Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii
  • Strona domowa
  • /
  • Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 5 Nr 1 (2019): HERBALISM /
  4. Artykuły

Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii

Autor

  • Bogdan Kędzia Instytut Włókien Naturalnuch i Roślin Zielarskich w Poznaniu
  • Elżbieta Hołderna-Kędra Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu https://orcid.org/0000-0002-2820-1715

Słowa kluczowe

miód pszczeli, powstawanie i pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, kosmetyki pielęgnacyjne, kosmeceutyki

Abstrakt

Pszczoły wytwarzają miód z nektaru lub spadzi. Jest on zatem produktem pochodzenia roślinnego, częściowo przetwarzanym przez pszczoły. Miód pszczeli składa się z cukrów, wody i innych substancji, w tym białek, peptydów, enzymów, wolnych aminokwasów, związków fenolowych, witamin i biopierwiastków. Do najważniejszych właściwości biologicznych miodu zalicza się działanie: przeciwutleniające, antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze, odnawiające tkanki, nawilżające, oczyszczające skórę ze szkodliwych metabolitów, podwyższające napięcie skóry oraz usuwające złuszczony naskórek. Miód znalazł zastosowanie w wytwarzaniu kosmetyków upiększających, w tym maseczek do twarzy, kremów, kąpieli, balsamów, lotionów oraz odżywek do włosów. Z powodzeniem używany jest do sporządzania kosmetyków leczniczych (kosmeceutyków), przeznaczonych do leczenia różnych chorób dermatologicznych, m.in.
grzybic, łupieżu pstrego, łojotokowego zapalenia skóry, wyprzeń drożdżakowych, opryszczki warg i atopowego zapalenia skóry.

Bibliografia

Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL, Warszawa 1989.

Gałuszka H., Miód pszczeli. Powstawanie, wartość użytkowa, zastosowanie, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 1998.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przeds. Wyd. Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.

Frenkel S., Robinson G.E., Berenbaum M.R., Antooxidant content correlated characteristics of 14-monooral honey, Journal Apicultural Research, 1998, 37, s. 27–31.

Molan P.C., Allen K.L., e eect of gamma-irradiation on the antibacterial activity of honey, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 1996, 48, s. 1206–1209.

Kędzia B., Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza miodu nektarowego, Instytut Roślin Przetwórstwa Zielarskiego, Poznań 1997 (dane nieopublikowane).

Willix D.J., Molan P.C., Harfoot C.G., A comparison of the sensitivity of wound – in fecting species of bacteria to the antibacterial activity of manuka honey and other honey, Journal of Applied and Bacteriology, 1992, 73, s. 388–394.

Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G., e sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical signicance isolated from wounds, Journal of Applied Microbiology, 2002, 93, s. 857–863.

van den Berg A.J., van den Worm E., van Uord H.C., Halkes S.B., Hoekstra M.J., Beukelman C.J., An in vitro examination of the antioxidant and anti-inammatory properties of buckwheat honey, Journal of Wound Care, 2008, 17(4), 172–178.

Suguna L., Chandrakasan G., Ramamoorthy U., Koitchara P.J., Inuence of honey on biochemical and biophysical parameters of wounds in rats, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 1993, 14, s. 91–99.

Jimēnez M.M., Fresno M.J., Selles E., Pharmacotechnical characterization and efetiveness study of a dermopharmaceutical form: Rosemary honey contributions as a moisturizing active, Bolletino Chimico Farmaceutico, 1999, 138(8), s. 401–417.

Lower E., Sweet as honey. Nourishing, soening and healing properties make honey a valuable ingredient for cosmetics, Soap Perfum Cosmetics, 1998, 71, s. 41–43.

Kałużny E., Pszczela apteczka. Wyd. E. Kałużny, Leszno 1996.

Jośko F., Gala J., Pszczoły i ich lecznicze produkty, Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 2003.

Stangaciu S., Hartenstein E., Leki z pszczelej apteki, Wyd. KDC, Warszawa 2007.

Frank R., Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje, Wyd. RM, Warszawa 2008.

Al-Waili N.S., Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study, Complementary Therapies in Medicine., 2003, 11, s. 226–234.

HERBALISM

Pobrania

  • PDF

Sklep wydawnictwa:

Przejdź do sklepu

Opublikowane

2022-09-02

Jak cytować

1.
KĘDZIA, Bogdan & HOŁDERNA-KĘDRA, Elżbieta. Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii. HERBALISM [online]. 2 wrzesień 2022, T. 5, nr 1, s. 96–110. [udostępniono 7.7.2025].
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 5 Nr 1 (2019): HERBALISM

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 979
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

miód pszczeli, powstawanie i pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, kosmetyki pielęgnacyjne, kosmeceutyki
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa