Całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z korzeni lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2021.003Słowa kluczowe
całkowita zawartość flawonoidów, całkowita zawartość polifenoli, właści- wości antyoksydacyjne, lukrecja gładkaAbstrakt
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza gabra L.; syn. Liquiritia officinalis Moench) to roślina z rodziny bobowatych (Fabaceae) o licznych wykazanych właściwościach m. in. antyoksydacyjnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych. Celem pracy było porównanie całkowitej zawartości polifenoli (TP) i flawonoidów (TF) oraz aktywności przeciwutleniającej w ekstraktach etanolowych otrzymanych z suszonego korzenia lukrecji pochodzącego z Polski oraz Azji. Otrzymane wyniki wskazują na różnice w zawartości zarówno polifenoli jak i flawonoidów w obu analizowanych surowcach. Wyższą zawartością TP i TF charakteryzowały się ekstrakty z surowca chińskiego. Wyższą aktywnością antyoksydacyjną wobec DPPH wykazywał ekstrakt z korzenia lukrecji pochodzącego z polskich upraw, natomiast nie stwierdzono zróżnicowania przy oznaczeniu metodą FRAP.
Bibliografia
Vibha J.B., Choudhary K., Singh M., Rathore M.S., Shekhawat N.S., A Study of Pharmacokinetics and Therapeutic Efficiacy of Glycyrrhiza glabra: A Miracle Medicinal Herb, Botany Research International, 2009, 2(3), s. 157–163.
Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Kołodziej B. (red.), Poradnik dla plantatorów. Uprawa ziół. Wyd. 2. Poprawione i uzupełnione. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2018.
Andrzejewska J., Pisulewska E., Uprawa roślin zielarskich. Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, Bydgoszcz 2019.
Farmakopea XI, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, PTF, Warszawa 2017.
Gudej J. (red.), Roślinne surowce lecznicze- Badania makroskopowo-mikroskopowe. Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Łódź 2017.
Farmakopea V, Tom 2. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa 1993.
WHO Monographs on the selected plants, Volume 1. World Health Organization, Geneva 1999, s. 295.
Klasik-Ciszewska S., Wojnar W., Kaczmarczyk-Sedlak I., Lukrecja gładka (Glycyrrhiza gabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy, Postępy Fitoterapii, 2016, 17(2), s. 106–110.
Matławska I., Farmakognozja. Wydawnictwo Akademii Medycznej, Poznań 2005.
European Medicines Agency, Assessment report on Glycyrrhiza glabra L. and/or Glycyrrhiza inflate Bat. and/or Glycyrrhiza uralensis Fisch. Radix, Committee on Herbal Medicinal Products, 2013, s. 1–40.
Błecha K., Wawer I., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia. Bonimed, Żywiec 2011.
Kohlmünzer S., Farmakognozja. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 1993.
Schilcher H., Dorsch W., Ziołolecznictwo w pediatrii. Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław 2010.
Buhner S.H., Antybiotyki ziołowe. Wyd. 2. Dogłębnie zmienione, rozszerzone i zaktualizowane. Wydawnictwo Biały Wiatr, Rzeszów 2019.
Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne. Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław 2008.
Omar H.R., Komarova I., El-Ghonemi M., Fathy A., Rashad R., Abdelmaak H.D., Yerramadha M.R., Ali Y., Helal E., Camporesi E.M., Licorice abuse: time to send a warning message, Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism, 2012, 3(4), s. 125–138.
Wang L., Yang R., Yuan B., Liu Y., Liu C., The Antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely used Chinese herb. Acta Pharmaceutice Sinica B, 2015, 5(4), s. 310–315.
European Scientific Cooperative on Phytotherapy Monograph (second edition), The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ESCOP and THIEME, New York 2003, s. 297–305.
Langer D., Stryczyński Ł., Szturo A., Tykarska E., Nadciśnienie tętnicze indukowane przez lukrecję, Nadciśnienie tętnicze, 2014, 18(3), s. 121–126.
Kucharska-Ambrożej K., Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L, Postępy Fitoterapii 2017, 18(2), s. 158–164.
Hu Z., Yang X., Ho P.C.H., Chan S.Y., Heng P.W.S., Chan E., Duan W., Koh H.L., Zhou S., Herb-drug interactions. Review Article, Drugs, 2005, 65(9), s. 1239–1282.
Fasinu P.S., Bouic P.J., Rosenkranz B., An overview of the evidence and mechanisms of herb–drug interactions, Frontiers in Pharmacology, 2012, 3(69), s. 1–19.
Farmakopea VIII, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, PTF, Warszawa 2005.
Farmakopea IX, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, PTF, Warszawa 2012.
Gudej J. (red.), Roślinne surowce lecznicze – Badania makroskopowo-mikroskopowe. Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Łódź 2017.
Singleton V.L., Rossi J.A., Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic adic reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965, 16(3), s. 144–158.
Bozin B., Mimica-Dukic N., Samojlik I., Anackov G., Igic, R., Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae), Food Chemistry, 2008, 111, 4, s. 925–929.
Woiski R.G., Salationo A., Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control. Journal of Apicultural Research, 1998, 37, s. 99–105.
Zych I., Krzepiłko A., Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH, Chemia, Dydaktyka, Ekologia, Metrologia, 2010, 15(1), s. 51–54.
Benzie I.F., Strain J.J., The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay, Analytical Biochemistry, 1996, 239(1), s. 70–76.
Husain A., Ahmad A., Mujeeb M., Khan S.A., Alghamdi A.G., Anwar F., Quantitative Analysis of Total Phenolic, Flavonoid Content and HPTLC Fingerprinting for Standardization of Glycyrrhiza glabra Linn. Roots, iMedPub Journal, 2015, 1(1:1), s. 1–9.
Ercisli S., Coruh I., Gormez A., Sengul M., Bilen S., Total phenolics, mineral contents, antioxidant, and antibacterial activities of Glycyrrhiza glabra L. roots grown wild in Turkey, Italian Journal of Food Science, 2008, 1(20), s. 91–99.
Chemat F., Zill-e-Huma, Khan M. K., Applications of ultrasound in food technology processing, preservation, and extraction, Ultrasonic Sonochemistry, 2011, 18, s. 813–835.
Jiménez-Zamora A., Delgado-Andrade C., Rufián-Henares J.A., Antioxidant capacity, total phenols and color profile during the storage of selected plants used for infusion, Food Chemistry, 2016, 199, s. 339–346.
Bajalan I., Mohammadi M., Alaei M., Pirbalouti A.G., Total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activity of extracts from different populations of lavandin. Industrial Crops and Products, 2016, 87, s. 255–260.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 508
Liczba cytowań: 0