Poziom wiedzy na temat dysfagii wśród pielęgniarek neurologicznych i internistycznych
DOI:
https://doi.org/10.15225/PNN.2021.10.1.2Słowa kluczowe
dysfagia, oddział internistyczny, poziom wiedzy, oddział neurologiczny, pielęgniarkiAbstrakt
Wstęp. Dysfagia to zaburzenia połykania powodujące niedożywienie, zachłystowe zapalenie płuc oraz zwiększają
śmiertelność. W celu szybkiego rozpoznania dysfagii, pomocne są przesiewowe testy do wykrywania zaburzeń połykania.
Dzięki nim, można wprowadzić odpowiednią terapię, w której uczestniczy cały zespół terapeutyczny. Dlatego niezwykle
ważna jest wiedza pielęgniarek na temat zaburzeń połykania.
Cel. Celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat dysfagii wśród pielęgniarek oddziałów neurologicznych
i wewnętrznych.
Materiał i metody. Metodą badawczą, która została wykorzystana do przeprowadzenia badania był sondaż diagnostyczny
wraz z techniką ankietową. Narzędziem badawczym, jakim się posłużono podczas badania był autorski kwestionariusz
ankiety.
Wyniki. W badaniu wzięło udział 70 pielęgniarek w wieku od 22 roku życia, które czynnie pracują w zawodzie
w gdańskich szpitalach — oddziałach neurologicznych i wewnętrznych. Badanie wykazało wyższy poziom wiedzy
wśród pielęgniarek zatrudnionych w oddziałach neurologicznych. Wszystkie badane osoby wykazały wiedzę, dotyczącą
definicji dysfagii oraz pokarmów jakie powinien spożywać pacjent, a czego powinien unikać chory z dysfagią.
Wnioski. Badania własne wykazały, że płeć respondentów nie wpływa na poziom wiedzy na temat dysfagii. Wiek
osób badanych nie wykazuje związku z poziomem wiedzy pielęgniarek na temat dysfagii. Z kolei staż pracy rzutuje
na wiedzę pielęgniarek w tym obszarze. Im większy staż pracy, tym wyższy poziom wiedzy badanych w zakresie
dysfagii. Podobnie miejsce pracy. Pielęgniarki neurologiczne charakteryzowały się wyższym poziomem wiedzy na temat
dysfagii niż pielęgniarki z oddziałów internistycznych. Natomiast poziom wiedzy na temat dysfagii nie zależy
od wykształcenia badanych pielęgniarek. (PNN 2021;10(1):10–17)
Bibliografia
Tafil-Klawe M., Klawe J.J. (Red.), Wykłady z fizjologii człowieka. PZWL, Warszawa 2009.
Tomik J., Solowska B. Zaburzenia połykania. Neurolingwistyka Praktyczna. 2015(1):27–41.
Hamerlińska A., Gniezdzia-Buc I. Spożywanie pokarmów po usunięciu języka — studium przypadku. J Educ Health Sport. 2017;7(3):759–766.
Gadowska-Cicha A., Sieroń A., Cak M. Dysfagia — objaw alarmujący. Chir Pol. 2004;6(2):101–107.
Madetko N., Budrewicz S., Koszewicz M., Słotwiński K. Dysfagia ustno-gardłowa w zaburzeniach ruchowych. Pol Prz Neurol. 2018;14(2):105–111.
Kłęk S., Błażejewska-Hyżorek B., Czernuszenko A. i wsp. Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów. Część I. Zasady ustalania wskazań do leczenia żywieniowego. Pol Prz Neurol. 2017;13(3):106–119.
Dzierżanowski T., Rydzewska G. Zaburzenia połykania u chorych objętych opieką paliatywną. Med Paliat. 2017;9(1):1–6.
Zielińska M., Hellmann M., Hałas M., Gąsecki D. Metodologia badania zaburzeń połykania we wczesnej fazie udaru mózgu. Neurol Prakt. 2019;1:30–35.
Czernuszenko A. Postępowanie w dysfagii neurogennej. Otorynolaryngologia. 2016;15(2):68–74.
Nowakowska H., Grabowska H., Mielnik M. Terapie wspomagające opiekę pielęgniarską nad pacjentami z zaburzeniami połykania. Probl Pielęg. 2012;20(1):126–132.
Terlikiewicz J., Makarewicz R. Zaburzenia połykania. Pol Med Paliatywna. 2003;2(1):31–38.
Lewicka T., Krzystanek E. Dysfagia po udarach mózgu — wskazówki diagnostyczne i terapeutyczne. Aktual Neurol. 2017;17(4):208–212.
Polykanie.pl Przesiewowe testy połykania. Retrieved March 11, 2020, from http://www.polykanie.pl/index.php/dla-lekarzy-i-logopedow/przesiewowe-testypolykania-przeglad.
Chmielewska J., Jamróz B., Gibiński K., Sielska-Badurek E., Milewska M., Niemczyk K. Badanie wideofluoroskopowe — procedura badania z oceną kwestionariuszową. Pol Prz Otorynolaryngol. 2017;6(1):12–20.
Budrewicz S., Słotwiński K., Madetko N., Koszewicz M. Zaburzenia połykania w chorobach układu nerwowego — diagnostyka i leczenie. Pol Prz Neurol. 2018;14(1):28–34.
Siuda J., Lewicka T. Vademecum dysfagii. Porady dla pacjentów i opiekunów. Warszawa 2019.
Waśko-Czopnik D. Ocena skuteczności zastosowania preparatu Nutilis Clear u pacjentów z dysfagią. Probl Pielęg. 2018;26(1):1–8.
Biernacka E. Jak przeciwdziałać niedożywieniu u pacjentów z dysfagią. Retrieved March 16, 2020, from https://pulsmedycyny.pl/jak-przeciwdzialac-niedozywieniu-upacjentow-z-dysfagia-900240
Pytel A., Kozłowska E., Kołtuniuk A., Rosińczuk J., Kazimierska-Zając M. Zaburzenia połykania w chorobie Parkinsona. Gerontol Pol. 2019;27:66–71.
Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych (wyd. 2). Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
Chmielewska J., Jamróz B., Sielska-Badurek E., Niemczyk K. Konsystencja i tekstura płynów i pokarmu jako ważny aspekt profilaktyki zachłystowego zapalenia płuc u pacjentów z dysfagią. Studia Pragmalingwistyczne. 2016;8:279–284.
Skrzypek-Czerko M., Ślusarz R. (Red.), Interdyscyplinarna opieka pielęgniarska w neurologii i neurochirurgii. Polskie Towarzystwo Pielęgniarek Neurologicznych, Gdańsk 2011.
Sonda żołądkowa — jak wygląda karmienie, rodzaje sond. Retrieved April 16, 2020, from https://zywieniemaznaczenie.pl/sonda-zoladkowa-jak-wyglada-karmienierodzaje-sond/
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 479
Liczba cytowań: 0