Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy
Słowa kluczowe
czarny bez, Sambucus nigra, aktywność przeciwwirusowa, grypaAbstrakt
Owoce i kwiaty czarnego bzu Sambucus nigra są dobrze znane w medycynie ludowej. Obecnie owoce są doceniane jako żywność o właściwościach leczniczych, wspomagająca terapię przeziębienia i grypy. Badania naukowe koncentrują się na właściwościach przeciwwirusowych oraz bezpieczeństwie stosowania ekstraktów. Flawonoidy, np. cyjanidyno-3-sambubiozyd mogą działać przeciwwirusowo, hamując replikację wirusów lub ich adhezję do komórki. Soki z owoców bzu zawierają od 36,4 do 615,0 mg/100 ml związków polifenolowych i od 4,12 do 189,14 mg/100 ml antocyjanin i mogą być dietetycznym wsparciem leczenia infekcji. W przypadku choroby warto kupić w aptece lub sklepie zielarskim sok z czarnego bzu lub preparat zawierający standaryzowany ekstrakt.
Bibliografia
Fitoterapia i leki roślinne, red. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B, Niedworok J., PZWL, Warszawa, 2007.
Youdim K.A., Martin A., Joseph J.A., Incorporation of the elderberry anthocyanins by endothelial cells increases protection against oxidative stress, Free Radical Biology & Medicine, 2000, 29(1), s. 51–60.
Murkovic M., Abuja P.M., Bergmann A.R., Zirngast A., Adam U., Winklhofer-Roob B.M., Toplak H., Eects of elderberry juice on fasting and postprandial serum lipids and low-density lipoprotein oxidation in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled study, European Journal of Clinical Nutrition, 2004, 58(2), s. 244–249.
Zakay-Rones Z., Varsano N., Zlotnik M., Manor O., Regev L., Schlesinger M., Mumcuoglu M., Inhibition of several strains of inuenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of inuenza B Panama, Journal of Alternative and Complementary Medicine, 1995, 1(4), s. 361–369.
Roschek B. Jr, Fink R.C., McMichael M.D., Li D., Alberte R.S., Elderberry avonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro, Phytochemistry, 2009, 70(10), s. 1255–1261.
Swaminathan K., Dyason J.C., Maggioni A., von Itzstein M., Downard K.M., Binding of a natural anthocyanin inhibitor to inuenza neuraminidase by mass spectrometry, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2013, 405(20), s. 6563–6572.
Shahsavandi S., Ebrahimi M.M., Hasaninejad F., Interfering with lipid ra association: A mechanism to control inuenza virus infection by Sambucus Nigra, Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 2017, 16(3), s. 1147–1154.
Tejero J., Jiménez P., Quinto E.J., Cordoba-Diaz D., Garrosa M., Cordoba-Diaz M., Gayoso M.J., Girbés T., Elderberries: a source of ribosome-inactivating proteins with lectin activity, Molecules, 2015, 20(2), s. 2364–2387.
Ho G.T., Zou Y.F., Aslaksen T.H., Wangensteen G., Barsett H., Structural characterization of bioactive pectic polysaccharides from elderowers (Sambuci aos), Carbohydrate Polymers, 2016, 135, s. 128–137.
Barsett H., Aslaksen T.H., Gildhyal P., Michaelsen T.E., Paulsen B.S., Comparison of carbohydrate structures and immunomodulating properties of extracts from berries and owers of Sambucus nigra L., European Journal of Medicinal Plants, 2012, 2(3),
s. 216–229.
Porter R.S., Bode R.F., A review of the antiviral properties of black elder (Sambucus nigra L.) products, Phytotherapy Research, 2017, 31, s. 533–554.
Milbury P.E., Cao G., Prior R.L., Blumberg J., Bioavailability of elderberry anthocyanins, Mechanisms of Ageing and Development, 2002, 123, s. 997–1006.
Assessment Report on Sambucus nigra L., os, Committee on Herbal Medicinal Products, European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use, 2008.
Assessment Report on Sambucus nigra L., fructus, Committee on Herbal Medicinal Products, European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use, EMA/HMPC/44208/2012.
Singleton L.V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 14, s. 155–158.
Giusti M.M., Wrolstad R.E., Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy, Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 2001, s. F1.2.1-F1.2.13.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 329
Liczba cytowań: 0