Zarządzanie dysfagią a opieka pielęgniarska
DOI:
https://doi.org/10.15225/PNN.2024.13.4.5Słowa kluczowe
dysfagia, zarządzanie, pielęgniarstwoAbstrakt
Połykanie jest złożoną czynnością czuciowo-ruchową. Prawidłowe połykanie składa się z trzech etapów. Zaburzenie któregokolwiek z etapów połykania definiuje się jako dysfagię. Dysfagia prowadzi do problemów fizjologicznych, psychologicznych i społecznych oraz negatywnie wpływa na jakość życia. Istnieje wiele przyczyn dysfagii. Źle leczona dysfagia może prowadzić do zachłystowego zapalenia płuc, niedożywienia i niepożądanej utraty masy ciała. Powikłania fizjologiczne prowadzą do wielokrotnych hospitalizacji lub przedłużonej hospitalizacji, a także śmiertelności. Niniejsze badanie miało na celu przegląd technik stosowanych w leczeniu dysfagii i obowiązków pielęgniarki. Przeszukano bazy danych Google Scholar, PubMed i ScienceDirect z zastosowaniem kluczowych słów: „dysfagia”, „pielęgniarka”, „zarządzanie” w oparciu o przedział lat 2015–2024. W leczeniu dysfagii można stosować jednocześnie wiele metod, w tym korektę postawy, manewry kompensacyjne, metodę stymulacji sensorycznej i modyfikacje diety. Stosowane metody mają pewne zalety i wady. Istnieją punkty i zalecenia, które należy wziąć pod uwagę podczas żywienia osób z dysfagią. Zadaniem pielęgniarki jest szczegółowa ocena pacjenta i planowanie zindywidualizowanej opieki oraz ocena wyników jej wdrożenia. Pielęgniarki odgrywają ważną rolę we wczesnym diagnozowaniu, leczeniu, obserwacji i zapobieganiu powikłaniom leczenia. Istnieje związek między wdrażaniem interwencji opartych na dowodach naukowych podczas świadczenia opieki osobom z dysfagią a pozytywnymi wynikami zdrowotnymi tych osób. (PNN 2024;13(4):164–167)
Bibliografia
[1] Kesik G., Özdemir L. Multiple skleroz hastalarında disfaji ve disfajiye yönelik hemşirelik yaklaşımları. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2020;13(3):437–443.
[2] Özbudak G., Özer S. Disfaji Rehabilitasyonunda Hemşirenin Rolü. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi. 2021;30(2):86–93.
[3] Abu-Snieneh H.M., Saleh M.Y.N. Registered Nurse’s Competency To Screen Dysphagia Among Stroke Patients: Literature Review. Open Nurs J. 2018;12:184–194.
[4] Hadde E.K., Chen J. Texture and texture assessment of thickened fluids and texture-modified food for dysphagia management. J Texture Stud. 2021;52(1):4–15.
[5] Li M., Wang Z., Han W.J., Lu S.Y., Fang Y.Z. Effect of feeding management on aspiration pneumonia in elderly patients with dysphagia. Chinese Nursing Research. 2015;2(2–3):40–44.
[6] Omura K., Komine A., Yanagigawa M., Chiba N., Osada M. Frequency and outcome of post-extubation dysphagia using nurse-performed swallowing screening protocol. Nurs Crit Care. 2019;24(2):70–75.
[7] Fedder W.N. Review of Evidenced-Based Nursing Protocols for Dysphagia Assessment. Stroke. 2017;48(4):e99–e101.
[8] Küçük E.Ö., Kapucu S. Akut inmeli hastalarda disfaji yönetiminde hemşirelere yönelik geliştirilen klinik rehber kullanımının aspirasyonun önlenmesi, beslenme ve memnuniyet durumu üzerine etkisi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2024;17(1):45–56.
[9] Ye J., Wu C., Chen J. et al. Effectiveness of nurse-delivered stepwise swallowing training on dysphagia in patients with Alzheimer’s disease: A multi-center randomized controlled trial. Int J Nurs Stud. 2024;150:104649.
[10] Cohen D.L., Roffe C., Beavan J. et al. Post-stroke dysphagia: A review and design considerations for future trials. Int J Stroke. 2016;11(4):399–411.
[11] Lam P., Stanschus S., Zaman R., Cichero J.A.Y. The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) framework: the Kempen pilot. British Journal of Neuroscience Nursing. 2017;13(Sup2):S18.
[12] O’Keeffe S.T. Use of modified diets to prevent aspiration in oropharyngeal dysphagia: is current practice justified? BMC Geriatr. 2018;18(1):167.
[13] Schwarz M., Ward E.C., Ross J., Semciw A. Impact of thermo-tactile stimulation on the speed and efficiency of swallowing: a systematic review. Int J Lang Commun Disord. 2018;53(4):675–688.
[14] Assoratgoon I., Shiraishi N., Tagaino R., Ogawa T., Sasaki K. Sensory neuromuscular electrical stimulation for dysphagia rehabilitation: A literature review. J Oral Rehabil. 2023;50(2):157–164.
[15] Bengisu S., Derin D. Hemşirelerin ve Doktorların Dil ve Konuşma Terapistlerinin Yutma Bozukluğundaki Rolüne İlişkin Farkındalıklarının Belirlenmesi. Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi (DKYAD). 2022;5(2):123–159.
[16] Savcı C. Disfaji gelişen akut inmeli hastalarda bireyselleştirilmiş hemşirelik bakimi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;23(3):423–429.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Sena Nur Yapar, Fatma Özkan Tuncay

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 36
Liczba cytowań: 0