Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.012Słowa kluczowe
miód, właściwości zdrowotne, fizjoterapia, apiterapiaAbstrakt
Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania.
Bibliografia
Kalinowski J., ABC pszczelarza, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1985.
Kokocińska T., Żyburtowicz Z., Miód. Złoty cud natury, Świat Książki, Warszawa 2009, s. 7–42.
Kaczmarczyk P., Apiterapia, Wydawnictwo KOLPAP, Kielce 2009.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
Bancewicz J., Pszczoły w gospodarstwie – rok z pszczołami. Dobre praktyki pszczelarskie, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn 2019.
Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii 2021, 22(2), s. 114–124.
Wilczyńska A., Wpływ procesów technologicznych na jakość miodów pszczelich – zmiany parametrów barwy oraz zawartości HMF pod wpływem przechowywania i ogrzewania, Zeszyty Naukowe/ Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011(196), s. 91–98.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Wykorzystanie miodu w zakażeniach, Herbalism, 2020, 1(6), s. 84–94.
Majewska E., Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka. Przyroda. Technologie, 2009, 3, s. 4.
Czerwonka M., Szterk A., Waszkiewicz-Robak B., Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2010, 2, s. 20–24.
Gomes S., Dias L.G., Moreira L.L., Rodrigues P., Estevinho L., Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal, Food and Chemical Toxicology, 2010, 48, s. 544–548.
Roman A., Podstawy pszczelarstwa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2006.
Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64(2), s. 347–352.
Wantusiak P., Piszcz P., Skwerek M., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone metodami chromatograficznymi, Camera Separatoria, 2011, 3(2), s. 297–317.
Szajek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4, s. 5–28.
Bytniewska M., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne miodów wyznaczone za pomocą HPLC-ED, Camera Separatoria, 2013, 5(1), s. 11–15.
Jedlinska A., Samborska K., Witrowa-Rajchert D., Właściwości fizyczne proszków na bazie miodu pszczelego otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego, Acta Agrophysica, 2012, 19(3), s. 563–574.
Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 2018, 19(1), s. 58–64.
Kubina R., Kubała-Dzik A., Wojtyczka R.D., Szaflarska-Stojko E., Tylka P., Przeciwnowotworowe oraz cytotoksyczne działanie propolisu, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 2009, 9, s. 22–24.
Kruczek A., Stacewicz A., Puc M., Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich, Alergoprofil, 2015, 11(2) s. 41–44.
Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., The sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical significance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód – skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita, Warszawa, 2008.
Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos, 2015, 64(2), s. 347–352.
Subrahmanyam M., Topical application of honey in treatment of burns, British Journal of Surgery, 1991, 78, s. 497–498.
Phuapradit W., Saropala N., Topical application of honey in treatment of abdominal wound disruption, Journal of Obstetrics and Gynaecology, 1992, 32(4), s. 381–384.
Güneş U.Y., Eşer I., Eectivenes of a honey dressing for healing pressure ulcers, Journal of Wound Ostomy Continence Nursing, 2007, 34(2), s. 14–15.
Al-Saeed M., Therapeutic efficacy of conventional treatment combined with manuka honey in the treatment of patients with diabetic foot ulcers: A randomized controlled study, Egyptian Journal of Hospital Medicine, 2013, 53(10), s. 1064–1071.
Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2018, 64(3), s. 147–151.
Bogdanov S., Jurendic T., Sieber R., Honey for nutrition and health, Review American Journal of the College of Nutrition, 2008, 27, s. 677–689.
Erejuwa O.O., Sulaiman S.A., Wahab M.S.Ab., Honey a Novel Antioxidant, Molecules, 2012, 17, s. 4400–4423.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii, 2006, 4, s. 213–222.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Usuwanie metali szkodliwych dla zdrowia z organizmu za pomocą produktów pszczelich, Herba Polonica, 2009, 55(1), s. 98–108.
Koszkowska A., Dittfeld A., Nowak J., Ziora K., Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine, 2013, 16(2), s. 79–84.
Szmigielski J., Leczenie jadem pszczelim, Lublin 2013.
Semprini A., Braithwaite I., Corin A., Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne, BMJ Open, 2016, 6, e009448.
Schroeder A., Zdrowie z miodu, pyłku i propolisu, Wydawnictwo REA, Stuttgart 2013.
Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna, 2013, (3), s. 26–28.
Czarkowska I., Miód – odżywia, pielęgnuje, leczy, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2012.
Ahmadi-Motamayel F., Hendi S.S., Alikhani M.Y., Khamverdi Z., Antibacterial activity of honey on cariogenic bacteria, Journal of Dental Medicine, 2013, 10(1), s. 10–15.
Stepnowski P., Synak E., Szafranek B., Kaczyński Z., Techniki separacyjne, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010, s. 206–221.
Zbuchea A., Up-to-date use of honey for burns treatment, Annals of Burns Fire Disasters, 2014, 27(1), s. 22–30.
Tran D.N.T., Nguyen H.T., An exploration of parameters of the fermentation process of honey riched in gluconic acid – oriented in cosmetics applications, International Journal Pharmaceutical Science Invention, 2017, 6(4), s. 17–24.
Alam F., Islam M.A., Gan S.H., Honey: a potential therapeutic agent for managing diabetic wounds, Evidence-Based Complementary Alternative Medicine, 2014, 2014, s. 169130.
Kędzia-Hołderna E., Kędzia B., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, Postępy Fitoterapii, 2008, 4, s. 225–232.
Gala J., Miód i produkty pszczele w profilaktyce i żywieniu, Intermedlex, Kraków 2016.
Mrowiec J., Cud miód, Wydawnictwo Foksal, Warszawa 2014, s. 46.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 525
Liczba cytowań: 0