Nutritional knowledge of patients diagnosed with endocrinopathies
DOI:
https://doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.07.059Keywords
Nutritional knowledge, patients, endocrinopathies, thyroid glandAbstract
Background: Thyroid diseases including Hashimoto's chronic lymphocytic thyroiditis represent an increasing epidemiological problem of the 21st century. Thyroid disease is estimated to affect approximately 7.0-9.0 per cent of the population up to the age of 60 years, and as much as 10.0-12.0 per cent after the age of 60 years. Hashimoto's disease is much more common among women of childbearing age, but it is also increasingly common among children and adolescents. The number of reported cases of autoimmune thyroiditis is steadily increasing. The aim of this study was to assess the nutritional knowledge of female patients with Hashimoto's disease in selected closed online support groups for patients with thyroid disease.
Materials and methods: A self-administered online survey questionnaire was used to conduct the study.
Results: 321 women were enrolled in the study. The largest group of respondents, aged between 20 and 40 years, lived in cities with more than 100 000 inhabitants and had a university education. Hypothyroidism along with Hashimoto's disease was declared by the largest number of respondents. The respondents' main source of nutritional knowledge was the media; the level of knowledge was assessed as insufficient.
Conclusions: There is a need to increase nutritional education among patients in order to reduce the incidence of disease complications, the development of other comorbidities and will allow for health-promoting effects during the pharmacotherapy process.
References
Gołkowski F. Aktualne spojrzenie na etiopatogenezę i aspekty kliniczne chorób Hashimoto. Państwo i Społeczeństwo. 2016; 4: 101- 115.
Bednarczuk T. Podstawy Endokrynologii. Warszawa: ITEM; 2017.
Gardner D.G, Shoback D, red nauk Lewiński A. Endokrynologia ogólna i kliniczna Greenspana, tom I, Lublin: wyd. Czelej; 2011.
Szczeklik A, Gajewski P. Choroby wewnętrzne. Kraków: Medycyna Praktyczna; 2009.
Zubelewicz - Szkodzińska B. Dietoprofilaktyka chorób tarczycy. [W:] Zubelewicz-
Szkodzińska B, red. Dietopfofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Katowice: Wydawnictwo SUM; 2017: 91-94.
Gier D, Ostrowska L. Choroba Hashimoto a otyłość. Varia Medica. 2019; 3(3): 238–242.
Ceyhun V, Tezcan K, Perihan V. Insulin resistance in patients with euthyroid Hashimoto thyroiditis. Biomedical Research. 2017; 28(4): 1543–1547.
Włodarek D. Niedokrwistość. [W:] Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D, red. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014: 431 - 441.
Virili C, Poupak F, Antonelli A, Benvenga S, Cantenni M. Gut microbiota and Hashimoto’s thyroiditis. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. 2018; Oct. URL: https://doi.org/10.1007/s11154-018-9467-y.
Tuchendler P, Zdrojewicz Z. Dieta w chorobach tarczycy. Med Rodz. 2017; 20 (4): 299303.
Zakrzewska E, Zegan M, Michota-Katulska E. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bro,at. Chem. Toksykol. 2015; XLVIII (2): 117 – 127.
Luty J. Bryl E, Choroba Hashimoto — aspekt genetyczny i środowiskowy. Forum Medycyny Rodzinnej 2017; 11: 1-6.
Omeljaniuk W.J. i wsp., Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto, „Bromat. Chem.Toksykol.” XLIV, 3, 2011, 428–433.
Sorbal M, Palacz – Wróbel M. Świadomość prewencyjnego działania diety oraz nawyki żywieniowe kobiet z chorobami tarczycy w wieku 20-50 lat. Med Rodz 2018; 21(2A): 16-22.
Sadowska J, Stawska A. Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromat. Chem. Toksykol. 2015; XLVIII (4): 690 – 700.
Kostiukow A, Rosołek M, Romanowski M, Ignaszak E, Samborski W. Dieta jako istotny składnik wspomagający leczenie choroby Hashimoto. [W:] Maciąg M, Maciąg K. red. Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki. Lublin: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL; 2018: 200 – 213.
Florczyk I, Florczyk M, Junik R. Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto - obecny stan wiedzy. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 4, 152–159.
Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. Wpływ diety bezglutenowej na autoimmunizację tarczycy u nieleczonych kobiet z zapaleniem tarczycy Hashimoto: badanie pilotażowe. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2019; 127: 417–422.
Kus K, Zielińska K, Zaprutko T, Ratajczak P, Nowakowska E. Choroba Hashimoto – efektywność diety bezglutenowej. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2016; 4 (49). URL: https://doi.org/10.20883/ppnoz.2016.22.
Rybicka I, Gliszczyńska – Świgło A. Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(3): 183-186.
Naliwajko S.K, Markiewicz – Żukowska R, Sawicka E, Bartosiuk E, Omeljaniuk W. J, Borawska M. H. Składniki mineralne w diecie pacjentek z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. 2011; XLIV (3): 544-549.
Markiewicz – Żukowska R, Naliwajko S.K, Bartosiuk E, Sawicka E, Omeljaniuk W. J.
Borawska M. H. Zawartość witamin w dietach kobiet z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. 2011; XLIV (3): 539–543.
Kusak R. i wsp. Ocena wpływu suplementacji selenem na wybrane parametry diagnostyczne u pacjentów z przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Bromat. Chem. Toksykol. 2019; LII (1): 68 – 76
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Martina Grot, Magdalena Szajdewig, Mateusz Grajek, Agnieszka Białek-Dratwa, Karolina Sobczyk
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0
Stats
Number of views and downloads: 514
Number of citations: 0