O zmyśle lub smaku piękna
DOI:
https://doi.org/10.12775/szhf.2022.007Schlagworte
Alexander Gerard, Estetyka brytyjska, PięknoAbstract
Ninejszy przekład prezentuje fragment "An essay on Taste" Alexandra Gerarda. Fragment dotyczy piękna i zasad, na których się ono opiera.
Literaturhinweise
Cyceron Marek Tulliusz. 2010. O mowcy, przeł. Bartosz Awianowicz. Kęty: Wydawnictwo Marek Derewiecki.
Dufresnoy Charles Alphonse. 1994. „O sztuce rysunkowej” (fragmenty), przeł. Jan Białostocki. W: Teoretycy, historiografowie i artyści o sztuce, 1600–1700, red. Jan Białostocki, Maria Poprzęcka, Antoni Ziemba, 207–218. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Hogarth William. 2008. Analiza piękna, przeł. Michał Lachman. Gdańsk: słowo/obraz terytoria.
Horacy. 2006. „List do Pizonów”. W: Trzy poetyki klasyczne, przeł. Tadeusz Sinko, 79–109. Wrocław: Ossolineum, DeAgostini.
Ksenofont. 1967. „Wspomnienia o Sokratesie”. W: Ksenofont, Pisma sokratyczne, przeł. Leon Joachimowicz, 15–237. Warszawa: PWN.
Downloads
Veröffentlicht
Zitationsvorschlag
Ausgabe
Rubrik
Lizenz

Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Keine Bearbeitungen 4.0 International.
Stats
Number of views and downloads: 469
Number of citations: 0