Humanities
Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login

Journal of Education, Health and Sport

What do we know about sugar substitutes?
  • Home
  • /
  • What do we know about sugar substitutes?
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 10 No. 4 (2020) /
  4. Review Articles

What do we know about sugar substitutes?

Authors

  • Maciej Majewski Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-4559-2770
  • Izabela Chruścicka Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0001-6376-8832
  • Justyna Buchta Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0003-1721-9511
  • Dominika Egierska Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-0465-5982
  • Paulina Burzyńska Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-1563-1548
  • Paulina Pietruszka Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0003-4021-4364
  • Michał Perszke Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0002-8836-1462
  • Aleksander Całkosiński Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu https://orcid.org/0000-0003-4521-0565

DOI:

https://doi.org/10.12775/JEHS.2020.10.04.011

Keywords

Sweeteners, sugar, health, saccharin, acesulfame-K, steviol, glycosides, aspartame, xylitol

Abstract

Sweeteners are widespread primarily in the food industry. An attractive alternative to sugar. Their prevalence was driven primarily by food shortage during the war. The intense sweetener is permitted for consumption by specifying the ratio of ADI. Due to the chemical structure stands out semi-synthetic and synthetic substances. The most common sweeteners are saccharin, acesulfame-K, steviol glycosides, aspartame, xylitol. Sweet taste is guaranteed've been using a minimum amount of their low calorie. The aim of this review was to decribe the most common sweeteners The article emphasizes both advantages and diadvantages of sucrose's substitutes intake.

References

M. Grembacka, “Ksylitol - rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka,” Bromat. Chem. Toksykol., vol. 3, pp. 340–343, 2015.

J. Grupinska, T. Grzelak, M. Walczak, M. Kramkowska, and K. Czyzewska, “Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy,” Bromatol. i Chem. Toksykol., vol. 48, no. 1, pp. 1–10, 2015.

M. Grembecka, “Sugar alcohols—their role in the modern world of sweeteners: a review,” Eur. Food Res. Technol., vol. 241, no. 1, pp. 1–14, 2015.

S. V Molinary and M. E. Quinlan, Sweeteners and Sugar Alternatives in. 2012.

K. Gęsiński, E. Majcherczak, and G. Gozdecka, “Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów,” Inżynieria i Apar. Chem., vol. 52, no. 2, pp. 74–75, 2013.

A. Najda, S. Balant, J. Bekier, and D. Gruszkiewicz, “ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW CHEMICZNYCH W ŚWIEŻYCH LIŚCIACH STEWII (STEVIA REBAUDIANA BERTONI),” Episteme- Czas. Nauk. Kult., no. January 2014, pp. 87–95, 2015.

Z. Zdrojewicz, O. Kocjan, and A. Idzior, “Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy,” vol. 2, no. 18, pp. 89–93, 2015.

A. Bielaszka et al., “WYKORZYSTANIE STEWII JAKO ZAMIENNIKA CUKRU PRZEZ OSOBY DOROSŁE,” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL, vol. XLIX, no. 3, pp. 450–454, 2016.

G. (SGGW W. Z., “Komosa ryżowa – Chenopodium quinoa Willd,” Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, Przem. i jako odnawialne źródło energii, pp. 44–59, 1996.

S. Gregersen, P. B. Jeppesen, J. J. Holst, and K. Hermansen, “Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects,” Metabolism., 2004.

K. C. Maki et al., “The hemodynamic effects of rebaudioside A in healthy adults with normal and low-normal blood pressure,” Food Chem. Toxicol., 2008.

R. Lemus-Mondaca, A. Vega-Gálvez, L. Zura-Bravo, and A. H. Kong, “Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects,” Food Chemistry. 2012.

W. Kolanowski, “Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności.,” Bromat. Chem. Toksykol, vol. 46, no. 2, pp. 140–150, 2013.

M. Kalemba-drożdż, “KSYLITOL – FAKTY I MITY CZY TO SUBSTANCJA PROZDROWOTNA CZY TYLKO CHWYT MARKETINGOWY ? XYLITOL – A FACTS AND MYTHS IS IT A HEALTHY SUBSTANCE OR JUST A MARKETING GRIP ?,” no. January, 2019.

