Salta al contenuto principale Salta al menu principale di navigazione Salta al piè di pagina del sito
  • Registrazione
  • Login
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Ultimo fascicolo
  • Archivi
  • Info
    • Sulla rivista
    • Proposte
    • Comitato Scientifico ed Editoriale
    • Dichiarazione sulla privacy
    • Contatti
  • Registrazione
  • Login
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
  • Home
  • /
  • Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
  1. Home /
  2. Archivi /
  3. V. 10 N. 1 (2024): HERBALISM /
  4. Artykuły

Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)

Autori

  • Krystyna Zarzecka Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
  • Agnieszka Ginter Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0003-2635-2867
  • Marek Gugała Uniwersytet w Siedlcach https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
  • Iwona Mystkowska Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II https://orcid.org/0000-0002-8361-5806

DOI:

https://doi.org/10.12775/HERB.2024.010

Parole chiave

gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum Moench),, właściwości odżywcze, właściwości zdrowotne

Abstract

W pracy przedstawiono pochodzenie gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) i jej wartości odżywcze. Omówiono skład chemiczny nasion, właściwości prozdrowotne owoców oraz możliwości wykorzystania rośliny w przemyśle spożywczym (w postaci kaszy, mąki, płatków, pieczywa, makaronów, ciastek), farmaceutycznym i ziołolecznictwie (w postaci herbatek i preparatów ziołowych, suplementów diety). Przedstawiono walory zdrowotne miodu gryczanego oraz wykorzystanie łuski gryczanej – będącej produktem ubocznym przetwarzania spożywczego gryki – do wypełniania poduszek, materacy przeciwodleżynowych, rogali, opasek czy siedzisk, które mają działanie terapeutyczne. Gryka to cenna roślina rolnicza ze względu na
niewielkie wymagania glebowe, wysoką odporność na choroby i szkodniki oraz dużą wydajność miodową z 1 ha; ponadto wzbogaca bioróżnorodność pól.

Riferimenti bibliografici

Podolska G., Gryka źródłem składników do produkcji żywności funkcjonalnej, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2015, 44(18), s. 149–164.

Szempliński W., Budzyński W., Bielski S., Gryka, [w:] Uprawa roślin, t. II, (red.) A. Kotecki, wyd. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2020, s. 321–338.

Podolska G., Gryka ma potencjał, Przedsiębiorca Rolny, 2020, 11, s. 10–11.

Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce, wyd. COBORU, Słupia Wielka 2022, s. 41.

Hromadkova Z., Ebringerova A., Ultrasonic extraction of plant materials – investiga-tion of hemicellulose release from buckwheat hulls, Ultrasonics Sonochemistry, 2003, 10, s. 127–133.

Chłopicka J., Gryka jako żywność funkcjonalna, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2008, 3(41), s. 249–252.

Harasym J., Gryka jako źródło substancji organicznych i związków mineralnych, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 57, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2009, 1, s. 159–169.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(2), s. 410–413.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy Fitoterapii, 2014, 1, s. 28–31.

Dziedzic K., Górecka D., Kobus-Cisowska J., Jeszka M., Możliwości wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej, Nauka Przyroda Technologie, 2010, 4(2), s. 1–7.

Brownlee I.A., The physiological roles of dietary fibre, Food Hydrocolloids, 2011, 25(2), s. 238–250.

Metodyka integrowanej ochrony gryki, (red.) R. Krawczyk, M. Mrówczyński, wyd. IOR-PIB, Poznań 2017.

Giménez-Bastida J.A., Zieliński H., Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63, s. 7896–7913.

Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Tobiasz-Salach R., Bienia B., Wartość prozdrowotna i znaczenie gospodarcze gryki (Fagopyrum esculentum M.), [w:] Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, (red.) G. Bazylak, A. Kaznowski, H. Różański, wyd. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Krosno 2017, s. 260–271.

Majkowska A., Klepacka J., Rafałowski R., Analiza zawartości związków fenolowych i białka w kaszach gryczanych dostępnych na rynku w województwie warmińsko-mazurskim, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(1), s. 82–91.

Aubrecht E., Biacs P.A., Characterization of buckwheat grain proteins and its products, Acta Alimentaria, 2001, 30(1), s. 71–80.

