Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na hlavní navigační menu Přeskočit na patičku stránky
  • Registrace
  • Přihlášení
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Domů
  • Aktuální
  • Archivy
  • Podrobnosti
    • O časopise
    • Příspěvky
    • Editorský tým
    • Zásady zachování soukromí
    • Kontakt
  • Registrace
  • Přihlášení
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych
  • Domů
  • /
  • Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych
  1. Domů /
  2. Archivy /
  3. Vol 5 No 1 (2019): HERBALISM /
  4. Artykuły

Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych

Autoři

  • Bernadetta Bienia Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0002-8752-2295
  • Angelika Uram-Dudek Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
  • Magdalena Dykiel Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0003-2458-7603
  • Barbara Krochmal-Marczak Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie https://orcid.org/0000-0001-8619-3031
  • Barbara Sawicka Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-8183-7624

Klíčová slova

herbaty zielone, aktywność przeciwutleniająca, polifenole

Abstrakt

Celem pracy była próba określenia aktywności przeciwutleniającej herbat zielonych jako czynnika kształtującego prozdrowotne właściwości tychże herbat. Badaniu poddano napary chińskich herbat zielonych pochodzące od sześciu różnych producentów. Określono właściwości przeciwrodnikowe analizowanych prób za pomocą testu z rodnikiem DPPH (rodnik 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylowy). Ponadto oznaczono zawartość związków polifenolowych ogółem metodą Folina-Ciocalteu’a.
Stwierdzono znaczne zróżnicowanie aktywności przeciwutleniającej oraz zawartości związków polifenolowych. Zawartość związków polifenolowych wynosiła od 35,29 do 91,32 mg/100 ml naparu. Zdolność dezaktywacji DPPH przez badane surowce kształtowała się na poziomie od 25,3 do 59,8% początkowej ilości rodnika.

Reference

Caprari M., Herbata, Wyd. KDC, Warszawa 2009, s.192.

Sharangi A.B., Medicinal and therapeutic potentailities of tea (Camelia sinensis L.), A review, Food Research International, 2009, 42, s. 529–535.

Młodecki H., Piekarski I., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1987, s. 471.

Kurleto K., Kurowski G., Laskowska B., Malinowska M., Sikora E., Vogt O., Wpływ warunków parzenia na zawartość antyoksydantów w naparach różnych rodzajów herbat, Wiadomości Chemiczne, 2013, 67, s. 1129–1147.

Chacko S.M., ambi P.T., Kuttan R., Nishigaki I., Benecal eects of green tea: a literature review, Chinese Medicine, 2010, 5, s. 13–15.

Piszcz P., Marciniak I., Głód B.K., Właściwości antyoksydacyjne herbat, Camera Separatoria, 2017, 9(1), s. 36–45.

Benzie I.F.F., Szeto Y.T., Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing/ antioxidant power assay, Journal of Agricultural Food Chemistry, 1999, 47, s. 633–636.

Fik M., Zawiślak A., Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 3(40), s. 98–105.

Sinija V.R., Mishra H.N., Green tea: health benets, Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 2008, 17(4), s. 232–242.

Muzolf-Panek M., Aktywność przeciwutleniająca i proutleniająca katechin występujących w herbacie zielonej, Praca doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań 2009.

Namita P., Mukesh R., Vijay K., Camellia Sinensis (Green Tea): A review, Global Journal of Pharmacology, 2012, 6(2), s. 52–59.

Forester S., Lambert J., Antioxidant eects of green tea, Molecular Nutrition & Food Research, 2011, 55(6), s. 844–854.

Frei B., Higdon J.V., Antioxidant acitivity of tea polyphenols in vivo: evidence from Animals studiem, Journal of Nutrition, 2003, 133(10), s. 3275–3284.

Bartosz G., Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa 2006.

Hsu C-H., Tsai T-H., Kao Y-H., Hwang K-C., Tseng T-Y., Chou P., Eect of green tea extract on obese women: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Clinical Nutrition, 2008, 27, s. 363–370.

Kao Y.-H., Chang H.-H., Lee M.-J. & Chen C.-L. ,Tea, obesity, and diabetes, Molecular Nutrition & Food Research, 2006, 50, s. 188–210.

Cabrera C., Artach, R., Jimenez R., Benecial eects of green tea – a review, Journal of the American College of Nutrition, 2006, 25, s. 79–99.

Yang G., Shu X.O., Li H., Chow W-H., Ji B-T., Zhang X., Gao Y.T., Zheng W., Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women, Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2007, 16, s. 1219–1223.

Szlachta M., Małecka M., Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1(56), s. 92–102.

Cieślewicz J., Grzelakowska A., Zawartość związków polifenolowych w wybranych gatunkach herbat zielonych, Bromatatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, 47(2), s. 155–162.

Sánchez-Moreno C., Larrauri J.A., Saura-Calixto F., A procedure to measure the antiradical eciency of polyphenols, Journal of the Science of Food and Agriculture, 1994, 3, s. 94–96.

Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska B., Worobiej E., Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), s. 290–297.

Satoh E., Tohyama N., Nishimura M., Comparison of the antioxidant activity of roasted tea with green, oolong, and black teas, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2005, 56, s. 551–559.

Ohmori R., Iwamato T., Tago M., Takeo T., Unno T., Itakura H., Kondo K., Antioxidant activity of various teas against free radical and LDL oxidation, Lipids, 2005, 40, s. 849–853.

Betlej I., Baran J., Uram A., Właściwości prozdrowotne herbat na przykładzie analizy zawartości antyoksydantów, [w:] Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, red. J. Chrzanowska, H. Różański, Wyd. PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno 2015, s. 60–64.

Graham H.N., Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry, Preventive Medicine, 1992, 21, 334–350.

Hara Y., Green tea. Health benets and applications. Marcel Dekker Inc., Nowy Jork,

, s. 280.

HERBALISM

Stahování

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publikováno

2022-09-02

Jak citovat

1.
BIENIA, Bernadetta, URAM-DUDEK, Angelika, DYKIEL, Magdalena, KROCHMAL-MARCZAK, Barbara a SAWICKA, Barbara. Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych. HERBALISM. Online. 2 září 2022. Vol. 5, no. 1, pp. 32-40. [Accessed 4 červenec 2025].
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Stánhout citace
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Číslo

Vol 5 No 1 (2019): HERBALISM

Sekce

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0.

Stats

Number of views and downloads: 876
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Procházet index autorů
  • Issue archive

User

User

Aktuální číslo

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Informace

  • Pro čtenáře
  • Pro autory
  • Pro knihovníky

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jazyk

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

herbaty zielone, aktywność przeciwutleniająca, polifenole
Nahoru

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop