Ir al contenido principal Ir al menú de navegación principal Ir al pie de página del sitio
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Inicio
  • Actual
  • Archivos
  • Acerca de
    • Sobre la revista
    • Envíos
    • Equipo editorial
    • Declaración de privacidad
    • Contacto
  • Registrarse
  • Entrar
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki
  • Inicio
  • /
  • Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki
  1. Inicio /
  2. Archivos /
  3. Vol. 3 Núm. 1 (2017): HERBALISM /
  4. Artykuły

Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki

Autores/as

  • Joanna Chłopicka Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński https://orcid.org/0000-0003-0352-5235
  • Karolina Bonarska Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2017.009

Palabras clave

całkowita zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjna, kiełki, gryka

Resumen

Gryka (Fagopyrum esculentum Moench) jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Spożywa się ją głównie w postaci kaszy, a w zależności od procesu wytwarzania otrzymujemy następujące kasze: prażona, nieprażona (biała), kaszka krakowska (nieprażone łamane ziarna). Nasiona gryki doskonale nadają się do hodowli kiełków, które są cennym produktem spożywczym, zawierającym mało kalorii, a dużo składników mineralnych, kwasów organicznych, witamin oraz polifenoli. Celem pracy było oznaczenie w nasionach gryki, w kaszy gryczanej i w kiełkach gryki (w różnym dniu kiełkowania i w różnych częściach kiełków) aktywności antyoksydacyjnej metodą FRAP oraz całkowitej zawartości polifenoli, metodą Folina-Ciocalteu’a. Najmniej polifenoli zawierała kasza gryczana i wykazywała najmniejszą aktywność antyoksydacyjną. Kiełkowanie wpłynęło na zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli. Liścienie uzyskanych kiełków charakteryzowały się najsilniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi i najwyższą całkowitą zawartością polifenoli. Stwierdzono silną korelację pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną a całkowitą zawartością polifenoli we wszystkich badanych próbach.

Citas

Wijngaard H. H., Arendt E. K., Buckwheat, Cereal Chemistry, 2006, 83.4, s. 391–401.

Li J., Gong F., Li F., Hypoglycemic and hypolipidemic effects of flavonoids from tatary buckwheat in type 2 diabetic rats, Biomedical Research, 2016, 27, s. 1–17.

Christa K., Soral-Śmietana M., Buckwheat grains and buckwheat products–nutritional and prophylactic value of their components–a review, Czech Journal of Food Sciences, 2008, 26(3), s. 153–162.

Zhang Z.L., Zhou M.L., Tang Y., Li F.L., Tang Y.X., Shao J.R., Xue W.T., Wu Y.M., Bioactive compounds in functional buckwheat food, Food Research International, 2012, 49(1), s. 389–395.

Kim, S.L., Kim S.K., Park Ch.H., Introduction and nutritional evaluation of buckwheat sprouts as a new vegetable, Food Research International, 2004, 37(4), s. 319–327.

Lin L.Y., Peng Ch.Ch, Yang Y.L., Peng R.Y., Optimization of bioactive compounds in buckwheat sprouts and their effect on blood cholesterol in hamsters, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56(4), s. 1216–1223.

Watanabe M., Ayugase J., Effects of buckwheat sprouts on plasma and hepatic parameters in type 2 diabetic db/db mice, Journal of Food Science, 2010, 75(9), s. 294–299.

Merendino, N., A new “functional” pasta containing tartary buckwheat sprouts as an ingredient improves the oxidative status and normalizes some blood pressure parameters in spontaneously hypertensive rats, Food & Function, 2014, 5(5), s. 1017–1026.

Zhou X., Wang Q., Yang Y., Zhou Y., Tang W., Li Z., Anti-infection effects of buckwheat flavonoid extracts (BWFEs) from germinated sprouts, Journal of Medicinal Plants Research, 2012, 6(1), s. 24–29.

Koyama M., Nakamura C., Nakamura C., Changes in phenols contents from buckwheat sprouts during growth stage, Journal of Food Science and Technology, 2013, 50(1), s. 86–93.

Benzie I., Strain J., The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay, Analytical Biochemistry, 1996, 239(1), s. 70–76.

Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventós R., M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999, 299, s. 152–178.

Alvarez-Jubete, L., Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking, Food Chemistry, 2010, 119(2), s. 770–778.

Paśko P., Anthocyanins, total polyphenols and antioxidant activity in amaranth and quinoa seeds and sprouts during their growth, Food Chemistry, 2009, 115(3), s. 994–998.

Filipiak–Florkiewicz A., Florkiewicz A., Wpływ obróbki hydrotermicznej na zawartość składników odżywczych i bioaktywnych kasz i ryżu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6(109), s. 64–79.

Zielinska D., Szawara-Nowak D., Michalska A., Antioxidant capacity of thermally-treated buckwheat, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2007, 57(4), s. 465–470.

HERBALISM

Descargas

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publicado

2021-10-18

Cómo citar

1.
CHŁOPICKA, Joanna y BONARSKA, Karolina. Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki. HERBALISM. Online. 18 octubre 2021. Vol. 3, no. 1, pp. 112-118. [Accessed 10 diciembre 2025]. DOI 10.12775/HERB.2017.009.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Descargar cita
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Número

Vol. 3 Núm. 1 (2017): HERBALISM

Sección

Artykuły

Licencia

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-SinDerivadas 4.0.

Stats

Number of views and downloads: 909
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Examinar índice de autores/as
  • Issue archive

User

User

Número actual

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Información

  • Para lectores/as
  • Para autores/as
  • Para bibliotecarios/as

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Idioma

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

całkowita zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjna, kiełki, gryka
Arriba

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop