Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych
  • Strona domowa
  • /
  • Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 8 Nr 1 (2022): HERBALISM /
  4. Artykuły

Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych

Autor

  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Anna Bogacz Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2022.008

Słowa kluczowe

rośliny strączkowe, wykorzystanie, właściwości prozdrowotne

Abstrakt

Celem pracy było przeprowadzenie pilotażowego badania preferencji ankietowanych w zakresie kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych (bobowatych grubonasiennych) w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych. Badania ankietowe zostały przeprowadzone wśród 120 osób, w 2021 roku na obszarze całego kraju, w formie elektronicznej z wykorzystaniem formularza Google. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że badani rzadko spożywają rośliny strączkowe, ale mają świadomość ich wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Główną motywacją do ich spożywania jest akceptacja sensoryczna (smak) oraz możliwość przygotowywania różnorodnych dań. Najczęściej przygotowywanymi potrawami z nasion roślin
strączkowych były fasola po bretońsku, zupa fasolowa lub stosowanie ugotowanych nasion jako dodatek do sałatek warzywnych. Spośród właściwości prozdrowotnych roślin strączkowych, respondenci najczęściej wskazywali na regulację pracy jelit, niski indeks glikemiczny, profilaktykę chorób serca i miażdżycy.

Bibliografia

Górnicka M., Pierzynowska J., Wiśniewska M. Frąckiewicz J., Analiza spożycia suchych nasion roślin strączkowych w latach 1999-2008, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 44(4), s. 1034-1038.

Cieślik E., Prozdrowotne właściwości warzyw, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2009, 539(1), s. 87-97.

Saha S., Singh G., Mahajan V., Gupta H.S., Variability of nutritional and cooking quality in bean (Phaseolus vulgaris L.) as a function of genotype, Plant Food Human Nutrition, 2009, 64(2), s. 174-180.

Venter C.S., Vorster H.H., Ochse R., Swart R., Eat dry beans, split peas, lentils and soya regularly: a food-based dietary guideline, South African Journal of Clinical Nutrition, 2013, 26(3) Supplement, s. 36-45.

Wawryka J., Zdrojewicz Z., Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2016, 12(4), s. 394-403.

Szczebyło A., Rejman K., Halicka E., Laskowski W., Towards More Sustainable Diets– Attitudes, Opportunities and Barriers to Fostering Pulse Consumption in Polish Cities, Nutrients, 2016, 12(6): 1589.

Hedenus F., Wirsenius S., Johansson D.J.A., The importance of reduced meat and dairy consumption formeeting stringent climate change targets, Climatic Change, 2014,124, s. 79-91.

McDermott J., Wyatt A.J., The Role of Pulses in Sustainable and Healthy Food Systems, Annals of the New York Academy of Sciences, 2017, 1392, s. 30-42.

Pociejowska M., Natywa M., Selwet M., Praktyczne aspekty biologicznego wiązania azotu atmosferycznego, Wieś Jutra, 2013, 1(174), s. 55-56.

Śmiglak-Krajewska M., Cultivation of legume crops in the context of sustainable agriculture, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, 20(6), s. 255-261.

Bahl P.N., Climate Change and Pulses: Approaches to Combat Its Impact, Agricultural Research, 2015, 4(2), s. 103-108.

Kim S.J., Souza R.J., Choo V.L., Ha V., Cozma A.I., Chiavaroli L., Mirrahimi A., Blanco-Mejia S., Di Buono M., Bernstein A.M., Leiter L.A., Kris-Etherton P.M., Vuksan V., Beyene J., Kendall C.W.C., Jenkins D.J., Sievenpiper J.L., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, 2016, 103(5), s. 1213-1223.

Becerra-Tomas N., Diaz-Lopez A., Rosique-Estaban N., Ros E., Buil-Cosiales P., Corella D., Estruch R., Fito M., Serra-Majem L., Aros F., Lamuela-Raventos R.S., Fiol M., Santos Lozano J.M., Diez-Espino J., Portoles O., Salas-Salvado J., Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective

assessment from the PREDIMED study, Clinical Nutrition, 2018, 37(3), s. 906-913.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Consumption Preferences of Pulses in the Diet of Polish People: Motives and Barriers to Replace Animal Protein with Vegetable Protein, Nutrients, 2021, s. 13(2), s. 454.

Duarte M., Vasconcelos M., Pinto E., Pulse Consumption among Portuguese Adults: Potential Drivers and Barriers towards a Sustainable Diet, Nutrients, 2020, 12(11), s. 3336.

Śmiglak-Krajewska M., Wojciechowska-Solis J., Viti D., Consumers’ Purchasing Intentions on the Legume Market as Evidence of Sustainable Behaviour, Agriculture, 2020, 10(10), s. 424-464.

Malczyk E., Kosmaty I., Preferencje i częstotliwość spożycia potraw z suchych nasion roślin strączkowych wśród wybranej grupy młodzieży, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 4(46), s. 455-461.

Petry N., Boy E., Wirth J., Hurrell R., The potential of the common bean (Phaseolus vulgaris) as a vehicle for iron biofortification, Nutrients, 2015, 7(2), s. 11173-11441.

Zander P., Amjath-Babu T., Preissel S., Reckling M., Bues A., Schläfke N., Kuhlman T., Bachinger, J., Uthes S., Stoddard F., Grain legume decline and potential recovery in european agriculture: a review, Agronomy for Sustainable Development, 2016, 36, 22.

Leitão, S., Dinis, M., Veloso, M., Šatovi ́c Z., Vaz Patto M., Establishing the bases for introducing the unexplored Portuguese common bean germplasm into the breeding world, Frontiers in Plant Science, 2017, 8, s. 8-15.

Fiore M., Castiglione D., Ferrante M., Legumes consumption among young and adult residents in Sicily (South Italy): evidence and predictive factors, Journal of Nutritional Health & Food Science, 2017, 5(1), s. 1-4.

WWF-UK, Eating for 2 degrees new and updated Livewell Plates. Summary Report, 2017, https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2017-09/WWF_Livewell_Plates_Summary_Report_Sept2017_Web.pdf, (dostęp: 5.07.2022).

PULSES, https://pulses.org (dostęp: 20.11.2021).

Figueira N., Curtain F., Beck E., Grafenauer S., Consumer Understanding and Culinary Use of Legumes in Australia, Nutrients, 2019, 11(7), 1575.

Crosland P., Ananthapavan J., Davison J., Lambert M., Carter R., The health burden of preventable disease in Australia: A systematic review, Australian and New Zealand Journal of Public Health, 2019, 43(2), s. 163-170.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2023-05-17

Jak cytować

1.
BIENIA, Bernadetta, BOGACZ, Anna, DYKIEL, Magdalena & KROCHMAL-MARCZAK, Barbara. Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych. HERBALISM [online]. 17 maj 2023, T. 8, nr 1, s. 105–118. [udostępniono 25.12.2025]. DOI 10.12775/HERB.2022.008.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 8 Nr 1 (2022): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 756
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

rośliny strączkowe, wykorzystanie, właściwości prozdrowotne
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa