Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2018.003Słowa kluczowe
burak ćwikłowy, aktywność antyoksydacyjna, barwniki betalainowe, przechowywanieAbstrakt
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) jest warzywem charakteryzującym się dużą trwałością przechowalniczą, dzięki czemu może być spożywany przez cały rok. Dlatego też bardzo ważna jest wiedza na temat dynamiki zmian zawartości poszczególnych składników w ko-lejnych miesiącach przechowywania. Badaniami objęto dwie odmiany buraka ćwikłowego: Boro F1 (kształt korzenia kulisty) oraz Regulski Cylinder (kształt korzenia cylindryczny). Celem pracy była ocena dynamiki zmian wybranych składników w badanej roślinie w trak-cie okresu przechowywania. W szczególności zwrócono uwagę na zawartość składników mających korzystny wpływ na jakość buraków ćwikłowych, m.in. została oceniona aktyw-ność antyrodnikowa, zawartość barwników betalainowych oraz sucha masa. Jako odmianę polecaną do przechowywania wytypowano odmianę Regulski Cylinder. Cechowała się ona najmniejszym spadkiem aktywności antyrodnikowej oraz wzrostem zawartości barwników betalainowych podczas 5-miesięcznego okresu składowania.
Bibliografia
Kołota E., Adamczewska-Sowińska K., Burak ćwikłowy i liściowy, Wyd. Hortpress, Warszawa 2006, s. 80.
Biegańska-Mercik R., Czapski J., Błaszczyk P., Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3(52), s. 62–70.
Felczyński K., Elkner K., Effect of long-term organic and mineral fertilization on the yield and quality of red beet (Beta vulgaris L.), Vegetable Crops Research Bulletin, 2008, 68, s. 111–125.
Nizioł-Łukaszewska Z., Gawęda M., Porównanie składu pierwiastkowego korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w zależności od odmiany, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(20), s. 79–86.
Michalik B., Żukowska E., Ślęczek S., Changes in quality of red beet cultivars with growing time, Folia Horticultura, 1995, 7(1), s. 127–136.
Mikołajczyk K., Czapski J., The antioxidant activity and content of betalain pigments in different variety of red beet, Bromat. Chemia. Toksykologia, 2006, Supl., s. 437–441.
Szałaty M., Znaczenie fizjologiczne oraz biodostępność betacyjanin, Postępy Fitoterapii, 2008, 1, s. 20–25.
Czapski J., Mikołajczyk K., Kaczmarek M., Relationship between antioxidant capacity of red beet juice and contents of its betalain pigments, Polish Journal Food Nutrition Science, 2009, 59(2), s. 119–122.
Strack D., Vogt T., Schliemann W., Recent advances in betalain research, Phytochemistry, 2003, 62, s. 247–269.
Vinson J.A., Hao Y., Su. X., Zubik L., Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables, Journal Agriculture Food Chemistry, 1998, 46, s. 3630–3634.
Wolyn D.J., Gabelman W.H., Effects of planting and harvest date on betalain pig-ment concentrations in three table beet genotypes, Horticultur. Science, 1986, 21(6), s. 1339–1340.
Elkner K., Badełek E., Adamicki F., Wpływ odmiany i warunków przechowywania na jakość buraka ćwikłowego, Biuletyn Warzywniczy, 1997, 46, s. 67–78.
Wettasinghe M., Bolling B., Plhak L., Parkin K., Screening for phase II enzyme-induc-ing and antioxidant activities of common vegetable, Journal Food Science, 2002, 67, s. 2583–2588.
Hebda T., Złobecki A., Wpływ warunków przechowywania na jędrność korzenia buraka ćwikłowego, Inżynieria Rolnicza, 2013, 3(145), t.1, s. 77–83.
Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset, C., Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT Food Science Technology, 1995, 28, s. 25–30.
Polska Norma, PN-R-04013, (1988), Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.
Nillson T., Studies into the pigments in beetroot (Beta vulgaris ssp. var. Rubra L.), Lan-tbrukhog, 1980, 36, s. 179–219.
Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, (red.) M. Orłowski, Wyd. Brasik, Szczecin 2000.
Stintzing F. C., Carle R., Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food and in human nutrition, Trends Food Science Technology, 2004, 15, s. 19–38.
Gawęda M., The effect of storage conditions on red beetroot quality, Vegetable Crops Research Bulletin, 2006, 65, s. 85–93.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 630
Liczba cytowań: 0