Znaczenie skrobi ze szczególnym wskazaniem na produkt przemysłowego przetwórstwa ziemniaków – skrobię ziemniaczaną
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2023.010Ключові слова
właściwości skrobi, ziemniak skrobiowy, skrobia ziemniaczanaАнотація
W pracy przedstawiono znaczenie skrobi w przetwórstwie spożywczym i innych gałęziach przemysłu przetwórczego, ze szczególnym wskazaniem na skrobię ziemniaczaną. Omówiono podstawowe informacje dotyczące budowy skrobi i jej znaczenia dla zdrowia człowieka. Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego przedstawiono przemysłowe przetwórstwo ziemniaka w Polsce oraz produkcję skrobi ziemniaczanej w ostatnim pięcioleciu (2018–2022). Liczne badania wykazały, że skrobia, w tym skrobia ziemniaczana, ma bardzo duże znaczenie w przetwórstwie spożywczym i przemysłowym. Doniesienia naukowe wskazują, że skrobię ziemniaczaną trudno jest zastąpić innym rodzajem skrobi ze względu na jej wyjątkowe cechy.
Посилання
Dzwonkowski W., Perspektywy rynku skrobi i produkcji ziemniaków skrobiowych w kontekście zmian Wspólnej Polityki Rolnej, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012, 265, s. 99–108.
Żyłowska A., Skrobia modyfikowana E1422 – właściwości, zastosowanie, szkodliwość, https://wylecz.to/zywnosc/skrobia-modyfikowana-e1422-wlasciwosci-zastosowanieszkodliwosc/ (dostęp 12.03.2023).
Szczygieł J., Wpływ funkcjonalizacji skrobi na procesy redukcji i sorpcji jonów chromu w środowisku wodnym oraz na jej stabilność termiczną, rozprawa doktorska, 2020, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, s. 1–117.
Leszczyński W., Skrobia – surowiec przemysłowy, budowa i właściwości, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2014, 500, s. 69–98.
Kugler S., Kierunki rozwoju biodegradowalnych materiałów skrobiowo – poliuretanowych, Chemik, 2010, 64(7), s. 531–538.
Xu X., Dees D., Huang X.F., Visser R.G.F., Trindade L.M., Heterologous expression of two Arabidopsis starch dikinases in potato, Starch-Stärke, 2018, 70(1–2), s. 1–9.
Smuszkiewicz M., Skrobia – właściwości i zastosowanie, https://www.budujmase.pl/odzywki-i-suplementy/o-suplementacji/skrobia-wlasciwosci-i-zastosowanie.html#ogolna_charakterystyka_skrobi (dostęp 14.03.2023).
Perin D., Murano E., Starch polysacharides in human diet: effect of the different source and processing on its absorption, Natural Product Communication – Sage Journals, 2017, 12(6), s. 837–853.
Sonnwald U., kossmann J., Starches – from current models to genetic engineering, Plant Biotechnology Journal, 2013, 11, s. 223–232.
Cornuéjols D., Pérez S., Starch – a structural mystery, Science in School, 2010, 14, s. 22–27.
Ren F., Dong D., Yu B., Hou Z., Ciu B., Reology, thermal properties and microstructure oh heat-indiced gel of whey protein-acetylated potato starch, Starch-Stärke, 2017, 69(9–10), s. 1–8.
Zgoda M.M., Kołodziejczyk M.K., Nachajski M.J., Skrobia i jej pochodne jako substancje pomocnicze w technologii doustnej i parenteralnej postaci produktu farmaceutycznego, Polimery w Medycynie, 2009, 39(1), s. 31–54.
Ocieczek A., Ruszkowska M., Palich P., Porównanie właściwości sorpcyjnych różnych rodzajów skrobi, Bromatologia i Chemiczna Toksykologia, 2012, 3, s. 1018–1023.
Bertolini A.C., Starches: characterization, properties, and applications, CRC Press, Boca Raton, 2017, s. 288.
Jobling S., Improving starch for food and industrial appliacations, Current Opinion in Plant Biology, 2004, 7(2), s. 210–218.
Piecyk M., Skrobia wolno trawiona i skrobia oporna a indeks glikemiczny produktów skrobiowych, Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych, 2019, 68(1), s. 195–207.
Wang S., Li C., Copeland L., Niu Q., Wang S., Starch retrogradation: a comprehensivev review, Food Science and Food Safety, 2015, 14, s. 568–585.
Sybis M., Konował E., Zastosowanie w technologii plastyfikatorów naturalnych w postaci skrobi, Przegląd Budowlany, 2019, 9, s. 76–78.
Piecyk M., Cichocka J., Worobiej E., Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, XLIX(3), s. 598–603.
Ohr L.M., Fortifying with fiber, Nutraceutical and Functional Foods, 2004, 58(2), s. 71–75.
Nugent A., Health properties of resistant starch, Nutrition Bulletin, 2005, 30(1), s. 27–54.
Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe, W. Dzwonkowski (red.), wyd. IERiGŻ- PIB, Warszawa 2022, 49, s. 1–37.
Zgórska K., Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych, Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, 7, s. 5–11.
Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A., Gugała M., Głuszczak B., Lipiecki M., Porównanie opłacalności produkcji ziemniaków skrobiowych w rodzinnym gospodarstwie rolnym, Zeszyty Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, XVIII(1), s. 186–189.
Ginter A., Czy produkcja ziemniaka skrobiowego jest opłacalna?, Wiadomości Rolnicze, 2023, 2, s. 16–17.
Stańko S, Mikuła A., Zmiany w produkcji, handlu zagranicznym i zużyciu krajowym ziemniaków w Polsce w latach 2001–2019, Problemy Rolnictwa Światowego, 2021, 21(1), s. 33–51.
Dzwonkowski W., Ewolucja produkcji ziemniaków w Polsce i UE, Problemy Rolnictwa Światowego, 2017, 17(3), s. 71–80.
Hajdu Z., Potato market changes – EU overview for the 2010–2019 period, Bulletin of the Transilvania University of Brasow. Economic Sciences, 2010, 13(1), s. 93–104.
Firlej K., Kubala S., Asymetria samowystarczalności produkcji ziemniaków w krajach Unii Europejskiej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, 20(2), 37–45.
Nowacki W., Szanse i zagrożenia rynku ziemniaka w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, 17(2), 169–175.
Przetaczek-Rożnowska I., Fortuna T., Serafin M., Wpływ ekstraktów wybranych roślin zielnych na charakterystykę kleikowania skrobi ziemniaczanej, Postępy Fototerapii, 2015, 2, s. 72–77.
Prośba-Białczyk U., Produkcja ziemniaka skrobiowego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2008, 530, s. 43–52.
Leszczyński W., Znaczenie ziemniaka jako produktu żywnościowego oraz w przetwórstwie przemysłowym, Ziemniak Polski, 2012, 1, s. 38–43.
Bertoft E., Blennow A., Structure of potato starch, [w:] Advances in potato chemistry and technology, J. Singh, L. Kaur (red.), Amsterdam 2016.
Zdybel E., Właściwości preparatów skrobi ziemniaczanej poddanej modyfikacjom chemicznym i prażeniu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 4(49), s. 18–31.
PEPEES S.A., Skrobia ziemniaczana, https://pepees.pl/index.php?wiad=428 (dostęp 11.03.20230).
Zgórska K., Wszechstronność wykorzystania bulw ziemniaka, Ziemniak Polski, 2010, 2, s. 52–55.
Sybis M., Konował E., Zastosowanie w technologii betonu plastyfikatorów naturalnych w postaci skrobi, Rewitalizacja Obszarów Zurbanizowanych, 2019, 9, s. 76–78.
Chlandra A., Kijeńska E., Skrobia ziemniaczana jako biomateriał do wytwarzania rusztowań inżynierii tkankowej, Ziemniak Polski, 2018, 2(28), s. 46–52.
Nałęcz, M., Błażewicz S., Stoch L., Biomateriały, Akademicka Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2003.
Ziółkowska A., Janus P., Elektryczna metoda pomiaru wilgotności skrobi ziemniaczanej na wyjściu suszarki pneumatycznej, PAK, 2011, 57(7), s. 705–708.
Krzyżaniak W., Olesienkiewicz A., Białas W., Słomińska L., Jankowski T., Grajek W., Charakterystyka chemiczna maltodekstryn o małym równoważniku glukozowym otrzymanych przez hydrolizę skrobi za pomocą alf-amylaz, Technologia Almentaria, 2003, 2(2), s. 5–15.
Fortuna T., Sobolewska J., Maltodekstryny i ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2000, 7(2), s. 100–109.
Downloads
The publisher's shop:
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 434
Number of citations: 0