Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2017.009Ключові слова
całkowita zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjna, kiełki, grykaАнотація
Gryka (Fagopyrum esculentum Moench) jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Spożywa się ją głównie w postaci kaszy, a w zależności od procesu wytwarzania otrzymujemy następujące kasze: prażona, nieprażona (biała), kaszka krakowska (nieprażone łamane ziarna). Nasiona gryki doskonale nadają się do hodowli kiełków, które są cennym produktem spożywczym, zawierającym mało kalorii, a dużo składników mineralnych, kwasów organicznych, witamin oraz polifenoli. Celem pracy było oznaczenie w nasionach gryki, w kaszy gryczanej i w kiełkach gryki (w różnym dniu kiełkowania i w różnych częściach kiełków) aktywności antyoksydacyjnej metodą FRAP oraz całkowitej zawartości polifenoli, metodą Folina-Ciocalteu’a. Najmniej polifenoli zawierała kasza gryczana i wykazywała najmniejszą aktywność antyoksydacyjną. Kiełkowanie wpłynęło na zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli. Liścienie uzyskanych kiełków charakteryzowały się najsilniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi i najwyższą całkowitą zawartością polifenoli. Stwierdzono silną korelację pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną a całkowitą zawartością polifenoli we wszystkich badanych próbach.
Посилання
Wijngaard H. H., Arendt E. K., Buckwheat, Cereal Chemistry, 2006, 83.4, s. 391–401.
Li J., Gong F., Li F., Hypoglycemic and hypolipidemic effects of flavonoids from tatary buckwheat in type 2 diabetic rats, Biomedical Research, 2016, 27, s. 1–17.
Christa K., Soral-Śmietana M., Buckwheat grains and buckwheat products–nutritional and prophylactic value of their components–a review, Czech Journal of Food Sciences, 2008, 26(3), s. 153–162.
Zhang Z.L., Zhou M.L., Tang Y., Li F.L., Tang Y.X., Shao J.R., Xue W.T., Wu Y.M., Bioactive compounds in functional buckwheat food, Food Research International, 2012, 49(1), s. 389–395.
Kim, S.L., Kim S.K., Park Ch.H., Introduction and nutritional evaluation of buckwheat sprouts as a new vegetable, Food Research International, 2004, 37(4), s. 319–327.
Lin L.Y., Peng Ch.Ch, Yang Y.L., Peng R.Y., Optimization of bioactive compounds in buckwheat sprouts and their effect on blood cholesterol in hamsters, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56(4), s. 1216–1223.
Watanabe M., Ayugase J., Effects of buckwheat sprouts on plasma and hepatic parameters in type 2 diabetic db/db mice, Journal of Food Science, 2010, 75(9), s. 294–299.
Merendino, N., A new “functional” pasta containing tartary buckwheat sprouts as an ingredient improves the oxidative status and normalizes some blood pressure parameters in spontaneously hypertensive rats, Food & Function, 2014, 5(5), s. 1017–1026.
Zhou X., Wang Q., Yang Y., Zhou Y., Tang W., Li Z., Anti-infection effects of buckwheat flavonoid extracts (BWFEs) from germinated sprouts, Journal of Medicinal Plants Research, 2012, 6(1), s. 24–29.
Koyama M., Nakamura C., Nakamura C., Changes in phenols contents from buckwheat sprouts during growth stage, Journal of Food Science and Technology, 2013, 50(1), s. 86–93.
Benzie I., Strain J., The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay, Analytical Biochemistry, 1996, 239(1), s. 70–76.
Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventós R., M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 299, s. 152–178.
Alvarez-Jubete, L., Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking, Food Chemistry, 2010, 119(2), s. 770–778.
Paśko P., Anthocyanins, total polyphenols and antioxidant activity in amaranth and quinoa seeds and sprouts during their growth, Food Chemistry, 2009, 115(3), s. 994–998.
Filipiak–Florkiewicz A., Florkiewicz A., Wpływ obróbki hydrotermicznej na zawartość składników odżywczych i bioaktywnych kasz i ryżu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6(109), s. 64–79.
Zielinska D., Szawara-Nowak D., Michalska A., Antioxidant capacity of thermally-treated buckwheat, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2007, 57(4), s. 465–470.
Downloads
The publisher's shop:
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 629
Number of citations: 0