Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2022.003Słowa kluczowe
kwas L-askorbinowy, polifenole, synergizm, antagonizm, właściwości antyoksydacyjneAbstrakt
Witaminy, związki fenolowe i karotenoidy są najczęściej występującymi w owocach i warzywach naturalnymi substancjami antyoksydacyjnymi. Przeciwutleniacze chronią komórki przed oksydacyjnym uszkodzeniem przez reaktywne formy tlenu i inne rodniki. Pomiędzy tymi składnikami mogą zachodzić interakcje zarówno wzmacniające efekt antyoksydacyjny, jaki i go osłabiający. Przykładami tych interakcji są: synergizm, charakteryzujący się tym, że efekty wywoływane przez składniki w mieszaninie są wyższe, a antagonizm, gdy efekty są niższe, niż wynikałoby
to z sumy działania poszczególnych składników stosowanych oddzielnie. Jeśli pomiędzy poszczególnymi badanymi substancjami interakcje nie zachodzą, a wartość oczekiwana i obserwowana nie różnią się istotnie od siebie, możemy zaobserwować efekt addytywny. Ze względu na zwiększające się zainteresowanie naturalnymi antyoksydantami, są one szeroko stosowane w suplementach diety oraz kosmetykach. Dzięki wiedzy na temat możliwych interakcji można tworzyć produkty handlowe o lepszych właściwościach przeciwutleniających, jednocześnie optymalizując
proces ich powstawania. W publikacji przedstawiono wyniki badań interakcji pomiędzy kwasem askorbinowym a wybranymi kwasami fenolowymi, flawonoidami i kumarynami. Właściwości antyoksydacyjne oznaczono metodami FRAP, ABTS, Folina-Ciocalteu’a oraz DPPH. Na podstawie pomiarów określono działania antagonistyczne, synergistyczne lub addytywne mieszanin w porównaniu do czystych związków.
Bibliografia
Pappenberger G., Hohmann H.P., Industrial production of L-ascorbic acid (vitamin C) and D-isoascorbic acid, Biotechnology of Food and Feed Additives, 2013, s. 143-188.
Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, 61(4), s. 419-425.
Caritá A.C., Fonseca-Santos B., Jemima Daniela Shultz J.D., Michniak-Kohn B., Chorilli M., Leonardi G.R., Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability, Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 2020, 24, s. 102117.
Telang P.S., Vitamin C in dermatology, Indian Dermatology Online Journal, 2013, 4(2), s. 143.
Carr A.C., Maggini S., Vitamin C and immune function, Nutrients, 2017, 9(11), s. 1211.
Kumar N., Goel N., Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications, Biotechnology Reports, 2019, 24, s. e00370.
Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii, 2013, 1, s. 48-53.
Panch A.N., Diwan A.D., Chandra S.R., Flavonoids: an overview, Journal of Nutritional Science, 2016, 5, s. 1-15.
Borges Bubols G., da Rocha Vianna D., Medina-Remon A., Gilsane V.P., Lamuela-Raventosd R.M., Eifler-Limab V.L., Garciaa S.C., The antioxidant activity of coumarins and flavonoids, Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 2013, 13(3), s. 318-334.
Florkowska K., Duchnik W., Muzykiewicz A., Zielonka-Brzezicka J., Klimowicz A., Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017, 98(3), s. 217-225.
Banjarnahor S.D., Artanti N., Antioxidant properties of flavonoids, Medical Journal of Indonesia, 2014, 23(4), s. 239-44.
Kostova, I., Bhatia S., Grigorov P., Balkansky S, Parmar V.S, Prasad A.K, Saso L. Co umarins as antioxidants, Current Medicinal Chemistry, 2011, 18(25), s. 3929-3951.
Pudo A., Kamińska I., Ortyl J., Pochodne kumaryny jako molekularne sensory fluorescencyjne stosowane do monitorowania procesów fotopolimeryzacji, Technical Issues, 2015, 1, s. 47-53.
Malinowska M., Bielawska K., Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, 46(3), s. 393-403.
Olszowy-Tomczyk, M., Synergistic, antagonistic and additive antioxidant effects in the binary mixtures, Phytochemistry Reviews, 2020, 19(1), s. 63-103.
Tavadyan L.A., Minasyan S.H., Synergistic and antagonistic co-antioxidant effects of flavonoids with trolox or ascorbic acid in a binary mixture, Journal of Chemical Sciences, 2019, 131(5), s. 1-11.
Gliszczyńska-Świgło A., Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, s. 17-20, 40-48, 133-153.
Gliszczynska-Swiglo A., Szymusiak H., Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2009, 16(4), s. 17-20, 40-48, 133-153.
Hughes R., Wilson H., 6 Flavonoids: Some Physiological and Nutritional Consideration, Progress in Medicinal Chemistry, 1977, 14, s. 285-301.
Chen, H., Zhang Y., Lu X., Zhishuang Q, Comparative studies on the physicochemical and antioxidant properties of different tea extracts, Journal of Food Science and Technology, 2012, 49(3). s. 356-361.
Gliszczyńska-Świgło A., Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową wybranych flawonoidów, Zeszyty Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, 162, s. 55-65.
Olszowy M., Dawidowicz A.L., Jóźwik-Dolęba M., Are mutual interactions between antioxidants the only factors responsible for antagonistic antioxidant effect of their mixtures? Additive and antagonistic antioxidant effects in mixtures of gallic, ferulic and caffeic acids, European Food Research and Technology, 2019, 245(7), s. 1473-1485.
Prior R.L., Wu X., Schaich K., Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53(10), s. 4290-4302.
Tyrakowska B., Soffers A.E., Szymusiak H., Boeren S., Boersma M. G., Lemańska K., Vervoort J., Rietjenset I.M., TEAC antioxidant activity of 4-hydroxybenzoates, Free Radical Biology and Medicine, 1999, 27(11-12), s. 1427-1436.
Singleton V.L., Rossi J.A., Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-pho-sphotungstic acid reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965, 16(3), s. 144-158.
Brand-Williams W., Cuvelier M.-E., Berset C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT – Food Science and Technology, 1995, 28(1), s. 25-30.
Laranjinha J., Cadenas E., Redox cycles of caffeic acid, alpha‐tocopherol, and ascorbate: Implications for protection of low‐density lipoproteins against oxidation, IUBMB Life, 1999, 48(1), s. 57-65.
Yeomans V.C., Linseisen J., Wolfram G., Interactive effects of polyphenols, tocopherol and ascorbic acid on the Cu2+–mediated oxidative modification of human low density lipoproteins, European Journal of Nutrition, 2005, 44(7), s. 422-428.
Samaszko-Fiertek J., Roguszczak P., Dmochowska B., Ślusarz R., Madaj J., Rutyna: budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne, 2016, 7-8(70), s. 435-453.
Satô M., The conversion of phenolase of p-coumaric acid to caffeic acid with special reference to the role of ascorbic acid, Phytochemistry, 1969, 8(2), s. 353-362.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 265
Liczba cytowań: 0