnetic Resonance, 2006, 30, s. 106–113.
Jurendić T., Ščetar M., Aronia melanocarpa products and by-products for health and nutrition: A review, Antioxidants, 2021, 10(7), s. 1052.
Ochnik M., Franz D., Sobczyński M., Naporowski P., Banach M., Orzechowska B., Sochocka M., Inhibition of human respiratory influenza A virus and human betacorona-virus-1 by the blend of double-standardized extracts of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott and Sambucus nigra L., Pharmaceuticals, 2022, 15, s. 619.
Zare R., Kimble R., Ali Redha A., Cerullo G., Clifford T., How can chokeberry (Aronia) (poly)phenol-rich supplementation help athletes? A systematic review of human clinical trials, Food and Function, 2023, 14(12), s. 5478–5491.
Pilaczyńska-Szczęśniak L., Skarpanska-Steinborn A., Deskur E., Basta P., Horoszkiewicz-Hassan M., The influence of chokeberry juice supplementation on the reduction of oxidative stress resulting from an incremental rowing ergometer exercise, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2005, 15(1), s. 48–58.
Stankiewicz B., Cieślicka M., Mieszkowski J., Kochanowicz A., Niespodziński B., Szwarc A., Waldziński T., Reczkowicz J., Piskorska E., Petr M. et al., Effect of supplementation with black chokeberry (Aronia melanocarpa) extract on inflammatory status and selected markers of iron metabolism in young football players: A randomized double-blind trial, Nutrients, 2023, 15, s. 975.
Weiss J.F., Landauer M.R., Protection against ionizing radiation by antioxidant nutrients and phytochemicals, Toxicology, 2003, 189, s. 1–20.
Renaud S., de Lorgeril M., Wine, alcohol, platelets and the French paradox for coronary heart disease, Lancet, 1992, 339, s. 1523–1526.
Benito S., Lopez D., Sáiz M.P., Buxaderas S., Sánchez J., Puig-Parellada P., Mitjavila M.T., A flavonoid-rich diet increases nitric oxide production in rat aorta, British Journal of Pharmacology, 2002, 135(4), s. 910–916.
Kim J.H., Auger C., Kurita I., Anselm E., Rivoarilala L.O., Lee H.J., Lee K.W., Schini-Kerth V.B., Aronia melanocarpa juice, a rich source of polyphenols, induces endothelium-dependent relaxations in porcine coronary arteries via the redox-sensitive activation of endothelial nitric oxide synthase, Nitric Oxide, 2013, 35, s. 54–64.
Cordova A.C., Sumpio B.E., Polyphenols are medicine: Is it time to prescribe red wine for our patients?, International Journal of Angiology, 2009, 18(3), s. 111–117
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 180
Liczba cytowań: 0