O zmyśle lub smaku piękna
DOI:
https://doi.org/10.12775/szhf.2022.007Słowa kluczowe
Alexander Gerard, Estetyka brytyjska, PięknoAbstrakt
Ninejszy przekład prezentuje fragment "An essay on Taste" Alexandra Gerarda. Fragment dotyczy piękna i zasad, na których się ono opiera.
Bibliografia
Cyceron Marek Tulliusz. 2010. O mowcy, przeł. Bartosz Awianowicz. Kęty: Wydawnictwo Marek Derewiecki.
Dufresnoy Charles Alphonse. 1994. „O sztuce rysunkowej” (fragmenty), przeł. Jan Białostocki. W: Teoretycy, historiografowie i artyści o sztuce, 1600–1700, red. Jan Białostocki, Maria Poprzęcka, Antoni Ziemba, 207–218. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Hogarth William. 2008. Analiza piękna, przeł. Michał Lachman. Gdańsk: słowo/obraz terytoria.
Horacy. 2006. „List do Pizonów”. W: Trzy poetyki klasyczne, przeł. Tadeusz Sinko, 79–109. Wrocław: Ossolineum, DeAgostini.
Ksenofont. 1967. „Wspomnienia o Sokratesie”. W: Ksenofont, Pisma sokratyczne, przeł. Leon Joachimowicz, 15–237. Warszawa: PWN.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 469
Liczba cytowań: 0