L. G., “Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties,” Nutr. Res. Rev., vol. 16, no. 2, pp. 163–191, 2003.

A. Kommineni, J. Amamcharla, and L. E. Metzger, “Effect of xylitol on the functional properties of low-fat process cheese,” J. Dairy Sci., vol. 95, no. 11, pp. 6252–6259, 2012.

M. Gupta, “Sugar substitutes: Mechanism, availability, current use and safety concerns-an update,” Open Access Maced. J. Med. Sci., vol. 6, no. 10, pp. 1888–1894, 2018.

M. E. Ortiz, J. Bleckwedel, R. R. Raya, and F. Mozzi, “Biotechnological and in situ food production of polyols by lactic acid bacteria,” Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 97, no. 11, pp. 4713–4726, 2013.

K. K. Mäkinen, “Sugar Alcohol Sweeteners as Alternatives to Sugar with Special Consideration of Xylitol,” Med. Princ. Pract., vol. 20, no. 4, pp. 303–320, 2011.

S. Chavan, N. Lakashminarayan, and U. Kemparaj, “Effect of chewing xylitol containing and herbal chewing gums on salivary Mutans Streptococcus count among school children,” Int. J. Prev. Med., vol. 2015-May, 2015.

E. Söderling, P. Isokangas, K. Pienihäkkinen, J. Tenovuo, and P. Alanen, “Influence of Maternal Xylitol Consumption on Mother–Child Transmission of Mutans Streptococci: 6–Year Follow–Up,” Caries Res., vol. 35, no. 3, pp. 173–177, 2001.

P. Milgrom and M. Rothen, “ Xylitol, Sweeteners, and Dental Caries,” 2006.

A. Drzewiecka, “Sztuczne i naturalne środki słodzące,” vol. 5, pp. 365–369, 2016.

Sękalska B, “Zawartość Sztucznych Substancji Słodzących – Apsartamu, Acesulfamu-K i Sacharynianu Sodu W Napojach Dietetycznych” Żywność. Nauk. Technol. Jakość., vol. 3, no. 52, pp. 127–138, 2007.

J. Whysner, G.Williams, “Saccharin mechanisticdata and risk assessment: urine composition, en- hanced celll proliferation and tumor promotion.,” Pharmacol. Ther., vol. 71(1/2), pp. 225–252, 1996.

C. I. Chappel, “A review and biological risk assessement of sodium saccharin,” Regul. Toxicol. Pharmacol., vol. 15 (3), pp. 253–270, 1992.

A. Mukherjee, J. Chakrabarti, “In vivo cytogenic studies on mice expose to acesulfame K-a non-nutrive sweetener,” Food Chem, Toxicol., vol. 35, pp. 1177–1179, 1997.

A. Saad, F. A. Khan, A. Hayee, S. Analyst, F. S. Certification, and M. S. Nazir, “A Review on Potential Toxicity of Artificial Sweetners vs Safety of Stevia: A Natural Bio-Sweetner,” J. Biol. Agric. Healthc., vol. 4, no. 15, pp. 137–148, 2015.

I. Ashok, R.Sheeladevi, “Bio-chemical responses and mitochondrial mediated activationof apoptosis on long-term effect of aspartame in rat brain,” Redox Biol., vol. 2, pp. 820–831, 2014.

Schernhammer, E. S., Bertrand, K. A., Birmann, B. M., Sampson, L., Willett, W. C., Feskanich, D., “Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leuekmia in men and women,” Am. J. Clin. Nutr., vol. 96, no. 6, pp. 1419–1428, 2012.

Downloads

  • PDF

Published

2020-04-13

How to Cite

1.
MAJEWSKI, Maciej, CHRUŚCICKA, Izabela, BUCHTA, Justyna, EGIERSKA, Dominika, BURZYŃSKA, Paulina, PIETRUSZKA, Paulina, PERSZKE, Michał and CAŁKOSIŃSKI, Aleksander. What do we know about sugar substitutes?. Journal of Education, Health and Sport. Online. 13 April 2020. Vol. 10, no. 4, pp. 90-98. [Accessed 18 May 2025]. DOI 10.12775/JEHS.2020.10.04.011.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 10 No. 4 (2020)

Section

Review Articles

License

The periodical offers access to content in the Open Access system under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Stats

Number of views and downloads: 951
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Tags

Search using one of provided tags:

Sweeteners, sugar, health, saccharin, acesulfame-K, steviol, glycosides, aspartame, xylitol
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop