Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  • Strona domowa
  • /
  • Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 4 Nr 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius

Autor

  • Ryszard Marszałek Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy
  • Katarzyna Paradowska Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-9613-856X
  • Iwona Wawer Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z oddziałem Medycyny Labo-ratoryjnej, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy https://orcid.org/0000-0002-8852-4209

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.006

Słowa kluczowe

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B

Abstrakt

Grzyby z rodzaju Lactarius są mało przebadane, bowiem badania składu chemicznego są prowadzone głównie dla gatunków jadalnych i uprawnych. Tymczasem grzyby Lactariuszawierają stosunkowo duże ilości białek, polisacharydów (chityna) oraz interesujących bioaktywnych związków seskwiterpenowych występujących w soku mlecznym i owocnikach. Wcześniejsze badania grzybów Lactarius wykazały obecność takich związków jak: velutinal, stearovelutinal, velleral, izovelleral. Furanodiol oraz laktarorufiny A i B znaleziono w Lactarius rufus. W tej pracy z grzybów Lactarius vellereus wyizolowano furanodiol oraz niewielkie ilości laktarorufiny A, izolarktarorufiny A i laktarorufiny B.

Bibliografia

Kalač P., Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review, Food Chemistry, 2009, 113, s. 9–16.

Kalač P., A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms, Journal Science Food Agriulture, 2013, 93(2) s. 209–218.

Mattila P., Lampi A.M., Ronkainen R., Toivo J., Piironen V., Sterol and vitamin D2 contents of wild and cultivated mushroom, Food Chemistry, 2002, 76, s. 293–298.

Daniewski W.M., Gumułka M., Przesmycka D., Ptaszyńska K., Błoszyk E., Drożdż B., Sesquiterpenes of Lactarius origin, antifeedant structure-activity relationship, Phyto-chemistry, 1995, 38 (5), s. 1161–1168.

Hansson T., Pang Z., Sterner O., The conversion of [12-H3]-labelled velutinal in injuried fruit bodies of Lactarius vellereus. Further insight into the biosynthesis of Russulaceae sesquiterpenes, Acta Chemica Scandinavica, 1993, 47, s. 403–405.

De Gussem K., Verbeken A., Vandenabeele P., De Gelder J., Moens L., Raman spectro-scopic monitoring of Lactarius latex, Phytochemistry, 2006, 67, s. 2580–2589.

Yue J.M., Chen S.N., Lin Z.W., Sun H.D., Sterols from fungus Lactarius volemus, Phy-tochemistry, 2001, 56, s. 801–806.

Lindequist U., Niedermeyer T.H.J., Jülich W.D., The pharmacological potential of mu-shrooms, Oxford University Press 2005.

Sirikurkcu C., Tepe B., Yamac M., Evaluation of the antioxidant activity of four edible mushrooms from the central Anatolia, Eskisehir – Turkey: Lactarius deterrimus, Suillus collitinu, Boletus edulis, Xerocomus chrysenteron, Bioresource Technology, 2008, 99, s. 6651–6655.

Barros L., Baptista P., Ferreira I.C.F.R., Effects of fruiting body maturity stage on antiox-idant activity measured by several biochemical assays, Food and Chemical Toxicology, 2007, 45, s.1731–1737.

Daniewski W.M., Kocór M., Thoren S., Isolactarorufin, a novel tetracyclic sesquiterpene lactone from Lactarius rufus, Polish Journal of Chemistry, 1978, 52, s. 561–572.

Daniewski W.M., Kocór M., Isolation and structure of some new sesquiterpenes from Lactarius rufus, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1970, 18(10), s. 585–589.

Baranowska E., Daniewski W.M., Mass spectrometric investigations of lactarorufin A and its derivatives, Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1972, 20(4), s. 313–319.

Daniewski W.M., Kocór M., Żółtowska B., Structure of lactarorufin B., Bulletin de l’Academie Polonaise de Sciences, Serie des Sciences Chimiques, 1973, 21(11), s. 785–791.

Daniewski W.M., Grieco P.A., Huffman J.C., Rymkiewicz A., Wawrzuń A., Isolation of 12-hydroxycaryophyllene-4,5-oxide a sesquiterpene from Lactarius camphoratus, Phytochemistry, 1981, 20(12), s. 2733–2734.

De Rosa S., De Stefano S., Guaiane sesquiterpene from Lactarius sanguifluus, Phyto-chemistry, 1987, 26(7), s. 2007–2009.

Harmon A.D., Weisgraber K.H., Weiss U., Preformed azulene pigments of Lactarius indigo (Schw.) Fries (Russulaceae, Basidiomycetes), Experientia, 1980, 36(1), s. 54–56.

Koul S.K., Taneya S.C., Ibraham S.P., Dhar K.L., Atal C.K., A C-formylated azulene from Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1985, 24(1), s. 181–182.

Bergendorff O., Sterner O., The sesquiterpenes of Lactarius deliciosus and Lactarius deterrimus, Phytochemistry, 1988, 27(1), s. 97–100.

Anke H., Bergendorff O., Sterner O., Assays of the biological activities of guaiane sesquiterpenoids isolated from the fruit bodies of edible Lactarius species, Food and Chemical Toxicology, 1989, 27(6), s. 393–397.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 5. Uvidins, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1980, s. 221–226.

De Bernardi M., Mellerio G., Vidari G., Vita-Finzi P., Fronza G., Fungal metabolites. Part 15. Structure and chemical correlations of uvidin C, D, and E, new drimane sesquiterpenes from Lactarius uvidus Fries, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions1, 1983, s. 2739–2743.

Kim K.H., Noh H.J., Choi S.U., Park K.M., Seok S.J., Lee K.R., Lactarane sesquiterpenoids from Lactarius subvellereus and their cytotoxicity, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, 2010, 20(18), s. 5385–5388.

Feussi Tala M., Qin J., Ndongo J.T., Laatsch H., New Azulene-Type Sesquiterpenoids from the Fruiting Bodies of Lactarius deliciosus, Natural Products and Bioprospecting, 2017, 7(3), s. 269–273.

Skibicki P., Składniki grzyba Lactariusa mitissimusa, Polska Akademia Nauk, Instytut Chemii Organicznej, Warszawa 1990

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2021-12-08

Jak cytować

1.
MARSZAŁEK, Ryszard, PARADOWSKA, Katarzyna & WAWER, Iwona. Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius. HERBALISM [online]. 8 grudzień 2021, T. 4, nr 1, s. 65–73. [udostępniono 8.7.2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.006.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 4 Nr 1 (2018): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 961
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

grzyby, Lactarius vellereus, seskwiterpeny, furanodiol, laktarorufina A i B
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa