Health-promoting properties of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2024.010Keywords
buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), nutritional properties, health propertiesAbstract
The paper presents the origin of the common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and its nutritional value. The chemical composition of the seeds, the health-promoting properties of the fruit, and the potential for use in the food industry (groats, flour, flakes, breads, pastas, cookies), pharmaceuticals and herbal medicine (teas and herbal preparations, dietary supplements) were discussed. The health benefits of buckwheat honey are presented, as well as the use of buckwheat husk as a by-product for filling pillows, anti-decubitus mattresses, horns, bands or seats, which have a therapeutic effect. Buckwheat is a valuable agricultural crop due to its low soil requirements, high resistance to diseases and pests, high honey yield per hectare, in addition, it enriches the biodiversity of the fields.
References
Podolska G., Gryka źródłem składników do produkcji żywności funkcjonalnej, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2015, 44(18), s. 149–164.
Szempliński W., Budzyński W., Bielski S., Gryka, [w:] Uprawa roślin, t. II, (red.) A. Kotecki, wyd. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2020, s. 321–338.
Podolska G., Gryka ma potencjał, Przedsiębiorca Rolny, 2020, 11, s. 10–11.
Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce, wyd. COBORU, Słupia Wielka 2022, s. 41.
Hromadkova Z., Ebringerova A., Ultrasonic extraction of plant materials – investiga-tion of hemicellulose release from buckwheat hulls, Ultrasonics Sonochemistry, 2003, 10, s. 127–133.
Chłopicka J., Gryka jako żywność funkcjonalna, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2008, 3(41), s. 249–252.
Harasym J., Gryka jako źródło substancji organicznych i związków mineralnych, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 57, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2009, 1, s. 159–169.
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(2), s. 410–413.
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy Fitoterapii, 2014, 1, s. 28–31.
Dziedzic K., Górecka D., Kobus-Cisowska J., Jeszka M., Możliwości wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej, Nauka Przyroda Technologie, 2010, 4(2), s. 1–7.
Brownlee I.A., The physiological roles of dietary fibre, Food Hydrocolloids, 2011, 25(2), s. 238–250.
Metodyka integrowanej ochrony gryki, (red.) R. Krawczyk, M. Mrówczyński, wyd. IOR-PIB, Poznań 2017.
Giménez-Bastida J.A., Zieliński H., Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, 63, s. 7896–7913.
Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Tobiasz-Salach R., Bienia B., Wartość prozdrowotna i znaczenie gospodarcze gryki (Fagopyrum esculentum M.), [w:] Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, (red.) G. Bazylak, A. Kaznowski, H. Różański, wyd. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Krosno 2017, s. 260–271.
Majkowska A., Klepacka J., Rafałowski R., Analiza zawartości związków fenolowych i białka w kaszach gryczanych dostępnych na rynku w województwie warmińsko-mazurskim, Fragmenta Agronomica, 2015, 32(1), s. 82–91.
Aubrecht E., Biacs P.A., Characterization of buckwheat grain proteins and its products, Acta Alimentaria, 2001, 30(1), s. 71–80.
Christa K., Soral-Śmietana M., Buckwheat grains and buckwheat products – Nutritional and prophylactic value of their components – a review, Czech Journal of Food Sciences, 2008, 26(3), s. 153–162.
Ikeda S., Yamashita Y., Tomura K., Kreft I., Nutritional comparison in mineral characteristics between buckwheat and cereals, Fagopyrum, 2006, 23, s. 61–65.
Xie F., Lei Y., Han X., Zhao Y., Zhang S., Antioxidant ability of polyphenols from black rice, buckwheat and oats: In vitro and in vivo, Czech Journal of Food Sciences, 2020, 38(4), s. 242–247.
Li S.Q., Zhang Q.H., Advances in the development of functional food from buckwheat, Critical Reviews of Food Science and Nutrition, 2001, 41(6), s. 451–464.
Zhang H.W., Zhang Y.H., Lu M.J., Tong W.J., Cao G.W., Comparison of hypertension, dyslipidemia and hyperglicaemia between seed-consuming and non-consuming mongolianchinese populations in inner Mongolia, China, Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 2007, 34(9), s. 838–844.
Janes D., Kantar D., Kreft S., Prosen H., Identification of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) aroma compounds with GC-MS, Food Chemistry, 2009, 112, s. 120–124.
Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2019, s. 1–9.
Starowicz M., Koutsidis G., Zieliński H., Determination of Antioxidant Capacity, Phenolics and Volatile Maillard Reaction Products in Rye-Buckwheat Biscuits Supplemented with 3β-D-Rutinoside, Molecules, 2019, 24(982), s. 1–14.
Sadowska A., Diowksz A., Gryka – alternatywny surowiec w piekarstwie, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2018, 62(5), s. 34–38.
Burzyńska M., Miód gryczany pod lupą, Pasieka, 2021, 4, s. 16.
Borkowska B., Robaszewska A., Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2012, 73(9), s. 43–55.
Burzyńska M., Piasecka-Kwiatkowska D., Springer E., Allergenic properties of Polish nectar honeys, Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2020, 19(1), s. 15–24.
Kędzierska-Matysek M., Florek M., Wolanciuk A., Barłowska J., Litwińczuk Z., Concentration of Minerals in Nectar Honeys from Direct Sale and Retail in Poland, Biologiocal Trace Element Research, 2018, 186(2), s. 579–588.
Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2021, 22(2), s. 114–124.
Mystkowska I., Zarzecka K., Ginter A., Dmitrowicz A., Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego, Herbalism, 2023, 1(9), s. 154–165.
Zhou J., Li P., Cheng N., Gao H., Wang B., Wei Y., Cao W., Protective effects of buck-wheat honey on DNA damage induced by hydroxyl radicals, Food and Chemical Toxicology, 2012, 50(8), s. 2766–2773.
Janik M., Gryka rośliną dostarczającą znakomitego miodu, Pasieka, 2007, 4, s. 4.
Bavec F., Bavec M., Organic Production and Use of Alternative Crops, wyd. CRC Press Taylor & Francis Group, London 2007, s. 65–76.
Stecka H., Greda K., Pohl P., Total content and the bioavailable fraction of calcium, copper, iron, magnesium, manganese and zinc in Polish commercial bee honeys, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 5(2), s. 111–116.
Downloads
The publisher's shop:
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 140
Number of citations: 0