Christa K., Soral-Śmietana M., Buckwheat grains and buckwheat products – Nutritional and prophylactic value of their components – a review, Czech Journal of Food Sciences, 2008, 26(3), s. 153–162.

Ikeda S., Yamashita Y., Tomura K., Kreft I., Nutritional comparison in mineral characteristics between buckwheat and cereals, Fagopyrum, 2006, 23, s. 61–65.

Xie F., Lei Y., Han X., Zhao Y., Zhang S., Antioxidant ability of polyphenols from black rice, buckwheat and oats: In vitro and in vivo, Czech Journal of Food Sciences, 2020, 38(4), s. 242–247.

Li S.Q., Zhang Q.H., Advances in the development of functional food from buckwheat, Critical Reviews of Food Science and Nutrition, 2001, 41(6), s. 451–464.

Zhang H.W., Zhang Y.H., Lu M.J., Tong W.J., Cao G.W., Comparison of hypertension, dyslipidemia and hyperglicaemia between seed-consuming and non-consuming mongolianchinese populations in inner Mongolia, China, Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 2007, 34(9), s. 838–844.

Janes D., Kantar D., Kreft S., Prosen H., Identification of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) aroma compounds with GC-MS, Food Chemistry, 2009, 112, s. 120–124.

Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2019, s. 1–9.

Starowicz M., Koutsidis G., Zieliński H., Determination of Antioxidant Capacity, Phenolics and Volatile Maillard Reaction Products in Rye-Buckwheat Biscuits Supplemented with 3β-D-Rutinoside, Molecules, 2019, 24(982), s. 1–14.

Sadowska A., Diowksz A., Gryka – alternatywny surowiec w piekarstwie, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2018, 62(5), s. 34–38.

Burzyńska M., Miód gryczany pod lupą, Pasieka, 2021, 4, s. 16.

Borkowska B., Robaszewska A., Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2012, 73(9), s. 43–55.

Burzyńska M., Piasecka-Kwiatkowska D., Springer E., Allergenic properties of Polish nectar honeys, Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2020, 19(1), s. 15–24.

Kędzierska-Matysek M., Florek M., Wolanciuk A., Barłowska J., Litwińczuk Z., Concentration of Minerals in Nectar Honeys from Direct Sale and Retail in Poland, Biologiocal Trace Element Research, 2018, 186(2), s. 579–588.

Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2021, 22(2), s. 114–124.

Mystkowska I., Zarzecka K., Ginter A., Dmitrowicz A., Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego, Herbalism, 2023, 1(9), s. 154–165.

Zhou J., Li P., Cheng N., Gao H., Wang B., Wei Y., Cao W., Protective effects of buck-wheat honey on DNA damage induced by hydroxyl radicals, Food and Chemical Toxicology, 2012, 50(8), s. 2766–2773.

Janik M., Gryka rośliną dostarczającą znakomitego miodu, Pasieka, 2007, 4, s. 4.

Bavec F., Bavec M., Organic Production and Use of Alternative Crops, wyd. CRC Press Taylor & Francis Group, London 2007, s. 65–76.

Stecka H., Greda K., Pohl P., Total content and the bioavailable fraction of calcium, copper, iron, magnesium, manganese and zinc in Polish commercial bee honeys, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 5(2), s. 111–116.

HERBALISM

Downloads

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Pubblicato

2024-06-14

Come citare

1.
ZARZECKA, Krystyna, GINTER, Agnieszka, GUGAŁA, Marek e MYSTKOWSKA, Iwona. Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench). HERBALISM. Online. 14 giugno 2024. Vol. 10, no. 1, pp. 118-126. [Accessed 4 luglio 2025]. DOI 10.12775/HERB.2024.010.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Scarica citazione
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Fascicolo

V. 10 N. 1 (2024): HERBALISM

Sezione

Artykuły

Licenza

Creative Commons License

Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non opere derivate 4.0 Internazionale.

Stats

Number of views and downloads: 407
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Scorri l'indice per Autori
  • Issue archive

User

User

Ultimo numero

  • Lodo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informazioni

  • per i lettori
  • Per gli autori
  • Per i bibliotecari

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Lingua

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum Moench),, właściwości odżywcze, właściwości zdrowotne
Su

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop